Medveďovce

Medveďovce
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/511126/bmid_medvedovce-PsC-511126.jpg 4 2239 2239

Medvědín / Medveďovce série

1. díl >

Štyridsiatnik Peter Andersson sa po skončení profesionálnej hokejovej kariéry v Kanade vracia do rodných Medveďoviec, malého mesta s veľkými snami, kde je len zima, tma a nezamestnanosť. Má v úmysle postaviť na nohy svoj materský klub, zložený z miestnych juniorov. Spolu s ním prichádza jeho manželka Mira, zmietajúca sa medzi túžbou po kariére úspešnej advokátky a pokojným životom manželky a matky v mestečku uprostred lesov, kde líšky dávajú dobrú noc. A napokon ich dve deti, dvanásťročný hokejový center Leo a o tri roky staršia Maya, ktorá miluje gitaru a nenávidí hokej.Mestečko bojuje o prežitie a budúce úspechy hokejového tímu mu majú prinavrátiť hrdosť a zašlú slávu. Na HC Medveďovce tak padá obrovské bremeno zodpovednosti.Aký význam má jeden jediný zápas pre upadajúce mestečko? V Medveďovciach obrovský, ten úplne najväčší. Preverí silu priateľstva a odhalí všeličo dovtedy skrývané a zatajované. Okrem iného aj to, čo sme schopní vykonať v záujme úspechu a ako ďaleko vieme zájsť, keď chránime svoje deti.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , Ikar (SK)
Originální název:

Björnstad, 2016


více info...

Přidat komentář

Lenka276
27.08.2024 4 z 5

Uff, hustý příběh! Perfektně popsané postavy, děj vás naprosto vtáhne do Medvědína a nechá vás celou dobu v napětí. Chystám se na další díl a další knihy od pana autora.

KnihomolkaOli
23.08.2024 5 z 5

Asi se mi nestalo, abych měla během jedné knihy tak často na krajíčku.
Hodně silný příběh plný emocí, velkých gest a hokeje.


p. Rochesterová
20.08.2024 5 z 5

Tohle byla fascinující, pestrá, psychologická sonda.. všechny emoce světa nahromaděné v jednom městečku.. výborně napsané, napínavé, nutící k zamyšlení, dojemné....

bumble
14.08.2024 5 z 5

Jestli hledáte knihu, kde se snad snoubí všechny emoce, které jste schopni vyjmenovat, kde láska ke klubu je něco posvátného, pak jste na správném místě.
Každý kdo má děti, ale snad i ostatní nemohou zůstat v této knize klidní. A nebudu se stydět, že jsem opět uronil slzu ať už vztekem nebo dojetím.
Tento autor to prostě umí, chytnout za srdce.
Už se těším na pokračování.

nada3314
13.08.2024 3 z 5

LOSAVAČKA NA SRPEN
Na knihu jsem se těšila, přála jsem si jí moc a dokonce jsem si pořídila i druhý díl. Byla jsem si tak jistá, že se mi bude líbit, ani na minutu jsem nepochybovala, že já bych se mohla octnout na druhé straně … Ale bohužel po skvělém MUŽ JMÉNEM OWE se má očekávání u Medvědína nenaplnila.

Příběh se mi nečetl zrovna lehce, přišlo mi to strašně dlouhé a celkové pojetí poselství se mě až tak nedotklo. Chápu, co tím vším autor chtěl říct, ale vše šlo tak nějak kolem mě… Nějak jsem se na hlavní hrdiny nenapojila a vůbec jsem s nimi nesoucítila a nenašla si k nim žádný vztah. Knihu jsem teda dočetla, ale přiznám se, že v polovině jsem si říkala, že to bude snad má první odložená kniha.

