Místodržící přehled

Místodržící
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/503264/mistodrziciwnbAl1-vrr-.jpg 5 153 153

Materia Prima série

Varšava pod německou okupací, pokračuje první světová válka. Němci ustoupili, ale na obranu toho Polákům nechali hodně. Rusové vědí, že je město klíčem k ovládnutí Evropy – potíž ale je, že je také plné odhodlaných, pořádně naštvaných a ozbrojených lidí, připravených za nově získanou vlast položit život. Ale tento střet nerozhodnou jen pušky a bajonety. Do hry vstoupí i magické formule a slova moci. Obě strany mají lidi, kteří jednou mávnou, a vojáci padají k zemi jako zralé hrušky. Alchymista Rudnicki musí učinit nejtěžší volby svého života, a za každým jeho rozhodnutím může číhat smrt. Aby toho nebylo málo, z enklávy vycházejí bytosti, proti nimž vypadají démoni jako obyčejné krysy. A to je teprve začátek...... celý text

Literatura světová Sci-fi Fantasy
Vydáno: ekniha , Fobos

Namiestnik, 2017

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Místodržící. Přihlašte se a napište ho.

tatjana1737
08.10.2024 4 z 5

Tahle série na mne vyskakovala z různých stran už nějakou dobu a když ji KD nabízely ve slevě, rozhodlo to a koupila jsem ji tatínkovi k narozeninám. Protože se mu líbila, půjčila jsem si první díl na dovolenou, abych po 2 dnech byla v polovině knihy a proklínala se, že jsem si nevzala i dvojku. Nikdy si ovšem nezahrávejte s knižními bohy, protože to dopadlo tak, že po 4 dnech jsem se vracela domů s nemocným dítětem a získala tak kupu času pro čtení.

Musím vyzdvihnout nejen zasazení do období před a během první světové války, které pro mě u knihy s nálepkou „fantasy“ bylo hodně netradiční, ale zejména autorem vybudovaný svět. Myšlenka enkláv, jejich fauna, pojetí magie, hlavní aktéři příběhu i vedlejší postavy, rozpolcenost hrdinů mezi přátelstvím, národností, politikou a velkými dějinami, které řídí jejich pohyby na šachovnici… Svůj díl jistě odvedl i překladatel a velmi oceňuji slovníček a vysvětlivky na konci knihy (to už se dnes moc nevidí).

S odstupem času se už nedovedu podrobněji rozepsat ke každému z dílů, a tak jen ve stručnosti:
- U druhého dílu mi trochu vadilo, že bezprostředně nenavazuje na první, a že od událostí popisovaných v Adeptovi utekl nějaký čas.
- Samarin i Rudnický postoupili na kariérním i společenském žebříčku a s tím, jak se dějiny daly do pohybu, mnohem víc u obou přátel vyplouvají jejich rozdílnosti.

Slezadav
02.10.2024 4 z 5

Pokračování Adepta rozhodně předčilo očekávání. Hodně věcí, které mi u prvního dílu vadily tady buď dostaly lepší vysvětlení, nebo prostě zmizely.
Musím uznat, že tahle série se neskutečně dobře čte. Tempo je velmi rychlé a neustále se něco děje. Oceňuji také, že pozadí příběhu tvoří reálné historické události a mohl jsem se tak dozvědět různé dezaily o První světové válce, které jsem neznal.
Zklamáním je stále dost vysoký počet událostí odehrávajících se mimo stránky a poněkud slabší bojové scény. V prvním díle mi chyběla motivace postav, nějaký cíl, ke kterému by chtěli dojít. Tady jsem pochopil, že jde o záměr a začalo to dávat smysl.
Místodržící je hodně nadprůměrným druhým dílem trilogie. Kvalita série rozhodně stoupla a jestliže jsem po Adeptovi byl trochu na vážkách, jestli pokračovat, tak teď se na závěrečný díl opravdu těším.

Jidu
12.09.2024 5 z 5

Takže si to řekneme hned z kraje narovinu - já tu sérii MI-LU-JU! Extrémně jsem se bála, protože Adept byl moje první fantasy, kde hodně velkou roli převzalo politikaření, intriky a různé pletichy, ale já se do tohohle stylu zamilovala a Místodržící mi to jen potvrdil.

Je hodně znát, že autor ví, o čem mluví, že je z oboru. Krásně tak vytváří "co by kdyby" s opravdu reálnými skutečnostmi, co se během světové války staly.

Postavy, které se mi, přiznávám dobrovolně, v prvním díle maličko pletly, se tady krásně vytříbily a vyrostly. Jejich vztahy mezi sebou se ještě víc zamotaly a mně, jakožto čtenáři, ještě víc přirostly k srdci a mnohdy mi bylo líto, co dokázala válka udělat s jedním přátelstvím.

Enkláva je skvěle vykreslena, snad jsem jen doufala, že nás tam autor vezme častěji. Ale ani to není důvod k tomu, abych ubírala na hodnocení, protože scény v ní mi totálně vyrazily dech.

Knihu doplňují nádherné ilustrace, kterých je tady určitě víc, než v prvním dílu. Jsou takové strohé a krásně na mě přenesly tu atmosféru dané situace.
No, co vám budu povídat, tohle jsem nečekala a jsem jedním slovem nadšená.

Moc se těším na třetí díl a vám tuhle sérii rozhodně doporučuji!

Rivalové, Jen čas ukáže a dalších 70 knižních tipů (15. týden)

10.04.2022

Kniha Místodržící v seznamech

alternativní historie magie polská literatura alchymie fantasy

Adam Przechrzta
polská, 1965