Nesvoboda přehled

Nesvoboda
https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/444120/bmid_nesvoboda-vuc-444120.jpg 4 35 35

Zneužívání zvířat v České republice má mnoho podob. Začíná u jídelních stolů, pokračuje v budovách pokusných laboratoří a zdaleka nekončí v klecích zoologických zahrad nebo cirkusových manéžích. Zvířata nenacházejí klid ani ve volné přírodě. Myslivci z nich dělají živé terče, rybáři je za ústa tahají ven z vody a včelaři si přivlastňují jejich zimní zásoby. Mnohdy se taktéž ocitají v roli dopravních prostředků, jindy živých hraček nebo módních doplňků. Od útlého věku jsou lidé vedeni k názoru, že smyslem existence některých zvířat je sloužit člověku a obětovat se pro něj. Příliš se však už nepřemýšlí o tom, jaký dopad má lidské chování právě na samotná zvířata. Na každou jednu bytost narozenou do nesvobodného těla. Ačkoliv by se mohlo zdát, že jsou zvířata chráněna zákonem, je tomu vlastně naopak. Zákon na ochranu zvířat proti týrání se minul svým obsahem a povoluje jedince mrzačit, omezovat v pohybu, zohyzďovat chemickými látkami, pouštět jimi elektrický proud, namačkané v transportech smrti je odesílat na jatka nebo pořádat jejich veřejné popravy na zahradách. Dávno víme, že zvířata nejsou stroje bez myšlenek a emocí. Většina z nich naopak vede bohatý duševní život. Co všechno tedy musí někdo takový snášet v roli nedobrovolného služebníka lidské společnosti? Tuto otázku a mnohé další by vám měla zodpovědět právě tato kniha, která vás provede životem zvířat bez svobody.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nesvoboda. Přihlašte se a napište ho.

Micconda
15.12.2021 5 z 5

Kniha popisuje problematiku, kterou nechceme vidět. To, co se děje zvířatům a jakým způsobem se k nim chováme, není v pořádku. Ani náš vztah k planetě. Potřebuje to opravu radikální změnu a proto po obsahové stránce je za mě kniha velmi dobře zpracovaná.
Nevadí mi ani, že kniha je “drsná”, ale přece jen bych měla nějaké stylistické výtky. Kombinace předkládání faktů na odborné úrovni a emotivního jazyka spolu s neformální češtinou působí občas lehce amatérsky. Stejně jako překlepy, nevhodně zvolená slova, slovní spojení a stylistické chyby. To vše zbytečně ubírá knize na kvalitách.

apq
06.03.2021 5 z 5

Skvělá kniha pro vegetariána/vegana, ke které se vždy jendou za čas vracím.
Hodnotím plným počtem, přestože by kniha nemusela hrát tolik na city (přece jen takhle masožravce spíš odradite).

PetrJandáček
21.01.2021 5 z 5

Kniha je psaná přístupnou srozumitelnou formou pro širší veřejnost. Velice oceňuji práci v kapitole Pokusy na zvířatech, o kterých se člověk málo jinde dočte. Kniha dává i vhled do tkz. Bio chovů. Je smutné jak se lidská společnost může chovat ke zvířatům, jak je popsáno v knize, avšak naštěstí je mnoho lidí kteří na práva zvířat upozorňují a něco i pro tuto problematiku dělají. Velice knihu doporučuji a jsem za ni rád.

Knižní novinky (27. týden)

28.06.2020

Kniha Nesvoboda v seznamech