Jeden deň Ivana Denisoviča přehled

Jeden deň Ivana Denisoviča
https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/249464/mid_jeden-den-ivana-denisovica-nIC-249464.jpg 4 1801 1801

Námet legendárnej novely slávneho ruského spisovateľa Alexandra Solženicyna, ktorý ako prvý v bývalom Sovietskom zväze začal zobrazovať hrôzy stalinizmu, vznikol v Ekibastuzskom pracovnom tábore v zime 1950 – 1951. Hlavnú postavu Ivana Denisoviča autor vytvoril podľa vojaka Šuchova, s ktorým bojoval v druhej svetovej vojne, a na základe vlastných skúseností v tábore, kde pracoval ako murár.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , SVKL - Slovenské vydavateľstvo krásnej literatúry

Один день Ивана Денисовича, 1962

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jeden deň Ivana Denisoviča. Přihlašte se a napište ho.

lukas5373
předevčírem 4 z 5

Velmi zajímavé a podnětné. Je opravdu hrozné, co se v ruských lágrech a pracovních táborech dělo a co si museli vězni zažívat (nemluvě o tom, jak jim to křivilo charakter a povahu). Každý, kdo nechce, aby se historie opakovala, tak by takové knihy měl číst (a hlavně na školách).

Jen mi to tedy přišlo trochu plytké, spíš by bylo lepší, kdyby to byly kapitoly nějaké knihy.

Natty
29.01.2025 4.5 z 5

Surové, mrazivé a inspirované skutečností. Až mě uchvacovalo, v jakých šílených podmínkách se dokázal Šuchov přizpůsobit až do stavu rezignace a přijetí a dokonce nalézt potěšení a radost z tak primitivních maličkostí, které by v běžném světě byly považovány za odpad, nechutnost či malichernost.

Toto by si měl přečíst každý, aby si uvědomil, jaké hrůzy zažívali lidé v pracovních táborech na Sibiři.

stanislav0373
15.01.2025 audiokniha 5 z 5

Nebylo to poprvé, a nejspíše ani naposledy, co jsem knihu četl, i když poprvé ušima. Nedostižný, syrový příběh bez příkras.

Knižní novinky (27. týden)

01.07.2019

Kniha Jeden deň Ivana Denisoviča v seznamech