Tichý zabiják přehled
Volker Kutscher
Gereon Rath série
Berlín 1930. Smrt zbožňované herečky Betty Winterové přivádí Gereona Ratha do berlínských filmových ateliérů. Mladý kolínský komisař působící na berlínském oddělení vražd brzy pozná stinné stránky hvězdného prostředí a je svědkem přelomové fáze filmové branže. Svět dobývá zvukový film a mnohým méně úspěšným při tomto přerodu ujíždí vlak: producentům, majitelům kin – i hvězdám němého filmu. Rath se během vyšetřování ocitne mezi bojovými liniemi soupeřících filmových producentů, dostane se do berlínské čínské čtvrti, do podsvětí a na samou hranici zákona. Zatímco při pohřbu Horsta Wessela vypukne pouliční bitva mezi nacisty a komunisty, musí se Rath klidit z cesty svému nadřízenému Böhmovi, který ho chce z případu odvolat...... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: 2018 , MOBA (Moravská bastei)Originální název:
Der stumme Tod, 2009
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tichý zabiják. Přihlašte se a napište ho.
Dost dobré: té německé politiky není zas až tak moc v roce 1930, zato film hýbe světem i berlínskými studii. A což teprve, když od "klasického" němého filmu se přechází na film zvukový... Trocha vhledu do natáčení a souvisejícího konkurenčního boje, jinak je to o úchylovi s prazvláštními choutkami a podivným (ne zcela objasněným) motivem.
Na Rathově frontě jen trocha bojůvek a popotahování v práci. Charly zatím mimo. Hezké srovnání (bojovného) naladění Berlína a Kolína, na scénu se dostává páně otcův přítel Konrad Adenauer.
Moc povedená a dobře napsaná detektivka v historických kulisách. Tento díl je podle mě ještě povedenější, než ten první. Doporučuji.
Kniha Tichý zabiják v seznamech
detektivní a krimi romány Berlín krimi herečky meziválečné období (1918-1938) Výmarská republika filmový průmysl němý filmAutorovy další knížky
2017 | Mokrá ryba |
2018 | Tichý zabiják |
2019 | Goldstein |
2019 | Spis Vaterland |
2021 | Olympia |
Výborná detektivka s trochou psychologie přinesla pátrání po ujetém úchylovi, co vraždí herečky přecházející z němého filmu ke zvukovému. Perfektně vykreslené prostředí počátku třicátých let v Berlíně. Také hlavním postavám autor věnoval pozornost, takže jejich charakteristika, myšlenky i dialogy jsou pěkně zpracované. Co mě ale nejvíc zaujalo, je nápadité vedení příběhu s dílčími odbočkami a jejich rozpracování tak, aby podpořily hlavní děj. Jako by byl loupán banán, postupně se nám odkrývá motivace vraha a příčiny jeho vyšinutosti, k čemuž autor využil také ich formy. Celkově se jedná o velmi dobré počtení, zvláště pro delší zimní večery.