Blacksad přehled
Juan Díaz Canales , Juanjo Guarnido
Kompletní vydání komiksů s černým panterem v roli soukromého očka, nádherně kreslené drsné školy – Blacksad. V knize se objeví jak komiksy, které vycházely na pokračování v Crwi, tak u nás dosud nevydaný a zatím poslední díl. Další kniha z řady Mistrovská díla evropského komiksu.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Blacksad. Přihlašte se a napište ho.
Pár povídek se zvířátky. Šlo to. Pěkně namalované, plynulo to rychle, občas úsměvné, jindy slušná atmosféra. Ale nemohu si pomoci, čekal jsem trochu víc. A musím souhlasit, že úroveň povídek klesala. Zatím co první dvě byly dobré, třetí průměr a čtvrtá nuda, ala ať už je to dočtené… říkám, trochu zklamání.
Zajímavý příspěvek do řady Mistrovských děl Evropského komiksu. Mimořádný a originální je zejména graficky, kdy obyvateli komiksového světa jsou antropomorfizovaná zvířata. Komiks je oslavou noirové detektivky z Ameriky padesátých let. Prostředí je klasické, špinavé, šedivé, temné. Epizody se odehrávají v typickém americkém velkoměstě plném otevřeného násilí a zoufalství. Všehoschopní a bezskrupulózní boháči bezostyšně využívají své bohatství, moc a vliv na úkor zoufalých chudáků, policie je často bezmocná. Protagonistou a vypravěčem příběhů je John Blacksad, tvrdohlavý černý panter a soukromý detektiv. Řeší rozmanité případy, někdy osobní, jindy méně, co případ, to epizoda. A tedy se spolu s ním pustíme třeba do pátrání po vrahovy bývalé milenky – je zajímavé, že některé ženské charaktery jsou zde obecně výrazně méně zvířecí než charaktery mužské. Následuje silný případ rodinné pomsty s příměsí segregace a rasismu. Nebo též třeba silné téma špionáže z řad levicových kruhů s jasnými odkazy na reálný dobový McCarthismus. Výčet to není kompletní, pro představu postačí. Canales má obecně zcela evidentní zájem o silná sociální a společensky kontroverzní témata: bohatství vs. chudoba, moc boháčů vs. bezmoc chudáků, zmíněný rasismus, segregace, levice a politicky a ideologicky motivované špionážní aféry minulosti, ale též třeba prosté drogy, zrada, umění a drobné osobní tragédie, vždy tak zásadně dopadající na jednotlivé rodiny. Graficky je komiks velmi výrazný. Antropomorfizace již byla zmíněna, tím však nápady nekončí. Noirové prostředí velkoměsta je často kontrastní, špinavé, šedivé, násilné a krvavé obrazy střídají obrazy jasně veselejší, s jasně akcentovanými barvami, navozující spíše pozitivní atmosféru v, jakkoliv neveselém, příběhu nebo závěru. Zaujali mě též některé dílčí detaily, např. v epizodě tematizující rasismus a segregaci v Americe padesátých let, kromě ikonického názvu, též fakt, že všechna „rasistická“ zvířata jsou ta s bílou srstí, kdežto příslušníci černých panterů mají pak pochopitelně srst tmavou a černou. Jednoduché a průhledné? Možná. Prvoplánové? Jistě. Přesto je to povedené. Komiks mě zaujal a rozhodně vyhlížím pokračování.
Knižní novinky (27. 11. - 4. 12.)
26.11.2012
„V zájmu všech do tohohle případu nestrkejte čumák! (Kdesi uprostřed stínů)“
„Říkal jsem vám, ať mi seženete saxofonistu! A vy mi sem pošlete xylofonistu!!! (Kdesi uprostřed stínů)“
„. . . nejsem na sebe vůbec pyšný. Nemám klidné svědomí. A to je pramálo příjemný pocit. (Kdesi uprostřed stínů)“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Ocenění knihy (1)
2013 -
Eisner Award
(Best U.S. Edition of International Material)
Kniha Blacksad v seznamech
vraždy politika rasismus komunismus komiksy jazz zločiny detektivní drsná škola noir (literatura)
Část díla
- Jako pes a kočka 2004
- Kdesi uprostřed stínů 2000
- Národ ledu 2003
- Peklo, mlčení 2010
- Plivnout do nebe 2003
Opravdu hodně moc povedený a místy luxusní komiks. Dostal jsem na tento komiks doporučení, které si získalo mou pozornost a já si komiks musel hned sehnat. A jsem hodně nadšený a spokojený. Přiznám se, že k dokonalosti a k čistým pěti hvězdám mi něco málo chybí. Ale já je tam přesto šoupnu, jelikož si to tento komiks zaslouží, protože je zajímavější, chytřejší a lepší, než se na první pohled zda. Scénárista Juan Díaz Canales výborně pracuje s detektivními příběhy a poválečnou dobou. Je hodně poznat, že scénárista má načteno a nakoukáno, a svými příběhy skládá poctu noirovým detektivkám, málomluvným soukromým detektivům a celému žánru. Navíc Díaz Canales skvěle pracuje s charaktery zvířat, které představuji dané postavy. Moc se mi líbilo tempo jednotlivých příběhů, odkazy, sociální kritika a skvěle napsané postavy, které jsou boží. Ať už jde o titulního Blacksada, Tejdna nebo jiné. Scénárista si charaktery vyhrál a je radost sledovat jeho nápady. Komiks má nádherou kresbu, která se mi moc líbila. Kreslíř Juanjo Guarnido odvedl luxusní práci a na jeho kresby bych se dokázal koukat celé hodiny. Jeho kresba je stylově retro a skvěle reprezentuje příběh. Od postav, které představují různé živočichy, přes prostředí, nápady, detaily až po úžasnou barevnou paletu. Guarnido vytvořil opravdu moc krásnou kresbu, co dokáže příběhy a zápletky prodat na sto procent. Blacksad je parádní čtení a hodně mi sedl, a já se moc těším na druhý díl.