Kronika ptáčka na klíček (I.–III.) přehled

Kronika ptáčka na klíček (I.–III.) https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/211356/bmid_kronika-ptacka-na-klicek-9sm-211356.jpg 4 727 727

Tóru Okada žije s manželkou Kumiko na tokijském předměstí. Nedávno dal v docela dobrém zaměstnání výpověď – potřebuje si ujasnit, kudy se chce v životě vlastně ubírat. Jenže jakýkoli úspěch je mu lhostejný. Nemá žádné plány ani touhu vyniknout. Není s to zařadit se do většinové společnosti. Ve třiceti jsem se zastavil a od té doby nevím, co se sebou. A tak zatímco jeho žena chodí do práce a oba živí, mladý muž se stará o domácnost. Jednoho dopoledne vaří Tóru špagety a u toho naslouchá zvláštnímu ptačímu zpěvu přicházejícímu odkudsi zvenčí. Poklidnou atmosféru netečně plynoucího života náhle nečekaně naruší telefonát neznámé ženy, která dělá Tóruovi necudné návrhy. Ten její svádění sice rázně odmítá, nicméně od tohoto okamžiku se jeho život začíná pozvolna obracet vzhůru nohama a veškeré domnělé jistoty se neúprosně obnažují jako pouhé iluze… Bezmála detektivní příběh na hranicích mezi realitou, sny a vzpomínkami. Nástrahy číhají i v říši podvědomí – a nebezpečně prosakují do „normálního“ světa. Děj je doslova prošpikován svérázným okultismem, s děsivými odbočkami k extrémním událostem vyvěrajícím z účasti Japonska v druhé světové válce. Obsáhlý román o lásce a osamělosti, plný melancholie, ale i jemného humoru, je nadto působivě temperován stínovými erotickými fantaziemi – bolestnou smyslností sycenou soutokem krutosti a něhy.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

ねじまき鳥クロニクル (Nedžimaki-dori kuronikuru) , 1995


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kronika ptáčka na klíček (I.–III.). Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (138)

Knihomlok2015
08.05.2024 1 z 5

Bohužel doslov od Kláry Macúchové a Milana Ohniska mi na tomhle opusu přišel jako ta nejzajímavější (a nejsrozumitelnější) část knihy, jinak jsem se v tom opravdu jen a jen ztrácela.

Anette99
03.04.2024 5 z 5

Přečteno do ČV 2024 -bod č. 1 - Kniha, jejíž hlavní postava je milovníkem koček. Ale časem bych se na ni dostala i tak. :)

V tomto rozsáhlém románu se setkáváme s mužem jménem Tóru Okada, který žije na první pohled spokojený život se svojí manželkou a kocourem. Ovšem ve chvíli, kdy se Tóru rozhodne dát výpověď a promyslet si, co chce v životě dál, se roztáčí kolotoč velmi zvláštních událostí. Vše začíná zmizením kocoura, následují divné hovory od tajemné ženy, a nakonec Tórua prakticky z ničeho nic opouští jeho žena.

Tóru se vydává na cestu, kde pořádně poznává nejen sám sebe, ale i manželku. Na této cestě, potká spoustu zajímavých a zvláštních lidí a zažívá ještě více zvláštních událostí. Někdy si nejsme jisti, co je ještě realita a co sen, přijdou situace a pocity veselé i smutné, sem tam se přimíchá i nějaká ta erotika. Tóru proniká do tajemství své manželky a také do temné části historie Japonska, aby zjistil, že vše může být provázané...

Kniha má podobnou strukturu, délku a myšlenku jako Komturova smrt, takže se mi četla dobře, byť jsem ji četla cca dva týdny. To ale bylo pouze z důvodu nedostatku času, za mě zasloužených pět hvězd.


capricorn__
01.01.2024 4 z 5

Pravděpodobně nejzmatenější kniha od Murakamiho, kterou jsem doposud četl. Když jsem román dočetl, musel jsem se na internetu podívat na různé doslovy či vysvětlení děje, protože mi samotný závěr příliš odpovědí neposkytl. Díky vysvětlení se každopádně román v mých očích velmi pozvedl.
"Kronika ptáčka na klíček" je velmi náročnou knihou na čtení, nejen, že je velmi dlouhá, ale vyskytuje se v ní spousta postav, dějových odboček (reálných, nereálných, přítomných, ale i těch minulých), ale i otevřených témat (sexuální zneužívání, velmi naturalisticky popsány scény z druhé světové války). Mně kniha bavila, Murakami umí psát velmi dobře, každopádně věřím, že by se mi "Kronika..." líbila více, pokud by autor nějakou dějovou linku vynechal, zestručnil či naopak dovysvětlil.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Kronika ptáčka na klíček (I.–III.) v seznamech

v Právě čtených49x
v Přečtených975x
ve Čtenářské výzvě139x
v Doporučených55x
v Knihotéce380x
v Chystám se číst392x
v Chci si koupit74x
v dalších seznamech16x