Něco si vymysli přehled
Chuck Palahniuk
Kontroverzní americký spisovatel přichází s dlouho očekávanou – a vůbec svou první – sbírkou povídek, které nejde odečíst. Třiadvacet textů vlastně představuje jakousi esenci Chucka Palahniuka. V povídkách je ve své nejlepší formě: ostrý a sžíravý, nekompromisní. Přináší bizarní témata a libuje si v nich.
Literatura světová Povídky
Vydáno: 2017 , OdeonOriginální název:
Make Something Up, 2016
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Něco si vymysli. Přihlašte se a napište ho.
Chucka Palahniuka ako osobnosť poznám už pomerne dlho, aj keď som od neho predtým nič nečítal (s výnimkou poviedky Guts - áno ja viem). Miesto klasiky ako Fight Club som sa však rozhodol okúsiť tvorbu tohto pána nejakou zbierkou poviedok. Něco si vymysli je zmes poviedok, od ktorých by som nikdy neočakával, že skončia spoločne v jednej knihe. Autor je samozrejme známy najmä vďaka kúskom, ktoré majú čitateľa šokovať či provokovať, Chuckov rozsah je však prekvapivý a v tejto zbierke nájdete aj mnoho iného.
Zbierky a antológie už spravidla nezabodujú na plný počet, pravdepodobne žiaden autor sa netrafí do vkusu čitateľa u každej poviedky (z Eleanor ma bolela hlava ešte týždeň). Něco si vymysli je však u mňa chvályhodná zbierka, z ktorej niektoré diela mi zostanú zapísané v pamäti navždy, a to najmä poviedka Zombíci.
Z priemeru hodnotení jednotlivých poviedok známkujem na 3/5*.
Palahniuka jsem měl rád i pro tu jeho "úchylku" šokovat za každou cenu, ale je to už nějaký pátek, co jsem ho louskal, a možná že v románech se spíše "ztratí" ono jediné šílené téma než v povídkách... nejsem si úplně jist, ovšem, co se týče mého dnešního pohledu na tyto jeho povídky (ve kterých je autor údajně v té nejlepší kondici), vidím jen sex, násilí a hovna. Vidím jen autora, který "ví, co chce", a snad by přitom i skákal přes exkrementy všech možných velikostí a barev, a nevím, nevím, jestli by to neplatilo i pro nebožtíky...
Kniha Něco si vymysli v seznamech
Část díla
2009 | Snuff |
2007 | Strašidla |
2010 | Neviditelné nestvůry |
2012 | Prokletí |
Aby člověk v dnešní době dokázal šokovat, musí napsat opravdu pořádnou prasárnu. Otázka je, jestli je potřeba pořád posouvat hranice. A můj dojem je, že je to jediný smysl této knihy.