Môj brat sa volá Jessica přehled

Môj brat sa volá Jessica
https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/420128/bmid_m-j-brat-sa-vola-jessica-CYJ-420128.jpg 4 219 219

Nová kniha Johna Boyna, autora románu Chlapec v pásikavom pyžame nie je tentoraz pre deti, ale pre tínedžerov Život Sama Wavera je pomerne pokojný. Cíti sa trochu osamelý, ťažko si získava kamarátov a často má pocit, že je pre svojich zaneprázdnených rodičov neviditeľný. Našťastie má staršieho brata Jasona, ktorý má naňho vždy čas. Sam si Jasona idealizuje, zdá sa mu, že Jason má svoj život úplne pod kontrolou – je milý, obľúbený, skvele hrá futbal a dievčatá sa predháňajú v tom, ktorá s ním bude randiť. Ale potom jeden večer Jason celej rodine oznámi, že už dlho s niečím zápasí. A to tajomstvo rodinu vydesí a rozdelí. Rodičia to nechcú pochopiť a Sam jednoducho nerozumie. Čo by ste spravili, keby vám brat povedal, že nie je váš brat? Že je v skutočnosti vaša sestra?... celý text

Literatura světová Romány Pro děti a mládež
Vydáno: , Slovart (SK)

My Brother's Name is Jessica, 2019

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Môj brat sa volá Jessica. Přihlašte se a napište ho.

yaoiyuri
27.12.2024 1.5 z 5

(SPOILER) Ve zkratce: o transgender problematice, coming-outu, úskalích tranzice a problémech s tím spojených se nedozvíte skoro nic. Kniha není pojata zjednodušeně pro cílovou skupinu odrostlejších dětských čtenářů, je lacině a otřesně prostoduchá.

Trans tematika je zde zpracována VELMI povrchně a upozaděna na úkor "pocitů" hlavního hrdiny. Ono napsat knihu o tranzici z pohledu blízké osoby není samo o sobě špatné — jak moc celý proces ovlivňuje nejbližší okolí a že i další členové domácnosti by nezřídka potřebovali pomoc vše zpracovat, se často opomíjí. Jenže tady je to pojato úplně špatně.

Postavy jsou ploché, schematicky černo-bílé a úplně pitomé. Rodiče pohybující se ve vysoké politice (a se zjevně nadprůměrnými příjmy) si kromě "státního" řidiče nedokážou zajistit schopné vychovatelky, hospodyně, kuchařky… ani specialisty na dys-potíže svého syna. Navíc to jsou brexitáři, latentní xenofobové a celkově velmi omezení a netolerantní lidé. Otec ke všemu podpantoflák a prasák. (Autor zjevně nemá rád konzervativní bílé heterosexuální Brity a Britky s politickými ambicemi.) Jsou "zlí zlouni", aby tu byl naprosto očividný a idiotský konflikt.

Hlavní hrdina je podivín, který nezapadá a v porovnání se svým starším sourozencem působí jako naprostý tragéd. Místy ke svému věku působí až mentálně zaostale. Plus neřešená šikana, naprosto neschopní učitelé a další zaměstnanci, příšerní a netolerantní spolužáci, absence kamarádů… A celé to má nějak vyvažovat praštěná a super-ultra-liberální duhová teta, která se (logicky) nemusí se svou konzervativní sestrou.

Do toho fakt divné zacházení s konceptem deadnamingu a misgenderingu – ani jedno není pořádně vysvětleno, ke konfrontaci problematického přístupu dojede asi 2x za celou knihu v rozhovorech hlavního hodiny s tetou a Jessicou.

K tomu naprosto bizarní a nevěrohodný cukrkandlový happyend. (Kde se podle všeho jen stačí omluvit, obejmout se a je to v cajku, a kromě netolerantní rodiny se to týká i našich úhlavních šikanátorů, ze kterých se tak stanou best bros - protože tak přesně to v životě chodí, že?)

A pak mi to secvaklo. Autor je člověk, který napsal jednu z nejnablbějších "pohádek" o holocaustu, kterou táhne neméně nablblá ale dobře obsazená filmová verze. Ten chlap neumí psát o vážných věcech a tohle je jen další důkaz, protože si není schopný ani udělat pořádné rešerše.

Kalip
06.10.2024 4 z 5

Trenér O'Brian je frajer, Rose trochu přitažená za obarvené vlasy.
Jednoduchá linka, akorát pro věkovou skupinu, které je určena. Což je, myslím, spíš 12+ než 15+, jak udává nakladatelství.

Dela111
26.06.2024 5 z 5

(SPOILER) Můj brácha se jmenuje Jessica je young adult román s tématem transgender. Ústřední postavou je třináctiletý Sam, který nemá moc kamarádů, ale má o čtyři roky staršího bratra Jasona, ke kterému vzhlíží a který je všeobecně oblíbený, tedy do doby, než se rozhodne jít s pravdou ven - cítí se být ženou.
Příběh není z pohledu člověka, který se potýká se svojí identitou. Tady jde více o postoj ostatních, jak novou skutečnost přijímá rodina a okolí. Nejen Sam ale ani rodiče se k situaci nestaví chápavě a pozitivně. Výborně je popsaný převládající negativní postoj okolí, později i snahy o pochopení.
Při hodnocení zohledňuji to, že příběh je pro náctileté. Nejde tu proto o hlubokomyslné vyprávění, také závěr odpovídá tomu, pro jakou věkovou kategorii je román určen, nezklame však ani dospělé čtenáře. Je napsaný úžasným čtivým stylem, jak to John Boyne umí.

Knižní novinky (5. týden)

26.01.2020

Kniha Môj brat sa volá Jessica v seznamech