Nervy přehled
Raina Telgemeier
Jídlo nás všechny spojuje, ale co když má člověk z jídla strach a bojí se, že mu některé potraviny nedělají dobře? Právě tím si puberťačka Raina prochází, spolužáci si přitom libují v nechutnostech a největší událostí je, když ve škole řádí střevní chřipka. Rainu ale její žaludeční potíže neopouští, do toho má spoustu starostí s dospíváním, školními povinnostmi a s kamarády. Co se to děje?... celý text
Literatura světová Komiksy Pro děti a mládež
Vydáno: 2020 , PasekaOriginální název:
Guts, 2019
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nervy. Přihlašte se a napište ho.
Popravdě tento komiks mě bavil nejméně (a to jsem četla všechny, které u nás od autorky vyšly).
Raina začne mít strach ze zvracení. A následně z jídla. Přidá se úzkost a bolesti břicha bez zjevné příčiny jsou na světě. Je vám to povědomé? Tak tuto knížku nemiňte!
Já musím říct, že mě knížka sedla 100%. Jsem nervák, stresař, perfekcionalista. V životě mě provází úzkosti a také citlivé zažívání, které v 11 letech vyústilo v ulcerózní kolitidu. Jakýkoliv stres či nepohoda se mi na mém zažívání okamžitě projeví. Úzkosti ovlivňují ne jen život jako takový, ale i celé fungování těla a mé myšlení.
Mohu taky říct, že jsem si u sebe vypěstovala hned několik "návyků", které souvisí s jídlem či střevními obtížemi a některé přetrvávají do dnes.
Všechny Raininy strachy jsem naprosto chápala!
Raina se v době příběhu nachází na začátku pubertu a snaží se vyzkoumat, zda všechny tyto stavy - úzkosti, bolesti břicha, přecitlivělost apod. nemůžou souviset právě s pubertou. V knížce jsou krásně ukázány i problémy jiných dívek a když se Raina konečně otevře svým kamarádkám, zjistí, že není jediná, která se něčeho bojí.
Skvělá kniha pro děti, o to více pro mladé slečny, aby věděly, že nejsou samy! V knize se velmi často objevuje "zesměšnění a posměch" - úžasně je toto téma zpracované jak ze strany terapeutky, kterou Raina navštěvuje tak ze strany rodičů, kteří si okamžitě všímají, že je "něco špatně" a snaží se Raině pomoct.
Nezapomínejme, že každý jsme jiný. Malí i velcí. Respekt je potřeba vždy a je nutné ho učit i naše nejmenší. Místo posměchu můžou mít pro své kamarády pochopení.
Kniha Nervy v seznamech
Komiks jsem četla v angličtině. Myslím si, že problém po jazykové stránce nebyl, ale tentokrát jsem si čtení komiksu neužívala. Nebavil mě. Přitom obsahuje důležité téma. Škoda. Těšila jsem se na něj moc...