Medveďovce přehled
Fredrik Backman
Medvědín / Medveďovce série
1. díl >
Štyridsiatnik Peter Andersson sa po skončení profesionálnej hokejovej kariéry v Kanade vracia do rodných Medveďoviec, malého mesta s veľkými snami, kde je len zima, tma a nezamestnanosť. Má v úmysle postaviť na nohy svoj materský klub, zložený z miestnych juniorov. Spolu s ním prichádza jeho manželka Mira, zmietajúca sa medzi túžbou po kariére úspešnej advokátky a pokojným životom manželky a matky v mestečku uprostred lesov, kde líšky dávajú dobrú noc. A napokon ich dve deti, dvanásťročný hokejový center Leo a o tri roky staršia Maya, ktorá miluje gitaru a nenávidí hokej.Mestečko bojuje o prežitie a budúce úspechy hokejového tímu mu majú prinavrátiť hrdosť a zašlú slávu. Na HC Medveďovce tak padá obrovské bremeno zodpovednosti.Aký význam má jeden jediný zápas pre upadajúce mestečko? V Medveďovciach obrovský, ten úplne najväčší. Preverí silu priateľstva a odhalí všeličo dovtedy skrývané a zatajované. Okrem iného aj to, čo sme schopní vykonať v záujme úspechu a ako ďaleko vieme zájsť, keď chránime svoje deti.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Medveďovce. Přihlašte se a napište ho.
Příběh jsem začala poslouchat jako audio a četl mi Pavel Soukup. Četl tak sugestivně, že bylo od začátku jasné, že se dříve nebo později stane něco strašného. A stalo. Něco, co úplně nenávidím. Zvládla jsem ještě 2 kapitoly hlasem pana Soukupa, ale bylo to tak šílené, že jsem to musela odložit. Byla jsem v ději až moc. Po půl roce jsem radši sáhla po knize. Přece jen jsem potřebovala vědět, jak to dopadne. Medvědín je vesnice, která žije hokejem a je tu i dost postav. Ale všechny jsou tak důkladně vykreslené, že jsem ani jednou netápala. Charaktery postav a emoce s tím spojené se autorovi opravdu povedly. Nikdo není jen černý nebo bílý. Perfektně vystavěl vedle sebe svědomí, předsudky a tah na branku. Potěší i vsuvky, které ukazují, kde budou aktéři za 10 let.
Uff, hustý příběh! Perfektně popsané postavy, děj vás naprosto vtáhne do Medvědína a nechá vás celou dobu v napětí. Chystám se na další díl a další knihy od pana autora.
„Lidé postávají mlčky s pootevřenýma očima a přivřenými mozky, až elektronické vstupní karty potvrdí píchačkám jejich existenci.“
„V dospělosti prožíváme dny, kdy máme pocit, že meleme z posledního. Najednou nevíme, za co vlastně tak dlouho, úporně bojujeme, jsme pohřbení ve skutečnosti a všednosti a ptáme se, jak dlouho to ještě vydržíme. Skvělé je, že všichni takových dnů ustojíme víc, než si myslíme. Děsivé je, že nikdo neví, kolik přesně.“
„Kultura je jak to, co podporujeme, tak to, co tolerujeme.“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Kniha Medveďovce v seznamech
v Přečtených | 3 018x |
švédská literatura znásilnění Švédsko mezilidské vztahy lední hokej severská literatura společenské romány zfilmováno – TV seriál
2014 | Muž jménem Ove |
2017 | Medvědín |
2020 | Úzkosti a jejich lidé |
2015 | Babička pozdravuje a omlouvá se |
2016 | Tady byla Britt-Marie |
Není tu celkem nic zajímavého. Ale každý, kdo tu byl, ví, že Medvědín je hokejové město.
Milujeme vítěze, i když jde velmi často o lidi, které vůbec není lehké mít v lásce. Skoro všichni jsou posedlí, sobečtí a bezohlední. Ale to je jedno. Odpouštíme jim. Protože když vyhrávají, máme je rádi. V Medvědíně mají tendenci vítězům promíjet.
Jedna z věcí, o kterou dívka tu noc přijde, je místo, kde se cítí bezpečně. Každý nějaké takové má, dokud mu ho nevezmou. A pak už vám ho nikdy nikdo nevrátí.
A problém tohohle města není v tom, že jeden kluk znásilnil holku, ale v tom, že všichni dělají, jako by se to nestalo.
Ale přesto tohle místo má nevysvětlitelnou schopnost dostat se vám pod kůži. Na jedné straně je tu spousta špatných věcí, a těch je opravdu dlouhý seznam, a pak je tu pár těch skvělých, které dovedou prozářit i všechen ten marast. Hlavně lidi. Neústupní jako les, tvrdí jako led.
Miluji knihy Fredrika Backmana