Kde kvete tráva přehled

Kde kvete tráva
https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/407617/bmid_kde-kvete-trava-URy-407617.jpeg 4 295 295

V noci na 27. května 1980 proběhl v jihokorejském Kwangdžu nejhorší masakr civilistů nařízený vlastní vládou, jaký moderní dějiny země pamatují. Pod záminkou potírání komunistické diverze schválili čelní představitelé státu vojenský zásah k potlačení lidových nepokojů, které byly ve skutečnosti projevem nesouhlasu s panujícím autoritářským režimem. Román sleduje osudy několika mladých hrdinů, které se oné osudné noci protnou. Ti, kteří přežili, musí čelit pronásledování ze strany státních orgánů i vlastním vzpomínkám na prožité trauma.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , Odeon

소년이 온다 (Sonjoni onda), 2014

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kde kvete tráva. Přihlašte se a napište ho.

Janek
dnes 5 z 5

Jako by tahle knížka, napěchovaná emocemi, byla psána krví. Příběh je ale univerzální a dalece překračuje hrůzy, které se děly v jihokorejském Kwangdžu. Právě v tom tkví síla románu Kde kvete tráva: v množství mikropříběhů zachycených z různých perspektiv (a různým stylem), v univerzálnosti zachycených prožitků a ve všudypřítomné otázce, kde se bere zlo a co je v životě nejcennější a nejdůležitější, když jedinec stojí sám za sebe tváří v tvář nabité zbrani.

Majto
05.12.2024 4 z 5

Skutočne nevšedná a zároveň skvelá kniha. Neľahko sa mi brodilo tým páchnucim marazmom, čo dokážu stvoriť len ľudia. Na počudovanie však vo mne nenechala negatívne dojmy. Formou mi mierne pripomínala knihy Svetlany Alexijevičovej, no bola umeleckejšia, farebnejšia. Autorka nenapísala suchú reportáž o terore vládneho aparátu páchanom na civilistoch, ale skôr formou umeleckého zobrazenia priblížila udalosti z rôznych uhlov.
Ako u nás hovorí jeden skrachovalý sudca a neúspešný politik a kandidát na hlavu štátu: za-u-jí-ma-vé.
Hádžem oko na knižný trh, aby som sa dostal k ďalším dielam tejto ženy.

milan.valden
15.11.2024 4 z 5

Letošní nositelka Nobelovy ceny za literaturu, jihokorejská spisovatelka Han Kang (*1970), je v češtině zatím zastoupena překlady tří románů. Zatímco Vegetariánka ani Bílá kniha mě nelákají, jsem rád, že jsem si přečetl román Kde kvete tráva z roku 2014. Autorka se v něm vrací k tragickým událostem ve svém rodném městě Kwangdžu, kde byly v květnu 1980 krvavě a krutě potlačeny lidové a studentské nepokoje a docházelo k násilí a mučení ze strany armády. Pod záminkou potírání komunistické diverze schválili čelní představitelé státu vojenský zásah k potlačení protestů, které byly ve skutečnosti projevem nesouhlasu s panujícím autoritářským režimem.
Han Kang román napsala podle skutečných událostí a na základě osobních svědectví, ale bez faktografické ambice. Děj se přelévá mezi současností a minulostí, mezi přítomností a vzpomínkami, takže autorce se podařilo zachytit nejen výseky události samotné, ale i její následky a traumata s ní spojená, a to z různých vypravěčských úhlů. Jedním z témat je i dobová cenzura. Šest kapitol, šest pohledů, šest příběhů a různých stylů a technik je také dokladem autorčina spisovatelského talentu a umu. Jednu z kapitol vypráví mrtvola v hromadě jiných mrtvých... V epilogu pak sama Han Kang píše o tom, co ji k tématu přivedlo. Pro korejskou společnost je to stále traumatizující událost, dodnes není například jasné, kolik bylo obětí.
Působivý román je zamyšlením nad věčnou otázkou bez odpovědi, zda je "člověk ve své podstatě krutým a krvežíznivým tvorem", zda být ponižován, mučen a vražděn "není vepsáno v samotné přirozenosti člověka, v neustále se opakujících lidských dějinách?"
Moje první seznámení nejen s autorkou, ale i s korejskou literaturou a také s něčím z korejské historie, o níž prakticky nic nevím, se vydařilo. A určitě si přečtu autorčin román Neloučím se navždy, který u nás vyjde příští rok.

Knižní novinky (23.4. - 6.5.)

23.04.2018

Kniha Kde kvete tráva v seznamech

v Mé knihovně215x