Kvašená zelenina pro zdraví a vitalitu přehled
Karel Machala
Prokazatelně podporuje zdraví a zlepšuje metabolické funkce. Napomáhá trávení a snižuje negativní dopad jednoduchých cukrů. Obsahuje některé protirakovinově působící látky. Živá strava, která je k dispozici i v zimním období. Ekonomický způsob jak zajistit tělu živiny.
Můj komentář
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kvašená zelenina pro zdraví a vitalitu. Přihlašte se a napište ho.
Nové komentáře (4)
Pro mě byla kniha obrovským zklamáním! Už rok si děláme kvašenou klasiku zelí-mrkev-cibule a doslova jsme si tuto pochoutku zamilovali. Těšila jsem se na knihu plnou receptů a inspirace k dalším kombinacím, ale místo toho jsem dostala kupu více či méně odborných informací na téma kvašení u nás i ve světě. Ne že by mi to vyloženě vadilo, trocha historie a vhledu, jak se kvasí za hranicemi, je určitě prospěšná, stejně tak popis toho, co se při kvašení děje a jaké látky to pro nás vlastně pracují, ale proč proboha v takovém rozsahu? Zcela souhlasím s "Dámou" pode mnou, že pro běžného čtenáře, čekajícího inspirativní recepty, je rozsah a odbornost 3/4 knihy v praxi nepoužitelná. Mnohé jsem nedočetla. Kapitola o surovinách vhodných ke kvašení už byla naštěstí o poznání použitelnější, ale recepty, kvůli kterým jsem si knihu půjčila, mě opět velmi zklamaly. Vlastně mě nezaujal ani jeden natolik, že bych jej měla chuť vyzkoušet. Snad nějaké kimčchi? Uvidíme... Zajímavý mi přišel autorův subjektivní žebříček kvašených salátů, bohužel jen do chvíle, než jsem zjistila, že zde není uvedeno ani množství surovin a nejedná se tedy o recepty. Škoda, asi bych si zde vybrala spíš, než v samotné kapitole s recepty. Rozhodně se také nejedná o žebříček ze salátů uvedených v receptáři (jak se mi zpočátku zdálo logické).
Knihu doporučuji, ať si každý udělá svůj názor. Věřím, že lidé, kteří chtějí o celé problematice vědět víc, mohou být nadšeni. Já jsem ale v tomto případě povrchnější čtenář a chtěla jsem od knihy v podstatě jediné - inspiraci na nové saláty. A toho se mi dostalo pouze ve stopovém množství.
V knize je mnohem méně receptů, než bych čekala. Část kapitol se věnuje fermentační tradici v různých zemích světa - to je po informační stránce zajímavé, ale v praxi pro mě osobně nepoužitelné. Ze všech možných i nemožných úhlů je popisováno korejské kimči, což je škoda v české knize českého autora (ale chápu, kimči bylo podrobováno různým vědeckým výzkumům, takže bylo o čem psát). Velký prostor je věnován i probiotickým kulturám, mikroorganismům a enzymům, ovšem na tak vysoké odborné úrovni, takže jsem místy měla problém porozumět textu. Největší přínos pro mě měly kapitoly o surovinách a dochucovadlech.
Související novinky (0)
Zatím zde není žádná související novinka.
Citáty z knihy (0)
Zatím zde není žádný citát z knihy.
Kniha Kvašená zelenina pro zdraví a vitalitu v seznamech
v Přečtených | 16x |
ve Čtenářské výzvě | 1x |
v Doporučených | 1x |
v Knihotéce | 8x |
v Chystám se číst | 9x |
v Chci si koupit | 5x |
v dalších seznamech | 3x |
Štítky knihy
zelenina očistná kúra detoxikace organismu vitamíny domácí výroba kvašení, fermentace zdravá, racionální výživaAutorovy další knížky
2008 | Kvašená zelenina pro zdraví a vitalitu |
2016 | Kdo jsme a odkud přicházíme |
2013 | Géniové na prahu nové medicíny – Filozofie konvenční léčby pod palbou argumentů |
Souhlasím s předchozími komentáři, že kniha je plná teorie a obsahuje recepty pouze okrajově. Je dobrá na přečtení, seznámení s kvašením, to mne bavilo. Potom se dá poslat dál a pořídit si knihu receptů. Alespoň já to tak udělám.