Kniha o židovské kuchyni přehled

Kniha o židovské kuchyni
https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/249978/bmid_kniha-o-zidovske-kuchyni-z7W-249978.jpg 5 4 4

KNIHA O ŽIDOVSKÉ KUCHYNI není pouze kuchařkou s židovskými recepty. Autorka v ní jakoby pohledem z kuchyně popisuje dějiny židovské diaspory. Osm stovek receptů odráží různé světové kultury a regiony, od židovské čtvrti v Káhiře, kde Claudia Rodenová prožila své dětství, přes Evropu, sever Afriky, Asii a obě Ameriky. Kromě receptů nabízí autorka také podrobné popisy mnohých surovin a způsoby jejich zpracování. Nechybí ani informace o židovských stravovacích předpisech, o stravě starověkých Hebrejců, o různých svátcích a slavnostech v židovském kalendáři, ani údaje o málo známých židovských komunitách například v Indii a v Číně. Podrobné historicko-sociologické kapitoly jsou doplněny unikátními fotografiemi ze života Židů v různých částech světa. KNIHA O ŽIDOVSKÉ KUCHYNI se zabývá oběma základními větvemi židovské populace – aškenázskou (severní) a sefardskou (jižní). Sleduje židovské komunity po celém světě, v minulosti i současnosti, v Litvě, Rusku, Polsku, Německu a Francii, provede nás Španělskem, severní Afrikou, Blízkým a Středním východem, nechybí ani výprava do Indie nebo do Číny. Pozoruhodné jsou informace o tom, jak silný vliv měla židovská kuchyně na způsoby vaření a stravování v západní Evropě a ve Spojených státech, kam z východní Evropy odešlo mnoho židovských emigrantů. Český čtenář pak jistě užasne, kolik pokrmů v české kuchyni zcela běžných – kupříkladu jablečný štrůdl, papriky plněné mletým masem, koblihy, kuřecí vývar s knedlíčky, nebo dokonce vánočka – se nápadně podobá jídlům, která se vařila v židovských domácnostech na východě Evropy.... celý text

Literatura naučná Kuchařky
Vydáno: , BB art
Originální název:

The Book of Jewish Food


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kniha o židovské kuchyni. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (1)

Pablo70
07.03.2023 5 z 5

Skvělá a zajímavá kniha, která mi evokuje návštěvu Paříže, kde jsem poprvé spatřil opravdové chasidy, košer obchody s potravinami. To vše ve čtvrti Beleville, kde vedle Židů žijí i Arabové... Některé recepty jsem vyzkoušel a používám. Škoda, že ne ty exotické. Ale je zajímavé zkoumat rozmanitost židovské kuchyně. Do knihy se vždy rád podívám. Moje tetička z Moravy byla z rakouské židovské rodiny, jako dítě jsem jedl její židovská jídla. Vzpomínám na ni, byla to skvělá žena.
Doporučuji! Kniha má velký formát a je pěkně vypravená. Dobrý počin!


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Kniha o židovské kuchyni v seznamech

v Přečtených5x
v Doporučených2x
v Knihotéce1x
v Chystám se číst2x
v Chci si koupit5x

Štítky knihy

gastronomie židovské tradice židovská kuchyně

Autorovy knížky

Claudia Roden
britská, 1936
2005  95%Kniha o židovské kuchyni