Strach moudrého muže přehled
Patrick Rothfuss
Kronika Královraha / Príbeh kráľovraha série
< 2. díl
Kvothe opouští Univerzitu a vydává se do vzdáleného Vintasu, kde se velmi rychle zaplétá do spletitých sítí místní dvorské politiky. Ve snaze zavděčit se mocnému šlechtici odkrývá pokus o vraždu, dostává se do sporu s nebezpečným arkanikem a po stopách skupiny žoldnéřů vyjíždí do divočiny, aby zjistil, kdo přepadává poutníky na Králově cestě. Při tom všem samozřejmě nezapomíná ani na hledání odpovědí, jež by mu umožnily pomstít vraždu svých rodičů. Tím však jeho četná dobrodružství nekončí, nebyl by to Kvothe, aby se nezapletl s ženou, tentokrát s okouzlující Felurian, které žádný muž neodolal, aniž by za to nezaplatil životem… Pod jejím vedením se Kvothe dozvídá mnohem víc nejen o ženách, ale i o pravé povaze magie. A přitom podniká další kroky na dlouhé cestě za osudem hrdiny, aby se posléze naučil, jak nesmírně obtížné bývá, když se člověk stane všem známou legendou ještě za svého života.... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2013 , Argo , TritonOriginální název:
The Wise Man's Fear, 2011
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Strach moudrého muže. Přihlašte se a napište ho.
Strach moudrého může už na mě z poličky domácí knihovny už koukal nějakou tu chvíli a tak bylo na čase se vrátit do Kvoteho světa.
Opět krásně a čtivé napsané, druhý svazek se mi četl lépe než Jméno větru, ale mělo stejné problémy a to, že se v příběhu občas nic moc neděje, což by nebylo na škodu, kdyby pasáže nebyly dlouhé. Největší problém jsem měl s pasáží s žoldáky v lese a s Kvoteho návštěvou Fae, obě části mi přišly dost natahování.
Ale celkově se jedná o parádní fantasy kousek, který by si měl přečíst každý fanoušek žánru.
Mě v tento moment nezbývá nic jiného než se přidat do skupiny otrávených fanoušků, kteří se zřejmě nikdy nedočkají třetího dílu
Mám přečten tento svazek, několik více set stran a na konci nevím o moc více, než na samém začátku. V každém případě mě to moc bavilo. Nabízí se srovnání s jiným populárním tlustopisem, ságou G.R.R. Martina (vtíralo se mi začít iniciály J.R.R.). Strach moudrého muže nehledí na svůj svět shora a intriky mocných jsou zde patrné jen na Maersově dvoře. Neválí se tu tisíce mrtvých, magie je podána téměř vědeckým způsobem, přesto je stále za příběhem cítit hrůzu z neznámých sil, které ženou hlavního hrdinu. Ta hrůza je stále hodně skrytá, a o to děsivější. Pro mně jsou to významné body do plusu, domnívám se, že explicitního násilí je všude nadbytek. Stále mě udivuje, kolik lidí považuje za normální sledovat před spaním vraždy v kruhu, pak v labyrintu nebo někde jinde. Ale to odbočuji. Moc se mi líbí, jak mě autor nutí přemýšlet o postavách. Třeba kdo je Bast, kdy se v příběhu objeví Scarpi, vypravěč z Tarbeanu a Kronikářův spolupracovník, proč je Auri tak zvláštní. S odhalováním tajemství autor nespěchá a za každým odhaleným je řada dalších. Vztah Kvotha s Dennou mi brnká na vlastní vzpomínky o dívkách, které mi dokázaly kdysi omámit hlavu a zcela nepochopitelně z toho nikdy nic nebylo.
Hvězdičku navíc jsem nedal, protože je jasné, že příběh zdaleka ještě nespěje k cíli a obávám se, zda se to někdy podaří.
„Někdy člověk nemůže udělat nic jiného než odejít.“
„Právě otázky, na které neznáme odpověď, nás naučí nejvíc. Učí nás, jak myslet. Když dáš člověku odpověď, získá jen drobnou skutečnost. Ale dej mu otázku, a on bude hledat vlastní odpovědi.“
„Proč bych měl chtít zvítězit v jiné než krásné hře?“
Kniha Strach moudrého muže v seznamech
v Přečtených | 1 404x |
2012 | Strach moudrého muže |
2008 | Jméno větru I. |
2015 | Hudba ticha |
2017 | Jméno větru |
2008 | Jméno větru II. |
Vlastně ani nevím, jak rychle jsem proklouzla první půlkou, za to ale vím, jak moc jsem se trápila s tou druhou. Možná jsem s Kvothem najednou strávila víc času, než jsme oba potřebovali, možná prostě jen ztratil šmrnc… ale daleko za zdmi Univerzity mě toho moc strhnout nedokázalo.