Král Oidipús přehled

Král Oidipús
https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/463164/bmid_kral-oidipus-UGZ-463164.jpeg 4 677 677

Jedna z nejdokonalejších a nejznámějších antických tragédií, o neodvratné síle osudu, vychází v klasickém překladu Ferdinanda Stiebitze jako 65. svazek edice D. Král Oidipus se z věštírny dozví, že mor, který sužuje Théby, má konkrétní příčinu. Žije tu totiž vrah předchozího krále Laia. Oidipus se rozhodne, že vraha vypátrá, ale věštec označí za vraha jeho. Oidipus nevěří, ale po dalším pátrání zjistí krutou pravdu. Po narození měl být Oidipus usmrcen, protože věštba určila, že v dospělosti zabije svého otce a za manželku si vezme svou matku; tak se však nestalo.... celý text

Literatura světová Divadelní hry
Vydáno: , Artur

Οἰδίπους Τύραννος, -429

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Král Oidipús. Přihlašte se a napište ho.

felixrr
03.10.2024 4 z 5

Strhující, kratičká tragédie patřící k antickým klasikám. Rozhodně není špatná, ale Antigona je propracovanější a zanechala ve mně o dost větší dojem.

molknihomol
27.07.2024 5 z 5

Tragédii jsem přečetl téměř jedním dechem a dodnes ji považuji za jednu z nejlepších, kterou Sofoklés kdy napsal. Jeden z velkých plusů knihy je překlad, který knize dává autentičnost.

kozlík24
09.06.2024 5 z 5

Přečteno kvůli povinné četbě.
Kniha mě vlastně příjemně překvapila (jako skoro každá povinná četba :-). Příběh je sice známý, ale zajímavý a přitom kniha není zbytečně dlouhá a nemá pasáže, které nic neříkají. Dokonce mi ani nevadilo, že je kniha psaná ve verších a zastaralým jazykem - díky ubíhajícímu ději mi to ani nepřišlo. Konec je sice předem jasný, ale i tak mě bavilo sledovat, jak se chudák Oidipús postupně dozvídá pravdu.

Bez obav, Démon lidství a dalších 1 990 eknih zdarma

15.03.2023

36 nových eknih zdarma ke stažení

25.08.2021

Proto nikdy netvrďte, že je šťastný člověk ten, kdo svůj konec nepoznal - nikdy, dokud nevíte, že z té cti a slávy své také šťastný konec vzal!

Kniha Král Oidipús v seznamech

v Přečtených1 178x