Matka noc přehled

Matka noc
https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/1790/bmid_matka-noc-Vn9-1790.jpg 4 318 318

Vonnegut je George Orwell, doktor Caligari a Flash Gordon, ti všichni vtěsnaní do osobnosti jednoho spisovatele, napsal o Vonneguttovi časopis Time. Matka noc patří k vrcholům jeho tvorby. Vypráví groteskní příběh Howarda Campbella, původem Američana, od dětství však žijícího v Německu, kde ho zastihl nástup nacistů k moci a druhá světová válka. Campbell pro režim pracoval v nacistickém rádiu a po válce mu za to hrozí trest. Ve skutečnosti však pracoval pro Američany jako špion. Jenže jak to dokázat?... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo

Mother Night, 1961

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Matka noc. Přihlašte se a napište ho.

Svijanskej
08.10.2024 5 z 5

Zajímavá kniha, která věru netradičním způsobem pojímá téma viny a trestu, ne/možnosti cesty zpět a vykoupení. Postava Campbella má v sobě něco z filozofa a něco z Forresta Gumpa, spojujících se ve vyhořelém a životem zklamaném, přesto však sympatickém chlapíkovi.
V dnešní době, kdy se celá společnost rozpadá na nejrůznější vzájemně znesvářené skupiny jdoucí proti sobě s fanatickým zápalem, je to velmi užitečná a varovná kniha. Leč jak praví klasik, historie je učitelka s nejblbějšími žáky...

SPOILER: není mi jasná logika ústřední premisy, na které je celá zápletka postavena. Proč nebylo po válce možné přinést pravdu o tom, že Campbell byl americkým špionem? V této roli byl přece nadále nepoužitelný, ani jej dále nevyužívali žádným jiným způsobem.

Miroslavacte
05.10.2024 5 z 5

Je to mistrovsky napsané, napínavé a plné palčivých otázek, jsem z textu tolik nadšená, že se musím pustit i do dalších autorových děl.

Janadvorackova
22.07.2024 4 z 5

Autorův styl moc nemusím.
Tady mě zaujal námět.

Kniha Matka noc v seznamech