Občanská válka přehled
Mark Millar
Ultimátní komiksový komplet série
NA ČÍ JSTE STRANĚ? Marvelovský vesmír se mění. Poté, co dojde k tragédii, předloží americká vláda návrh Zákona o registraci superhrdinů, jenž vyžaduje, aby všichni zamaskovaní hrdinové odhalili svou identitu. Největší šampioni země jsou názorově rozděleni a každý z nich se musí sám rozhodnout, jak bude reagovat. Budou to rozhodnutí, která jim navždycky změní životy! Tato kniha obsahuje sešity Občanská válka č. 1–7, které napsal Mark Millar (Kick-Ass: Nářez, Mrtvý nebo živý, Wolverine: Starej dobrej Logan) a nakreslil Steve McNiven (Strážci galaxie, Wolverine: Starej dobrej Logan).... celý text
Literatura světová Komiksy Sci-fi
Vydáno: 2021 , CrewOriginální název:
Civil War, 2007
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Občanská válka. Přihlašte se a napište ho.
Po mnohých rokoch ešte z čias UKK prečítaná repríza tentokrát z Legend Marvelu. Vôbec to nestratilo to čaro a stále je to lepšie ako film Captain Amerika: Občanská válka. Už len tým, koľko postáv tu je a tie úžasné boje, nádherné dvojstrany, perfektne vykreslené zbiehanie z jednej na druhú stranu a finále taktiež potešilo. Scenáru nemám čo vytknúť a kresba ako som písal, hlavne tie dvojstrany, je monumentálna. Aj obálky dvojstranové boli super. Čo zamrzelo bola kvalita bonusov, kde sú len skicou nakreslené alternatívne obálky a jeden propagačný plagát. Ale inak môžem vrelo odporučiť.
Občanská válka patří pochopitelně mezi největší eventy Marvelu a stejně jako Klan M ovlivnila ve velkém, jak to v jeho světě vypadalo. Zatímco Klan M snížil počet mutantů na necelé dvě stovky, Občanská válka přišla s registračním zákonem, který donutil hrdiny se odmaskovat. Když to neudělali, šli do vězení. Příběh je hodně politický a přichází s myšlenkou, kde mají hrdinové hranice. Oproti filmové adaptaci je to pochopitelně větší a má to daleko větší dopad, ale i tak mi Klan M přišel o něco lepší.
Knižní novinky (18. týden)
02.05.2021
Kniha Občanská válka v seznamech
komiksy superhrdinové superschopnosti Marvel Avengers (komiks)
2015 | Wolverine: Starej dobrej Logan |
2010 | Kick-Ass: Nářez |
2012 | Superman: Rudá hvězda |
2008 | Ultimates: Nadčlověk |
2003 | Vampirella |
Mám zmiešané pocity. A nie, nehodnotím tak, ako hodnotím preto, aby som si pripadal cool, že idem proti väčšine.
Na začiatok napíšem, že som rád, že táto udalosť u nás vyšla. Predsa len sa jedná o zásadnú vec, ktorá formovala Marvel komiksy na ďalších niekoľko rokov.
Čo sa týka problémov, nemám pocit, že Kapitán alebo Iron Man svoje postoje dostatočne obhájili voči mne ako čitateľovi. Iron Man je nešťastný zo smrti, hlavne keď mu to Sharpeová neustále pripomína. Akože ja chápem, že ide o trúchliacu matku a že smrť dieťaťa je najhoršia vec, ale liezla mi riadne na nervy. Mám pocit, že keby tak netlačila, celý konflikt by mohol skončiť skôr A Kapitánove dôvody sú, že hrdinovia majú byť nad politikou, hotovo. Trochu mi pripomínal tých proti-vládnych ľudí, ktorí musia byť proti vláde, nech je v nej hoci-kto. Čo je ironické, keďže sa bavíme o Kapitánovi Amerikovi.
Taktiež hlavný problém pre mňa bolo, že táto kniha obsahuje len hlavnú sériu. Chápem, keby sme chceli u nás vydať kompletnú Občiansku vojnu aj so všetkými doplnkovými príbehami, tak by to bolo na viac kníh, ako v prípade Temných nocí od Dc. Ale často-krát som mal pri čítaní pocit, že mi ušiel kus príbehu. SPOILER: Spider-Man sa zrazu odmaskuje, potom je so Starkom, zrazu vie o väzení a ide ku Kapitánovi. Proste som cítil, že veľa sa toho stalo v jeho vlastnej sérií a ja len vidím dôsledky toho. KONIEC SPOILERu.
Dosť mi tento pocit, že o niečo prichádzam, kazil celkový dojem z príbehu.
Nechcem byť len kritický, komiks má aj veľa pozitív. Kresba je skvelá. Bavili ma problémy Reeda a Sue. A nejde tomu celému uprieť, že to má istú veľkoleposť a pocit, že to celé smeruje k silnému osudovému koncu.
Celkovo to nie je zlý komiks. Len u mňa dopláca na to, že je k nemu veľa materiálov, ktoré u nás nevyšli a tak som mal miestami pocit, že mi kus príbehu unikol. Ale aj tak stojí za to si to prečítať.