Houbařka (2018) | Databáze knih

Houbařka přehled

Houbařka
https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/406858/bmid_houbarka-pRl-406858.jpeg 4 3202 3202

Co všechno skrývá mycelium? Viktorie Hanišová debutovala v roce 2015 nadšeně přijatým románem Anežka o komplikovaném vztahu matky a adoptivní dcery, o skrytém rasismu a stereotypech. Také v pozadí nového příběhu je ukryto rodinné tajemství, které si hrdinka odnáší ze svého dětství a na které se snaží zapomenout. Jenže lze skutečně uniknout tomu, co se už jednou stalo? Sára žije ve staré chalupě na Šumavě a živí se sběrem hub. Každé ráno si nazuje letité pohorky, popadne košík s utěrkou, v kapse pohladí ostrý nožík a vyrazí. Už sedm let chodí po stejné trase, sedm let od jara do podzimu sbírá houby na týchž místech a za pár stovek je prodává. Jako dobrovolná poustevnice se s nikým nepřátelí ani neopouští Pošumaví. Jen občas vyrazí za psychiatričkou do Plzně přesvědčit ji o svém vyrovnaném duševním stavu. Zpráva o matčině smrti proto Sářin život příliš nezmění. Avšak co se zdá jako nepatrnost na povrchu, bouřlivě bují pod ním.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Houbařka. Přihlašte se a napište ho.

Annicka
07.03.2025 5 z 5

(SPOILER) Další z depresivních knih o rodinných traumatech a dysfunkčních rodinách, jak dnes populární... Ale opět za mě skvěle pojato. Nejsem houbař, ale popisy hub mi nevadily (pravda, poslouchala jsem jako audioknihu, to mohlo taky dojem ovlivnit). Naopak mi to celé přišlo autentičtější. Na začátku se od hlavní hrdinky Sisi dozvíme, že se "něco" stalo, něco hrozného, kvůli čemuž je vyvrhelem rodiny a žije svým životem v horách v podstatě bez peněz. Ale jen pomalu se dostáváme k tomu "něčemu". Jen pomalu nám odhrnuje své vzpomínky, mnohdy jen naznačí, pak běží dál a jen ex post se dozvíme, co to bylo. Jinak popisuje svůj život, každý den na stejné 25km trase po Šumavě, kde sbírá houby, které za pár šupů prodává do místní hospody, sdílí s námi své encyklopedické znalosti hub... Je prostě jasné (podle mě), že svým mechanickým životem vytěsňuje jakékoliv pocity, emoce. Prostě jen mechanicky přežít... I celá její bezmoc byla věrohodná a po scéně s nepovedeným odchodem do Prahy jsem měla depku za ni... Otevřené konce nemám ráda, ale tady jsem ho uvítala. Můžu si tak domyslet, že snad už to s ní bude jen lepší a nemusím se srážet do "reality"...

Lilliana4567
24.02.2025 5 z 5

(SPOILER) Knihu evidentně (jak to tady čtu) ocení spíš houbari než nehoubaři. Já houbařka jsem, a proto pro mne byly ty popisy hub a Šumavy poutavé a moc hezké. Takové příjemné proložení toho velmi smutného příběhu. Že to nemělo jasný konec? No, možná tím lépe, člověka to nutí k přemýšlení.
Myslím, že zde vytýkaná nečinnost matky je bohužel založená na realitě.

Chtěla bych říct, že je to hezká či krásná kniha, ale to vzhledem k tomu příběhu opravdu nejde :(

Tak to řeknu jinak: je sakra dobrá.
Za mě pět hvězd.

aljoska83
28.01.2025 3 z 5

Houby nesbírám a jejich popis mě nebavil. Ale příběh samotný byl zajímavý, nečtu si dopředu obsah knih, takže to bylo překvapení, jaké téma to nakonec bylo. Kdybych věděla , asi bych nečetla, stačil mi Les v domě. Ale celkově hodnotím dobře, až na nepovedený konec.

100 nejčtenějších knih roku 2023

27.12.2023

50 nejčtenějších knih roku 2020

26.12.2020

50 nejčtenějších knih minulého roku (2019)

27.02.2020

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.

Ocenění knihy (1)

2019 - Cena Johanna Steinbrenera (Beletrie a poezie - 2.místo)

Kniha Houbařka v seznamech

v Přečtených4 376x