Jeden den Ivana Děnisoviče přehled
Alexandr Isajevič Solženicyn
Světoznámá novela sovětského autora odhaluje otřesné skutečnosti sovětských gulagů v 50. letech 20. století. Útlý svazek obsahuje pouze novelu Jeden den Ivana Děnisoviče.
Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: 1963 , NPL - Nakladatelství politické literaturyOriginální název:
Один день Ивана Денисовича, 1962
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jeden den Ivana Děnisoviče. Přihlašte se a napište ho.
Po letech se vracím k Solženicynovi, úvodní povídka Jeden de Ivana Děnisoviče samozřejmě vede a považuji v souboru za nejlepší. Když dílo vyšlo exiloví ruští kritici psali , že žádný Solženicyn neexistuje, pod tímto jménem píše na příkaz KGB 5 autorů ( v knize jsou 4 povídky , ale v té době vyšla i povídka Zachar Kalita, český název povídky je Strážný duch Kulikova pole). Nevěřili žánrové a stylistické rozmanitosti, každý z textů je psaný jinak tématicky i jazykově. Za druhou nejlepší povídku považuji Matrjonina chalupa, kromě Matrjony a mne žili v chalupě jen kočka, myši a švábi, je mrazivé, šedé.
Člověk se umí proměnit v živočicha o tom žádná, ale tady jde i o to, že při tom všem zůstal člověkem a všímal si neuvěřitelných detailů, které ho zachovaly při lidském životě a dokázal cítit radost. Jinak je samozřejmě pekelné, co dokáží lidi dělat lidem.
Knižní novinky (27. týden)
01.07.2019
Kniha Jeden den Ivana Děnisoviče v seznamech
v Přečtených | 2 835x |
koncentrační tábory gulagy zfilmováno Sibiř Sovětský svaz pracovní tábory rozhlasové zpracování totalitní režimy zločiny komunismu
Část díla
2000 | Jeden den Ivana Děnisoviče |
2011 | Souostroví Gulag: 1918–1956 |
1990 | Souostroví Gulag - 1. díl |
1991 | Rakovina |
2004 | Dvě stě let pospolu. Díl 1, Dějiny rusko-židovských vztahů v letech 1795-1916 |
Tesat do kamene, aby se nezapomnělo!!!