Kapitánova dcéra přehled
Alexandr Sergejevič Puškin
Táto historická novela sa odohráva počas pugačovského roľníckeho povstania v rokoch 1773-1775. Hrdina príbehu Griňov denníkovou formou rozpráva svoje zážitky z odľahlej Belogorskej pevnosti, kam ho preložili ako dôstojníka. Na ceste do Orenburgu daruje Griňov v hostinci kožuch neznámemu pocestnému za to, že ho v snehovej fujavici doviedol do bezpečia. Neskôr sa ukáže, že to bol sám Pugačov. Hoci je často veľmi krutý, ku Griňovovi je neobyčajne láskavý a veľkodušný. Griňova obvinia, že sa spolčil s Pugačovom a má byť príkladne potrestaný. No Máša, jediná vie, že Griňov mnohé nebezpečenstvá podstúpil iba preto, aby ju vyslobodil z rúk surového väzniteľa Švabrina, že svoje zásady nikdy nezradil. Rozhodne sa pre odvážny krok a láska jej pomôže prekonať všetky prekážky.... celý text
Literatura světová Novely Historické romány
Vydáno: 1987 , Mladé letáOriginální název:
Капитанская дочка (Kapitanskaja dočka), 1836
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kapitánova dcéra. Přihlašte se a napište ho.
(SPOILER) "Ve druhé polovině 18. století vypukne v carském Rusku, jemuž vládne carevna Kateřina Veliká, povstání, které postupně zachvátí celou říši. Jeho iniciátorem je kozák Jemeljan Ivanovič Pugačov. Na pozadí těchto dějinných událostí se odehrává příběh lásky mladého důstojníka Petra Griňova a dcery jeho nadřízeného důstojníka Marji Mironovové."
U některých knih si nepamatujete ani jména postav, ani děj, jen celkový dojem, který ve vás nechaly. Tohle je pro mne jedna z nich a ten dojem je i po letech stále velmi pozitivní. Pamatuji se, že se mi to četlo lehce a hrdinovi jsem fandil. A ačkoli je děj zakončen "zásahem shůry - deus ex machina", tak je to prostě jedna z těch povinných četeb, které ve mně zůstaly.
Kniha Kapitánova dcéra v seznamech
aristokracie, šlechta zfilmováno 18. století ruská literatura carské Rusko povstání novely nešťastná láska
1999 | Evžen Oněgin / Евгений Онегин |
1955 | Piková dáma |
1962 | Vyšel jsem dřív než hvězda ranní |
1960 | Piková dáma a jiné povídky |
1938 | Měděný jezdec |
Jestliže mé nejoblíbenější knižní edici za něco vděčím, tak nejen za to, že mě seznamuje se spoustou zajímavých literárních děl, které se dneska třeba už nevydávají, ale odhalila mi krásu historického románu. Kapitánskou dcerku bych možná třeba asi do ruky nevzal, ale v rámci Světové četby, kterou jedu postupně bez ohledu na to, co daný svazek zrovna obsahuje, jsem to prostě slupl za jeden den jako malinu. Ještě jsem totiž v této edici nečetl nic, co by mě vyloženě nebavilo. A Puškinův román je akční, svižný, zábavný, poutavý, prostě fakt nádhera.