Vegetariánka přehled
Han Kang
Ten pocit syrového masa rozžvýkaného mezi mými zuby. Jonghje se jednoho dne probudí z krvavé noční můry a její život se začne dramaticky měnit. Ze všeho nejdřív přestane jíst maso. Ovšem v dravé patriarchální společnosti její náhlé vegetariánství a zejména neoblomný postoj, s jakým se vzepře svému muži i rodině, představuje pro její okolí ohromný šok. Jihokorejská autorka získala za román roku 2016 Mezinárodní Bookerovu cenu.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2023 , OdeonOriginální název:
채식주의자 (Čchesikdžuidža), 2007
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vegetariánka. Přihlašte se a napište ho.
Knihu jsem v první třetině odložila.Myslím si, že jestli měla být v knize vypíchnuta problematika nesvobody a patriarchátu, nemusí se nutně odehrávat jen v exotickém asijském prostředí. Nepochopení a násilí na těch, kteří se odlišují nebo cíleně odmítají být součástí systému, se děje i u nás. Zavádějící je i název. Z mého pohledu nemá s vegetariánstvím nic společného. Mnohem výraznější je téma duševního onemocnění. Vegetariánství hlavní hrdinky je jen prostředkem.
Žebříček nejprodávanějších knih (42. týden)
24.10.2024
Ocenění knihy (1)
2016 -
Man Booker International Prize
Kniha Vegetariánka v seznamech
v Přečtených | 1 186x |
zfilmováno vegetariánství Korea korejská literatura duševní poruchy, duševní nemoci Bookerova cenaAutorovy další knížky
2018 | Kde kvete tráva |
2019 | Bílá kniha |
2025 | Neloučím se navždy |
2023 | Vegetariánka |
Vegetariánka není ani tak o vegetariánství jako spíše o zdrženlivosti a vyhýbání se běžným aktivitám. Moje první kniha od asijského autora a musím říct, že se to dalo.