Jednou budeš Arab 5: Dětství na Blízkém východě (1992-1994) přehled

Jednou budeš Arab 5: Dětství na Blízkém východě (1992-1994)
https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/484406/bmid_jednou-budes-arab-5-bMH-484406.jpg 5 47 47

Jednou budeš Arab série

Dětství na Blízkém východě (1992-1994). Pátý díl série Jednou budeš Arab francouzského kreslíře Riada Sattoufa zavádí čtenáře do devadesátých let, kdy se čtrnáctiletý Rijád noří do temných zákoutí bludiště dospívání, útrap nenaplněné lásky i do úniků do fantaskních světů literatury a komiksu. Jeho syrsko-francouzská rodina je roztržena vedví: nejmladšího bratra Fadiho unesl otec do rodné syrské vesnice a matka se marně snaží pomocí francouzských úřadů, černé magie i babek kartářek získat syna zpět. To vše podáno ve výstižných obrazech s dávkou sebeironického humoru v autentické atmosféře francouzského maloměsta s jeho devadesátkovou subkulturou i zatuchlým kulturním rasismem.... celý text

Literatura světová Komiksy Biografie a memoáry
Vydáno: , Baobab

L'Arabe du futur 5 : Une jeunesse au Moyen-Orient, 1992-1994, 2020

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jednou budeš Arab 5: Dětství na Blízkém východě (1992-1994). Přihlašte se a napište ho.

Myshkin
12.08.2024 4 z 5

Tentokrát to není úplně vyrůstání „na Blízkém východě,“ Rijád už není se syrskými příbuznými, ti jsou ale v knize stále přítomní v jeho představách a objevují se jako jakýsi „korektivní“ a moralizující hlas v jeho hlavě. To vnáší do vyprávění zajímavý a někdy vtipný kontrast mezi dvěma různými interpetacemi situací a událostí, které dospívající Rijád prožívá. V tomto díle se zároveň zdá, že protagonista poprvé aktivněji rozhoduje o svém životě: chce se stát kreslířem a žít ve Francii. Otec a jeho prostředí se mu definitivně vzdaluje.

Atlantis
30.07.2024 5 z 5

Pryč jsou ty haha momenty z prvních dílů, tady se řeší regulérní rodinná dramata a snad ještě zásadnější otázky dospívání. A já se opět bavím naplno. Celá série má unikátní atmosféru, tak specifickou, že jinde opravdu nenajdete. Já se teď těším na finální díl a jsem zvědavý, jak vše dopadne. Ale bojím se.

denib
18.09.2023 5 z 5

Na celou sérii mám chuť říct: Bravo! Bylo to vtipné i vážné zároveň. Bylo zajímavé očima nejdřív malého, pak už trochu většího kluka sledovat jak běžné maličkosti, tak i větší události ze života na blízkém východě i ve Francii, vyrovnávat se s rozdíly v obou kulturách a především s rozdíly v myšlení obou rodičů. Pro mě celkem poučné. Navíc je příběh opravdu vyprávěný z pohledu dítěte, takže bez důrazu na politickou korektnost apod., což je poměrně osvěžující. Forma komiksu dává vyprávění určitou lehkost.

Kniha Jednou budeš Arab 5: Dětství na Blízkém východě (1992-1994) v seznamech