Hybatelé přehled

Hybatelé
https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/278140/bmid_hybatele-UgV-278140.jpg 4 335 335

Okinawa, Tokio, Hong Kong, Mongolsko, Petrohrad, Londýn a nakonec New York. Na této cestě můžeme s členem japonského kultu Óm Šinrikjó spoluprožívat jeho pocity po plynovém útoku v tokijském metru, potkáme se s podloudným mongolským obchodníkem a petrohradským zlodějem, brutálně zneužívanou mladou Číňankou či zklamaným irským vědcem. Jednotlivé příběhy na sebe často až s téměř nepostřehnutelnou jemností navazují a vzájemně se překrývají a nabízejí tak čtenářský zážitek, jaký David Mitchell předvedl ve svém vrcholném díle – Atlasu mraků.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Mladá fronta

Ghostwritten, 1999

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hybatelé. Přihlašte se a napište ho.

Pablo70
11.12.2024 5 z 5

„Blázni jsou spisovatelé ovládaní svými příběhy.“
Mitchell definuje trefně bláznovství v této knize.
Ovšem bláznivá je mnohdy celá jeho kniha. Někteří její hrdinové jsou zjevně úchylní, jiní bláznivosti zdárně odolávají. Jeho prvotina je velmi pestrá, nad jeho imaginací musí člověk žasnout. Je bláznivý celý náš svět? Jak máme chápat to, co je pro nás cizí, těžko pochopitelné? Michell postupuje z Japonska, přes Čínu, Mongolsko na západ a končí zase tam, kde začal s prvním příběhem. Je tu načrtnuta bída celé civilizace, ekologický, myšlenkový úpadek, etnické války, které nás sužují, terorismus skrytý za úchylné učení. Musíme si dát otázku: kdo s naším světem vlastně hýbá? Jsou to podvodníci (Petrohrad), nehmotní duchové (Mongolsko) či Krotitelé (USA)? Do jaké míry máme vlastní život se svých rukách? Jak dokážeme být pravdiví? Naše pravda se mění s tím, jak se měníme my sami. Zenbuddhisté se proto snaží žít pouze v daném okamžiku, neboť vzpomínky blednou a jsou překryty dalšími vzpomínkami na předešlé vzpomínky. Ach jo... Zbývají nám příběhy psané přízraky, jak praví originální název knihy.
Ovšem - velmi sympatická je Mitchellova orientace v hudbě. Jeho knihy je radost číst.

petr_
28.11.2024 3 z 5

Toto není první kniha autora, kterou jsem četl, a proto jsem věděl, že musím mít trpělivost ji dočíst do konce. Jednotlivé příběhy se mi líbily, ale nějak jsem v závěru nepochopil jejich pointu.
Je možné, že chyba není v autorovi, ale ve čtenáři . Třeba si někdy najdu čas si knihu přečíst znova a bude to lepší.

Zvláštní pochvalu bych však udělil za kvalitní pevnou záložku.

Malýmedvěd
01.09.2023 5 z 5

Skvělé. Nejdříve jsem dal4*, protože ano, je to slabší než Atlas mraků, ale pak jsem musel uznat, že si zaslouží 5*. Ta hra se čtenářem, střídání vypravěčů, proplétání příběhů, uzavírání kruhu, to je prostě skvělé. Při čtení ve čtenáři podněcuje hravost, tvoření vlastních teorií, hledání spojek, pokládání spousty otázek. To je přesah, který velmi oceňuji. Hlavní otázkou není, kdo, nebo co hýbe s našimi osudy? My? Náhoda? Ti druzí? Všechno z toho. Otázkou je, jak se ti hybatelé podělí.

Ocenění knihy (1)

1999 - John Llewellyn Rhys Prize