Sochaři masa přehled
Jakub Hoza
Nathaniel Darnsworn série
< 4. díl
HODNÍ. ZLÍ. OŠKLIVÍ. SMRT JE POHLTÍ BEZ VÝJIMKY. Nad obzorem se sbíhají černá mračna a rozbahněnou krajinou Aisante projíždí dostavník. Uvnitř veze starého lovce lidí, známého pod zaslouženou přezdívkou Smrťák, a jeho vězně, neblaze proslulého psance Lambrechta – což ovšem není nic proti společnosti v kupecké stanici, kde se chystají strávit noc. Žádný z jejích obyvatel tam není náhodou, a ti, co se tváří nejnevinněji, ze všech nejméně. Vypadá to na pěkně zlých pár hodin, a to nejen kvůli bouři, která jim zabraňuje odejít. Neříká se tam tomu totiž Ďáblův chřtán jen proto, že nynější stanice kdysi bývala sídlem rodu Boistureů, uvrženého do klatby za paktování se s pekelnými silami Navíc existuje nemalá šance, že v ní cestující nejsou tak docela sami. Na tohle dostaveníčko uprostřed stoletého deště zkrátka nikdo z nich dlouho nezapomene. Alespoň tedy, pokud se dožijí rána, protože nic není smrtonosnější než tajemství. Snad jen hrozby, které nepocházejí z tohoto světa. ____ „Deviantní řezničina jako od Tarantina. Tuhle krvavou fantasy nesmí minout žádný příznivec Osmi hrozných a kultovního hororu Věc.“ – PEVNOST... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sochaři masa. Přihlašte se a napište ho.
V první polovině knihy autor rozehrává komorní konverzační drama, v němž nikdo z osazenstva stanice neví, co může očekávat od ostatních, a paranoiou nabitá atmosféra by se dala krájet řeznickým nožem. Nejde tu jen o neustálý pocit nevysvětlitelného strachu, který sedí všem přítomným, čtenáře nevyjímaje, za krkem. Dojem, že nikomu z hráčů nevidíte do karet, čtenářský zážitek ještě umocňuje. A to navzdory tomu, že je díky několika šikovně umístěným flashbackům před aktéry blížící se tragédie o krok napřed.
Druhá část knihy pak přechází plynule v horor, za nějž by se nemusel stydět ani jeden ze scenáristů kultovních snímků Věc či Vetřelec. Ale i zde autor drží opratě skvěle rozjetého příběhu pevně v rukou, aby ho dovedl zdárně do cíle.
Jakub Hoza používá dávno provařené ingredience. Prokleté sídlo s temnou minulostí, postavy bez větší hloubky, zato skrývající své záměry, osudové setkání a démonické zlo. To vše tady již bylo v tolika variantách, že se ani spočítat nedají. Navíc je zjevné, kde bral pro svou knihu inspiraci. Ale ono to vlastně ani moc nevadí, protože autorská invence, kterou do příběhu vložil, a vypravěčské postupy, které použil, dělají ze Sochařů masa zatraceně čtivý příběh, který ocení nejen fanoušci drsné fantasy, ale i ctitelé hororů.
(SPOILER)
Celkem dlouho jsem přemýšlela, jestli dát čtyři nebo pět hvězdiček. Nakonec jsem se rozhodla pro 4,5. Opět skvěle napsané, to že je to opravdu velmi silně inspirované Osmi hroznými mi nijak zvlášť nevadilo. Jen jsem ze začátku měla trochu problém se začíst, páč jsem samozřejmě pořád "vyhlížela" Nathaniela. :D Ačkoliv jsem odhadla, který z nich to může být.
Když jsem se konečně začetla, nešlo se odtrhnout. Trnula jsem hrůzou, aby přežil on i jeho manželka (což teda bylo docela překvapení, ale kupodivu mi tam sedla úplně skvěle). Opět se jednalo o akční jízdu, u které jsem se prostě skvěle bavila. Přesto je pro mě o kousek lepší Jako sama smrt. ;) I tak se ale na autorovy další počiny opravdu těším.
Půl hvězdy jsem nakonec srazila kvůli tomu úplnému závěru. Nějak mi to tam moc nesedlo, ale konečný dojem to úplně naštěstí zkazit nedokázalo.
Beren a Lúthien, Láska z jiného života a další knižní novinky (47. týden)
19.11.2023
„V divočině jsou na tom boháč a chudák stejně. Uvaří si, nebo hladovět.“
„Sudy s černým prachem v místnosti s otevřeným ohňem, to nepochybně vyřeší dost hlasitě vyslovený zákaz.“
„Už od prvního setkání mám nutkání ho zabít.“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Kniha Sochaři masa v seznamech
meč a magie česká fantasy krev temnota Quentin Tarantino, 1963- zabijáci temná magie splatterpunk akční fantasyAutorovy další knížky
2021 | Do pekla a zpět |
2020 | Projít ohněm |
2022 | Jako sama smrt |
2017 | Okovy osudu |
2014 | Theatre Macabre |
Autor naprosto nepokrytě vykrádá Osm hrozných. Originalita chybí, půl času nuda, napětí se nedaří vybudovat a postavy jsou schematické figurky, hlavní hrdina je průměrný bouchač bez charismatu a ani humor tu není, všechno se to bere strašně vážně. Akce fajn, ale přichází pozdě, měl jsem chuť to odložit po prvních sto stranách a k dočtení jsem se nutil.