Faja přehled

Faja
https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/399029/bmid_faja-BwY-399029.jpg 5 3484 3484

Naslouchač série

Návrat do temného světa, kde se na pravdu a naději už téměř zapomnělo. Ilan vstoupila do nížin, které jsou pro ni světem naprosto odlišným od toho sklenařského. Přátelství s kapitánem pětadvacítky je stále nové a Ilan si uvědomuje, že takový vztah nevzniká jen tak. Zvlášť když se jedná o pětadvacet bojovníků, jejichž nohy kráčí po zemi dlouhá léta a kteří za svůj život ovlivnili mnoho dění ve světě. Aby mohla o lidech, kteří zotročili její lid, smýšlet jako o přátelích, musí se hlavně naučit odpouštět. Klid ve sklenařských městech je ke všemu narušen, když se po mnoha generacích znovu objevuje starodávný nápis, jen krátká věta, která kdysi byla součástí svobodného sklenařského světa. Ale kdo ji píše na zdi palatulů a sklenařských ghett, když ti, kdo znali její význam, jsou dávno mrtví? Jaký příběh vypráví ta tři slova, na první pohled tak jasná, přesto nepochopitelná? Ilan bude muset čelit mnohým nebezpečím, aby odhalila význam starobylého odkazu a objevila v něm nové poselství.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Faja. Přihlašte se a napište ho.

parxel
09.11.2024 4 z 5

Faja velmi úzce navazuje na první díl a bez jeho znalosti nemá smyl tuto knihu číst číst. Příběh se tentokrát mnohem více soustředí na historii světa a odkrývá jeho temnou postapokalyptickou minulost. Odhaluje se tak úplně nová rovina toho, jak nazírat na události, které utvářeli podobu světa a na jeho aktéry. V tomto směru hodnotím knihu pozitivně.

Pokud jde o postavy, tak jejich vývoj mne mírně zklamal. Oni se totiž moc neposouvají a vše se tak nějak ustaluje ve schématu, že hlavní hrdinka něco udělá, něco co narušuje zaběhlé zvyklosti, ale vzápětí je jí odpuštěno. A tak pořád dokola. Zatímco v první dílu to bylo sympatické, tak na konci Faji už to začalo být lehce otravné.

Mě osobně pokračování Naslouchače mírně zklamalo. Při čtení Faji jsem měl pocit, že se z příběhu vytratilo takové to hezké vyprávění a postavy se začínají ve svém jednání "opakovat". Stále si myslím, že se jedná o slibnou sérii, ale osobně bych si raději přečetl znovu první díl než pokračování. Dávám čtyři hvězdy.

arsidark
21.10.2024 5 z 5

Druhý díl Naslouchače se okamžitě zapsal mezi moje srdcovky. Napínavý příběh s velmi dobrým příběhem a charismatickými postavami. Komu se líbil první díl, druhý si určitě zamiluje

ZůzaSomolka
17.10.2024 5 z 5

Tahle série je boží! Geniálně napsaný. Tajemství hlavní postavy, tajemství postav kolem ní, tajemství jejího národa ... bože, člověk je tak zvědavý! Napnutá jsem byla od začátku až do konce, i když ještě před posledním zvratem jsem tušila, jak to dopadne. A jsem vděčná, že to čtu v době, kdy na další díl nemusím čekat. Hrozně mě baví ta dvojsmyslnost názvů knih, jak si člověk myslí, že ví, a pak zjistí, že byl vlastně úplně mimo. Myslím, že význam názvu dalšího dílu tentokrát chápu správně, ale stejně se nad tím pořád musím smát.

50 nejčtenějších knih letošních prázdnin

02.09.2021

Ptejte se autorky Naslouchače, Petry Stehlíkové...

01.06.2021

50 nejčtenějších knih minulého roku (2019)

27.02.2020

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.

Vargas mi řekl, že tě asi najdu na hradbách. Co tu pořád děláš? Co je tu k vidění? Rozhlédla jsem se po okolí a přemýšlela nad tou otázkou. Jak se mohl takhle ptát? Copak to neviděl? Ty se rozhlížíš celý svůj život. Kdykoliv se ti zachce. Já se můžu rozhlížet až teď. Zdi sklenařského ghetta nejsou tak krásné. Věř mi. Bojovník zamrkal, ale na mou prostořekost nic neodpověděl.

Erno mrkl na jednu z přihlížejících žen, která málem pod jeho pohledem omdlela. No není krásná, Ilane? Zadívala jsem se na ženu v průsvitné rochii. Pak jsem pokrčila rameny. Asi ano. Má dvě stejně velká prsa. No... zaváhal bojovník. Rozbor ženské krásy necháme na později, Ilane. S tímhle bys nikam nedošel. Dvě stejná prsa může mít i chlap, víš?

Je to ušlechtilé zvíře, Ilane. Hlavu vzhůru. Jako by ti svět ležel u nohou. Já jsem sklenař, houkla jsem přes natřásající se rameno a málem si o něj vyrazila zuby. Ja jsem ten, kdo leží u nohou, Erno.

Více citátů z knihy najdete u autora.

Kniha Faja v seznamech

v Přečtených4 603x