No nic, nesmutním a podle rad některých s Vás si zkusím ještě od autora přečíst Tady byla Britt- Marie. Snad mi bude sedět víc.

manka71
10.08.2024 4 z 5

Třetí kniha, kterou jsem od pana Backmana četla. Skvělý spisovatel, který umí vystihnou pocity všech svých postav a strhnout vás do děje. Tentokrát však dávám o jednu hvězdičku míň kvůli začátku. Trochu déle se táhlo představení všech postav a přemýšlela jsem jestli knížku nemám odložit, ale pak se to rozjelo a příběh byl tak strhující, že jsem knihu nemohla odložit.

Lauriy
01.08.2024 5 z 5

Síla, jako všechny knihy Backmana. Miluju to postupné nastiňování věcí budoucích, většinou zlověstné, tu úzkost, kterou umí vyvolat, ale na druhé straně i naději, lásku. Miluju to.
Nejsem typ na seberozvojovou literaturu, esoterično, ale tady mi i ta přemíra citátů a životních pravd a rad kupodivu vůbec nevadí. Ale chápu, že to nesedne každému.
Já si dám chvíli pauzu a brzy se do Medvědína zase ráda vrátím.

Kate3003
18.07.2024 3 z 5

“My jsme Medvědi. Medvědi z Medvědína!“
Kniha sleduje životy lidí z malého města Medvědím, kde v podstatě všichni žijí hokejem. Nyní víc než kdykoliv jindy, protože se blíží juniorské mistrovství a oni potřebují vyhrát. Na první pohled městečko působí idylicky, ale Medvědín pomalu upadá a vítězství by jim mohlo pomoci. Proto mnoho lidí vkládá v hokejový tým své naděje.
Jenže životy obyvatel Medvědína nejsou takové, jak se na první pohled zdá a jedna osudná událost je změní ještě víc. Autor vypráví několik životních příběhů, které se v knize postupně střídají. Každý je jiný, ale vzájemně se doplňují a postupně zapadají jeden do druhého. Jedná se o velmi silný a zamotaný příběh, který ve vás zanechá velkou řádku emocí.
Ze začátku jsem měla trošku problém se do knihy začíst, protože se příběh tak nějak točí v kruhu a seznamování se s jednotlivými postavami je maličko zdlouhavé. Poté, ale přišel zvrat a příběh najednou nabral úplně jiný směr. Ten výbuch emocí byl naprosto nečekaný a v tu chvíli je člověku až úzko s toho co se stane a jak to jednotlivé postavy vnímají. Je překvapivé kolik lidských osudů zvládl autor proplést do toho jediného zvratu.
Autor navíc umí skvěle pracovat s emocemi a charaktery postav. I přesto, že pro mě je tato kniha mimo žánr, který standardně čtu tak mě nakonec příběh zaujal a pokud máte rádi příběhy plné emocí nebo hokej mohu vám knihu doporučit.
Za zaslání knihy k recenzi děkuji nakladatelství Host

ZoeChaya
19.06.2024 5 z 5

Číst tuto knihu bylo jako ponořit se do reality života, která bolí. Tak jak ho znám, když se ubírá směrem předsudků, nenávisti, lásky, kontroverzí… Obdivuhodné dílo.

alzbeta2843
11.06.2024 5 z 5

Už dlho sa nestalo, aby ma nejaká kniha tak pohltila, nahnevala i potešila. Tak by sa dal asi zhrnúť dej tejto knihy. Mala som určité predstavy, ale teda toto predčilo moje očakávania. Musím povedať, že som niekoľkokrát chcela knihu hodiť o stenu od zlosti, ale zároveň som nemohla odtrhnúť oči, aby som vedela ako sa dej bude vyvíjať.
Kniha popisuje malé mesto, kde je množstvo obyvateľov zapálených do hokeja. Život v meste Medvedín nie je jednoduchý a preto pre väčšinu obyvateľstva je hokejový tím jediný zmysel života. Čo sa však stane ak sa budú musia ľudia rozhodnúť na akú stranu sa postaviť? Je zaujimavé ako sa rovnaká situácia javí každému inak. Ale práve život nie je čierny alebo biely a postupom času chápem rozhodnutia niektorých postáv. Táto kniha sa mi dostala pod kožu a hoci ma uspokojila ako nakoniec skončila, i tak sa teším na čítanie pokračovania príbehov postáv.

