Němý křik přehled

Němý křik
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/542259/bmid_nemy-krik.png 5 4 4

Madla Pospíšilová Karasová se nebojí drsných témat, která se vám zažerou do duše. Přesvědčit se o tom můžete v novele V pekle jsme všichni Hébert nebo v těchto třinácti velmi různorodých povídkách. Chcete si zahrát vabank o vině a trestu? Putovat ke hvězdám či za duhu? Nahlédnout do nejhrůznějšího pekla? Objevovat tajemství lidské duše? Odvážíte se nahlédnout? Opravdu? Tak to zkuste a knihu otevřete. Slyšíte ten němý křik?... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Němý křik. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (3)

PosPol
09.09.2024 4 z 5

"Netušil jsem, jak dlouho ta krvavá řež trvala. Už jsem ani nepočítal, do kolika domů jsem vtrhl, kolikrát jsem si sundal kalhoty před nějakou šikmoočkou. Bral jsem si všechny - mladý, starý, těhotný, i... ještě vlastně děti. Občas jsem je musel vyšťourat, v němém děsu se zkoušely poschovávat pod všemožnými krámy."

Madla Pospíšilová před pár dny vydala sbírku třinácti povídek. Ústřední téma? Není. Je to směsice hororu, dramatu, sci-fi, bizzaro, dystopie. To vše je promícháno na jedné paletě děsu, tajuplnosti a nevyzpytatelné linky příběhů. Autorka ponechává pointu často nevyřčenou, což jen umocňuje zážitek ze pozoruhodných příběhů.

"Už nemohl křičet. Hýbat se. Nevnímal bolest. Ani strach. Cítil jen vlny přelévající se únavy, slabosti a neskutečné tíže. Kdyby mohl poslouchat, slyšel by už jen klapavé mihotání osmi nohou, opatřených tvrdými drápky, a sunutí tlustého, těžkého, vyhládlého těla. Nastal čas k jídlu..."

Jednotlivé povídky jsou tak konrastní, jak to jen jde. Často kontroverzní, otevírající tabu témata. Madla už v knize V pekle jsme všichni Hébert ukázala, že často nemusí vymýšlet monstra. Vystačí si s člověkem. A jak! Úžasná práce se slovy, správné rozložení do souvětí zavrtávajících se pod kůži a naopak rozdělení do krátkých, úsečných vět, co bodnou jako štír a pošlou vás k zemi.

"Nevnímal ani nelidské vytí, které se mu rozlehlo za zády. Prsty si drásal oči, jako by tu strašnou věc, která se mu zničehonic usídlila v mozku, mohl dostat pryč jen pouhopouhou silou tukem obalených prstů. Pravé oko ruplo. Sklivec stekl..."

Rozhodně doporučuji číst po částech, ne najednou. Hrozí jinak splynutí povídek, styl psaní je podobný a je to logické. Vadily mi i nějaké podrobnosti, jako komplexní výpisy lékařských či pitevních zpráv, dlouhý denní rozpis v léčebně. Za mě zbytečná vata. Také jsem měla pocit nadužívání zájmen jako jenž, již, jež apod. Jinak jde ale o výborné čtení, do lezavého podzimu jako dělané! Hodnotím 3,5/5 a děkuji autorce za knihu.

vihar
29.08.2024 5 z 5

Opravdu krásná fantastická, hororová sbírka povídek.


Shaxx
27.08.2024 4 z 5

Sbírka třinácti hororových povídek, které nabízí zážitkovou strašidelnou jízdu napříč různými podžánry, ať už je libo sci-fi, postapo, nějaké ty nadpřirozené potvory, každý si jistě najde to své. Dočíst jednu povídku a začít druhou je, jak vyloupnout bonbon z bonboniéry a s napětím čekat, jakou příchuť bude mít tentokrát. Takže u Němého křiku rozhodně nehrozí nuda a zabřednutí ve stejné monotónní poloze psaní. Je to hezky dynamické a pestré :)

Každá sbírka povídek pro čtenáře vždy obsahuje „lepší kousky“ a ty slabší, byla jsem ráda, že tady většina povídek zapadla do těch, které se mi fakt líbily a jen pár bylo v menšině. A to je fajn poměr.
Milým překvapením pro mě byla povídka v žánru bizzaro (Můj miláček Lisa), ta mě dostala a rozhodně bych uvítala nějakou další (a klidně delší) tvorbu od Madly v tomhle směru. Dobrého bizzara není nikdy dost a navíc, je to o lásce, co víc si přát? Věřím, že Mellick by si rochnil blahem. Tahle povídka hezky ukazuje to, že ne vždy je horor o tom přečíst si něco strašidelného a pak se jít bát vyvenčit večer psa. Někdy znechucení nad bizarní představou a příliš obrazotvornými popisy vyvolá následné pořádné znepokojení a už to stačí, aby se člověk cítil sakra nepříjemně, i když se nebojí v tradičním slova smyslu. A že popisy Madle fakt jdou.

Dost mě bavily i povídky se sci-fi námětem, ať už Polibek z Venuše (emzáci poctí Zemi svou návštěvou), tak Preventista, Lovec monster… A takhle bych mohla pokračovat, ale nechci tu až moc spoilerovat (já si třeba komentáře ke knihám čtu až po jejich dočtení). Ale pár jich ještě prostě zmínit musím.

V předchozí knize (V pekle jsme všichni Hébert) Madla ukázala, že nepotřebuje mít po ruce nadpřirozené a kruté síly, nějaké krvelačné entity, ale že si hravě a poutavě vystačí s tím, co tu již je. Člověk. Největší predátor, co může být, schopen takových zvěrstev, že Drákula se může jít klouzat. Den, kdy na světě zemřela naděje a Balonek ke štěstí mají jako hlavního záporáka člověka a třeba Balonek patří k povídkám, při kterých mi bylo sakra úzko. Když horor čeří hladinu fikce a prostupuje do reality, když pracuje s tím, co se klidně může stát sousedce od vedle, kolegovi, čtenáři samotnému, nabízí to úplně jiný level strachu (hezky to přiživují i true crime dokumenty na Netflixu). Není to strach z neznámého, ale naopak něčeho, co si člověk až moc dobře umí představit a brnká to na struny paranoi a nevyhnutelné pomíjivosti lidského života, o tom, že někdy o našem žití nebo nežití rozhoduje někdo jiný.

A o tom, jak je život křehký, se čtenář může přesvědčit v závěrečné povídce Zacyklený, která bez varování a slitování útočí na emoce. Čert vem stranou emzáky, vlkodlaky, prastaré chapadlovité příšery. Tady stačí krutá realita, ve které člověk ztrácí svou identitu a schopnost rozpoznat ty, které miluje. Tohle byla parádní povídka na konec, protože ve mně po dočtení rezonovala ještě dlouho. Když to shrnu, Němý křik je výborná sbírka povídek, ať už hororových nebo těch na pomezí hororu a vřele doporučuji k přečtení.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Zkouška ohněm, Teorie lásky a další knižní novinky (35. týden)

25.08.2024


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Němý křik v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených4x
v Doporučených1x
v Knihotéce19x
v Chystám se číst13x
v Chci si koupit6x
v dalších seznamech1x