Jdi a otevři dveře přehled

Jdi a otevři dveře
https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/458697/bmid_jdi-a-otevri-dvere-GwF-458697.jpg 3 23 23

Básnický soubor jednoho z nejvýznamnějších autorů moderní české poezie, publikovaný poprvé roku 1961. "...i kdyby tam nic nebylo, jdi a otevři dveře. Aspoň průvan bude." praví autor v úvodní básni a jeho sbírka pak otevírá rozmanitá dvířka k neotřelým pohledům na každodenní dění, na minipříběhy lidí kolem, na proměny krajiny v průběhu roku, na venkovská i městská zákoutí, ale i na vnitřní zákoutí básnické tvorby a jejího chápání.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jdi a otevři dveře. Přihlašte se a napište ho.

Sabina335
předevčírem 1.5 z 5

nizke hodnoceni davam hlavne kvuli tomu, ze poezie neni opravdu moji oblibenou literaturou, nektere basne se mi libi, ale opravdu nedokazu ocenit vetsi hloubku, kterou urcite tyto basne pro nekoho maji, zvoleno do ctenarske vyzvy 2025, rychle precteno a tema splneno

Adla173
16.01.2022 2 z 5

Holub se řadí k autorům, kteří dokáží zaujmout, ale nejsem si jistá, že jeho básně chápu a vidím v nich to, co autor zamýšlel. Oceňuji především kontrast pohádkových postav, vědy, pokroku a našich temných stránek jako společnosti. Možná někdy při druhém či třetím přečtení pochopím hloubku autorových slov.

Yabac
31.12.2019 5 z 5

Skvostná sbírka básní, v nichž je schováno mnoho alegorie, personifikací, hrátky se slovy i jejich významy. Vyloženě mě nadchla. Už začátek je velice příznačný, jelikož 1. báseň je prologem a nese název Dveře. Jak lépe by to mohl kdo vymyslet? Dveře do světa poezie...Nejvíce mě zaujaly básně Vodník:
"Je nutno
hned po ránu pouštět bublinky,
dopoledne houpat vlny,
k poledni kapat vodu z šosu po mezi,

až do večera šlapat bahno na čeřiny,
s první tmu kuňkat na měsíc

a sednout si a jen tak strašit
dneska vůbec není čas."

Úžasné je zajímavé spojení slov:
" Ledy leží podle řeky
jako nepoužité
obaly
života"

Prostě skvělé čtení.

Nové eknihy zdarma ke stažení (červen)

29.06.2020

Kniha Jdi a otevři dveře v seznamech

Miroslav Holub
česká, 1923 - 1998