Kiruška
08.06.2024 5 z 5

Knihy od Fredrica Backmana mám moc ráda . Medvědín je opravdu dobře napsaný. Dobře se čte. Najdete spoustu momentů , které Vám přinesou moudra, myšlenky , postřehy. Kniha nejen o hokeji , ale hodnotách života. A sportovního chování.

Clouderella
28.05.2024 4 z 5

Moje první kniha od Backmana,kterému jsem dlouho odolávala. Chyba. Velmi čtivá kniha popisující chování a psychologii jednotlivců pod vlivem jejich okolí, když se stanou svědky násilného činu, nebo snad dobře vymyšlené lži? Na jednu stranu autor skvěle popsal stádní chování lidí, protože víc lidí zmůže víc než jeden, na druhou stranu vykreslil několik výjimečně charakterních postav, které se nebojí vystoupit veřejně navzdory důsledkům, které to pro ně znamená a pokud tak neučinily hned, čestně přiznaly svou chybu. Několikrát jsem se zamyslela,jak bych samotná reagovala,kdybych byla v kůži obyvatel Medvědína a jediné,co můžu říct, tak opravdu nevím. Hokejové prostředí už jen skvěle dokreslilo příběh o hodnotách a boji proti názoru a přesvědčení většiny.

Lenisk@
08.05.2024 5 z 5

Myslela jsem, že knížka na druhé čtení už nemůže mít takové kouzlo jako poprvé, když už víte, co se stalo, ale spletla jsem se. Ona má totiž všechno. Dokáže ve vás probudit lásku i nenávist k hokeji, vžíváte se do všech obyvatel a uvědomujete si, že svět není černobílý. Jak to vůbec autor dokázal? Jak dokázal, že jsem dítě i dospělého svým způsobem chápala? DOPORUČUJI zas a znovu!

Mermaida
07.05.2024 5 z 5

Miluju! Četla jsem již podruhé.

„Třešně voní vždycky po třešních. Zvlášť v hokejových městech.“
„Třešně vždycky voní po třešních, ale peníze nevoní nijak.“

„Loajalita je za všech okolností chápána jako pozitivní charakterový rys, protože hodně lidí by řeklo, že to nejlepší, co jsme ochotní pro sebe vzájemně udělat, vychází právě z pocitu loajality. Problém je jen v tom, že většina nejhorších věcí, kterých se dopouštíme na ostatních, vychází z loajality taky.“

„Kdo je v Medvědíně nejhorší hokejový chuligán: ten s tetováním na krku, nebo ten s kravatou?“

Ach zase ty EMOCE!
Četla jsem jako re-reading před čtením třetího závěrečného dílu. Jak je možné, že kniha o hokeji, která svým způsobem o hokeji vůbec není dovede čtenáře tak vtáhnout, pohltit, oslovit, okouzlit, rozebrat na tisíc kousíčků, uronit nemálo slz a vyloudit nespočet úsměvů? Ke všemu i čtenáři, kterému tenhle sport “hokej“ pranic neříká? Právě proto! Právě proto, že i když je tahle kniha hlavně o hokeji, tak o něm hned záhy vůbec není! Je o malém městečku tam někde v lesích a o lidech žijících v něm. O síle lásky ke sportu, o síle rodičovské lásky, o přátelství, o porozumění, o nenávisti, o loajalitě ve všech jejích možných podobách. Je o lidech z Medvědína, ale je také o Nás Všech.
Protože: “My jsme Medvědi. Medvědi z Medvědína!
Medvědi serou na mech a všichni ostatní serou na Medvědín.“

Tuhle knihu si buď zamilujete, nebo vám nic neřekne. Záleží, zda se vám pan Backman trefí do čtenářské noty. A mě se rozhodně trefil! ZASE! A ZNOVA!

joanb
07.05.2024 5 z 5

Aaach, kniha byla ... Kdybych mohla, tak dám hvězdiček 10. Těším se na pokračování a další knihy autora!

