Mraveniště přehled

Mraveniště
https://www.databazeknih.cz/img/books/92_/92327/mid_mraveniste-r64-92327.jpg 4 4 4

Román s autobiografickými prvky líčí vzpouru dívky z měšťanské rodiny proti tradiční výchově, která ji připravuje pouze pro manželství.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Lidové nakladatelství
Originální název:

Hangyaboly, 1973


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mraveniště. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (2)

Carlita.cte
29.08.2024 4 z 5

Pokud si dobře vzpomínám měla by tato kniha vycházet z autorčiných zážitků z klášterní školy. Ta je oním mraveništěm, kde se mísí dívky studující učitelskou školku, jeptišky i čekatelky, mladé sestry toužící po změně i ty staré, které se střeží všech novot. Na pozadí volby nové představené kláštera sledujeme, že i tyto "svaté" ženy mají svoje slabosti a vrtochy, že ani jim nejsou cizí prudké vášně a zloba. Mladá Erszi je něčím podobná Magdě z knihy Barvy a léta, ale zdá se, že je přeci jen emancipovanější, chce studovat, učit, otevřít učitelskou školu. Ví, co chce a nebojí se šibalsky postrkovat figury kolem sebe. Nikoli ve svůj prospěch, ale snad jen tak - z lásky k životu a radosti.
.
Margit Kaffová se i zde projevuje v první řadě jako skvělá psychologická pozorovatelka, která umí vše jemně zahalit do lyrického hávu. Také otevřeně mluví o vztazích mezi sestrami, jejich zamilovanosti jedné ke druhé a idolech starších sester pro chovanky. Zajímalo by mě, jestli snad autorka narážela na lesbické vztahy uvnitř zdí kláštera, nebo je to jen skrytá interpretace... Každopádně hezká kniha o zapadlé klášterní škole kdesi v Maďarsku.

Harry
13.11.2015 3 z 5

Pokud není čtenář nábožensky založený, tak může tohle volné vyprávění ze života klášterní školy kdesi v Maďarsku v něm vyvolat údiv nad tím, jak můžou dívky tohle vydržet. Samozřejmě vůle v Boha je u někoho velice silná , takže překoná i tupost, omezenost , strach před pokrokem a lpění na starých, nesmyslných tradicích. A pak jeden den jako druhý-modlitby, žádné projevy radosti,...
Autorka to popisuje opravdu přesvědčivě, ale jsem rád, že už jsem to dočetl.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Mraveniště v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených8x
v Doporučených1x
v Knihotéce16x
v Chystám se číst6x