Ostrov Antrax přehled
Nelson DeMille
John Corey série
1. díl >
John Corey, detektiv z oddělení vražd newyorské policie, se přestěhuje na Long Island, aby se zotavil ze zranění, které utrpěl ve službě. Místní šerif ho však najme jako poradce při vyšetřování vraždy Toma a Judy Gordonových, biologů pracujících na ostrově Plum Island, kde se nachází...... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2013 , Kniha ZlínOriginální název:
Plum Island, 1997
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ostrov Antrax. Přihlašte se a napište ho.
První díl ze série s Johnem Coreym je detektivka ve které se řeší dvojnásobná vražda dvou vědců. Román má pomalejší tempo, o čemž svědčí i počet 590 stránek. Zápletka obsahuje několik teorií motivu vražd. Můj dojem ze čtení je na pohodovou trojku.
John Corey se stal dalším mým oblíbeným detektivem. Trošičku neuvěřitelná zápletka v našich krajích. Ale celkově velmi čtivá kniha. Rozhodně budu pokračovat druhým dílem. Doporučuji.
Knižní novinky (22. - 30. 4.)
22.04.2013
Kniha Ostrov Antrax v seznamech
2013 | Ostrov Antrax |
2014 | Noční pád |
1994 | Generálova dcera |
2013 | Hra se lvem |
2001 | Zlaté pobřeží |
Když jsem tu knížku držel v ruce, myslel jsem si: Bože, tolik stránek, to NIKDY nepřečtu. Je pravda, že kdyby - podobně jako v supermarketu - byly u knížek uváděné i ceny přepočítané na počet slov, Ostrov s šesti stovkami stránek by byla jedna z nejvýhodnějších koupí. DeMille je bezesporu vynikající vypravěč, o čemž jsem se přesvědčil v jeho majstrštyku Hra pro lvy. Ostrov Antrax mu předchází a je to ÚPLNĚ jiná záležitost.
Hra pro lvy jela na vlně mezinárodního terorismu a střetu západního a islámského světa, byla plná pregnantních dialogů a nervydrásajícího napětí. Ostrov je něco jako prázdninová dobrodružná detektivka z přímořského letoviska. Narozdíl od zavádějicího českého názvu, který slibuje pandemickou apokalypsu, je to spíš moderní parafráze na Stevensonův Ostrov pokladů. Tudíž piráti, poklady, exkurzy do historie a překvapivě fungující romantické linie, které tu máme hned dvě. Ale jak říkám, DeMille je vynikající vypravěč, a tak jsem se těšil na každou další chvíli strávenou v jeho společnosti. Proč tedy ne plný počet hvězd?
Pro mě to hodně zabil závěr. A závěry jsou důležité. Tenhle strhl pomalu a dobře budovaný příběh do hloupého a béčkového finále bez špetky zajímavosti. A jak píší jiní, Coreyho sarkasmu je tu také přespříliš i v situacích, kde se to prostě nehodí. Proto jsem rád, že mám za sebou i Hru pro lvy, protože vím, že to DeMille umí i lépe. Mnohem lépe.