"Složité otázky, jednoduché odpovědi. Co je lidské společenství?
Součet našich rozhodnutí."

Jap
28.04.2024 5 z 5

Tak tohle byla velká paráda. Těším se na pokračování.

SumýšIrena
26.04.2024 5 z 5

Za pomalý, rozvleklý začátek jsem chtěla ubrat jednu hvězdu. Ale za rozhovor Kance s Bobem na konci knihy ji přidávám zpět. Fantastické vykreslení charakterů všech postav to umí autor dokonale. Není to Ove ani Britt Marie, ale i tak se nechce přestat číst.
"Když se člověk stane rodičem, už se pak napořád cítí jako moc malá peřina. Ať se snaží přikrýt všechny sebelíp, vždycky je někomu zima "

VendulaB
18.04.2024 5 z 5

Absolutní bomba! Knížka je naprosto skvělá, čtenáře okamžitě vtáhne, postavy jsou vykresleny geniálním způsobem, a to až na dne jejich duše. Nic zde není černobílé. A napětí, kterým je celá kniha prostoupena, je naprosto neuvěřitelné. Tuto knihu si musíte přečíst.

klaraj093
31.03.2024 4 z 5

Ani jsem nečekala že mě kniha bude takhle bavit. Bylo to hrozně napínavé, hokejové prostředí mě úplně pohltilo.

kedlis
29.03.2024 3 z 5

(SPOILER) Myslím že jsem ještě nebyla u žádné knihy tak rozpolcená, jako jsem u téhle a to jsem si dala několik dní na promyšlenou. Nejdříve jsem byla trochu zmatená a nevěděla jsem jakým směrem se kniha bude ubírat, pořád jsem si nějak říkala aha, tohle je uvedení do děje a následně přijde klasické vyprávění, ale ono nikde. Pravou krásu téhle knihy mi pomohlo ocenit až uvědomění, že se na ni musím dívat jako na jakousi studii celého města. Jádrem jsou zde jednotlivé osoby a střípky jejich příběhů, které tvoří mozaiku komunity. Musíte tedy počítat s tím, že budete přeskakovat od jedné postavy ke druhé a ke třetí a zase k první.
Co se týče vykreslení hokejové kultury (mentalita všechno nebo nic, vyzdvihování zraněných hráčů co dohrají hru, hráči jako produkt apod.) a postoje maloměsta, kde je centrem dění právě hokej, tak to bylo naprosto skvělé. Dále zde hrají roli rasismus, homofobie, sexismus a třídní rozdíly, které značně ovlivňují osudy postav a jejich postoj k tomu, co se ve městě děje.
Příběh se posouvá opravdu po milimetrech a jak už jsem psala, hlavní jsou zde úvahy postav (a autora), což občas nepůsobilo zrovna organicky. Autor se především zaměřoval na to, co se zrovna v dané kapitole hodí za filozofování, jako když se Amat zamyslí nad tím, že jsou hokejoví hráči bráni ve městě jako bozi a pak se tak samozřejmě i chovají, těžko věřit že má v patnácti letech takovou schopnost reflexe něčeho, v čem aktuálně vyrůstá. Bojovala jsem s tím, zda mi je tohle filozofování sympatické, nebo mi přijde jen rádoby intelektuální. Opravdu mnohdy jednotlivé kapitoly působily jen jako prostor pro úvahy autora bez většího smyslu pro příběh.
Ale hlavně, o všem nám autor, ale málo toho ukazuje.
Na druhou stranu jsem několikrát brečela a co mi přišlo opravdu skvělé bylo přátelství mezi Mayou a Annou. Benji a Amat jsou další, kteří mi přirostli k srdci. Na některé jsem v průběhu přehodnotila názor, mezi ně patří Kira a Bobo.

"You may not be an angel, Benjamin, I know that much. But, dear God, you haven't lacked a role model. All your best qualities come from the fact that you've been raised in a house full of women."