Místodržící přehled

Místodržící
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/503264/mistodrziciwnbAl1-vrr-.jpg 4 167 167

Materia Prima série

Varšava pod německou okupací, pokračuje první světová válka. Němci ustoupili, ale na obranu toho Polákům nechali hodně. Rusové vědí, že je město klíčem k ovládnutí Evropy – potíž ale je, že je také plné odhodlaných, pořádně naštvaných a ozbrojených lidí, připravených za nově získanou vlast položit život. Ale tento střet nerozhodnou jen pušky a bajonety. Do hry vstoupí i magické formule a slova moci. Obě strany mají lidi, kteří jednou mávnou, a vojáci padají k zemi jako zralé hrušky. Alchymista Rudnicki musí učinit nejtěžší volby svého života, a za každým jeho rozhodnutím může číhat smrt. Aby toho nebylo málo, z enklávy vycházejí bytosti, proti nimž vypadají démoni jako obyčejné krysy. A to je teprve začátek...... celý text

Literatura světová Sci-fi Fantasy
Vydáno: ekniha , Fobos

Namiestnik, 2017

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Místodržící. Přihlašte se a napište ho.

jana0400
včera 5 z 5

Napětí se stupňuje, teď už gildovní mistr Rudnicki ať chce nebo ne je vtažen do politických a magických šarvátek. Jeho schopnosti zesilují a stává se nebezpečným soupeřem pro bytosti z jiného světa.

Nikdy bych nečekala, že mě takový příběh zaujme. I když se válka odehrává jaksi v pozadí příběhu, stejně bych si tyto knihy sama nejspíš nevybrala. Bratr o Vánocích rozhodl jinak, tak jsem se začetla a i když to není přímo můj šálek kávy, rozhodně nejsem zklamaná.

mnohoknih
včera 4.5 z 5

Četl mi Filip Jančík. Musím říct, že se pro tenhle styl, pro to rozvláčné a dlouhé vyprávění, výborně hodí. Ale to vím už od Adepta. Je výborné, že se to tak táhne, protože mám alespoň čas si zvyknout na to, že se jedná o alternativní historii. Můj mozek se vždycky zasekl u Varšavské republiky. Jj, autor je historik a Polák a kdyby nebylo Materie Primi čili kouzel, vážně bych mu věřila, že se to takhle stalo. Postavy zůstaly stejné jako v 1.díle a dobře se vyvíjejí. Samozřejmě i povyšují. Bez toho by to ve válce ani nešlo. Samarin se tentokrát vyskytuje tak nějak okrajově. Nebo takhle. Je to voják, chová se a reaguje jako voják, takže nepřekvapí. Za to alchymista a lékárník Rudnicki, snaží se držet mimo politiku, v klidu vést svůj hotel. A najednou zachraňuje následníka trůnu, odhaluje intriky, zjišťuje, jak používat kouzelná slova a svými rozhodnutími vychyluje ručičku vah v politice i v boji. A jen tak mimochodem vymyslí nový způsob extrakce materie primy. Do Enklávy se tentokrát moc nepodíváme, ale když už tam jsme, tak to stojí za to! Přítel zachraňuje přítele. Objeví se nové postavy theokatáratos a uvidíme, kam nás dovedou v dalším díle. Celý příběh je sladěný, logicky plyne, žádná hluchá místa. Oceňuji i drobnou romantickou linku. V té záplavě politiky to bylo příjemné osvěžení. Které se zvrtlo v politické vydírání. a pak je konec 2.dílu. Těším se na další. Jsem zvědavá, jaký autor vymyslí závěr a vyvrcholení těch všech národnostních zmatků.

Kuffenbach
30.12.2024 4.5 z 5

4,5 - nakonec stejná spokojenost jako s Adeptem. Ten svět funguje, vodka voní, politika smrdí na sto honů, náš Alchymik se vyvíjí.. Jen tak dál!

Rivalové, Jen čas ukáže a dalších 70 knižních tipů (15. týden)

10.04.2022

Kniha Místodržící v seznamech