Medvěd přehled
William Faulkner
Příběh chlapce, vyrůstajícího ve státě Mississippi po občanské válce. Rok co rok chlapec odjíždí se zkušenými lovci z města do tábora v divoké přírodě, odkud se pak vydávají na lov starého, téměř již legendárního medvěda,který je jakýmsi symbolem nepokořitelných přírodních sil. Hoch, vychovávaný k osobní čestnosti, hrdosti a neústupnosti se dovídá, že minulost jeho rodu je zatížena zločinnými transakcemi a incestem. Opouští společnost a volí raději prostý a nezávislý život v přírodě. Faulknerova novela nesporně náleží k vrcholům moderní literatury.. ... celý text
Literatura světová Novely
Vydáno: 1969 , Československý spisovatelOriginální název:
The Bear, 1942
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Medvěd. Přihlašte se a napište ho.
Faulknerov zložitý jazyk vyžaduje od vás absolútnu sústredenosť. Žiarlivo si pýta vašu obmedzenú pozornosť, nestrpí nikoho a nič okrem vás a knihy. Čítať a počúvať hudbu zároveň je nemožné. Vziať si knihu do električky - zabudnite. Ste len vy, osamelý čitateľ, a kniha. Ako je len lovec a medveď.
Pri mojej výprave za medveďom som sa stratil v záplave dlhých súvetí plných náznakov a symboliky. Neposkytli mi prepotrebnú orientáciu v neznámom prostredí. Zablúdil som v hustom lese, ktorý sa premenil v labyrint. Cítil som, že medveď ma sleduje a číha na moje kroky. Nikdy nebol ďaleko, a predsa zostal skrytý. On videl mňa, ja jeho nie.
Prvý boj s medveďom som prehral.
Můj komentář k této knize je obsahově velmi podobný valdimu. Cca první polovina knihy je standardní, nikterak napínavý dějový příběh. Už tam člověk tuší, že spisovatel příběhu dává hlubší smysl. A pak přijde zlom a dál děj nepokračuje, ale rozplétají se nitky minulosti, velmi přes rodokmeny, ale i události, kde nejvýše "trčí" válka severu proti jihu a jeho následků v jižňanských zemích. Po přečtení doslovu jsem si potvrdil, že co autor říci chtěl, jsem zachytil, ale za sebe musím konstatovat, že to bylo stylem a způsobem, který nemusím mít znovu.
Kniha Medvěd v seznamech
2001 | Divoké palmy |
1966 | Absolone, Absolone! |
1997 | Hluk a vřava |
1967 | Když jsem umírala |
1965 | Pobertové |
Me se medved celkem libil, ale spise co se atmosfery tyka. Je to druh divociny, ktera uz asi neexistuje a tak je skvele, ze to nekdo stihnul zachytit na papir. Musim ale ubrat hvezdicku za zprostredkovani vyznamu, ten jsem tedy zachytila jen dost povrchne a musela ho poguglit. Je to moc rychle ukoncene a moc poeticky zplacane, radsi jsem byla o strankach drive v lese.