Nová Atlantida a Eseje přehled
Francis Bacon
Svazek obsahuje jednak utopické dílko (Nová Atlantida, 1627) anglického renesančního filozofa a státníka o smyšlené ostrovní říši šťastných a spokojených lidí, kteří všestranným využitím vědy a techniky, ale i pěstováním umění a dovedností dosáhli vysoké životní úrovně a vlády nad přírodou, a jednak výbor z jeho esejistické tvorby, podávající obraz myšlení renesančního člověka o smyslu života a vztahu k lidem apod.... celý text
Literatura světová Fejetony, eseje Romány
Vydáno: 1980 , Mladá frontaOriginální název:
New Atlantis / Essays
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nová Atlantida a Eseje. Přihlašte se a napište ho.
Na první přečtení jsem měl dojem, že Bejblíkův překlad není zas tak špatný. Když jsme jej ale na semináři důkladně porovnávali s anglickým textem (bohužel kritické vydání v Oxford Francis Bacon dosud není), všimli jsme si mnoha nepřesností, ba chyb. Tak se nám snad podaří připravit text nový, důkladně opoznámkovaný (z těch pěti poznámek ve vydání z roku 1980 se čtenář k problematickým pasážím a jejich kontextu, a že jich není málo, opravdu moc nedozví). V každém případě však text (i v tomto překladu) vybízí k hlubšímu a zásadnímu zamyšlení nad ideou bezbřehého, vědecko-technického pokroku. A to není jediné téma, i když je to zřejmě téma klíčové, které při četbě snad každého napadne. Je přitom celkem jedno, jestli to tak Bacon opravdu myslel nebo ne.
Když jsem četl originál, myslel jsem, že tato kniha nemůže být stylisticky o mnoho horší. Ale k mému údivu to vypadá, že se českého překladu snad ujal zastánce středoškolské stylistiky.
Kniha Nová Atlantida a Eseje v seznamech
eseje anglická literatura utopie
1974 | Nové organon |
1952 | Nová Atlantis |
1980 | Nová Atlantida a Eseje |
2010 | Eseje o věcech veřejných |
1985 | Eseje čili Rady občanské a mravní |
Vytiahla som z domácej knižnice Bacona - ako dielo i autora, ktoré som ešte nečítala. Reku, dovzdelám sa.
No... nečítalo sa to zle. Nová Atlantída bola, áno, utopickou predstavou o dokonalej spoločnosti, ktorú prišelci stroskotanci obdivujú pre jej morálnu čistotu, bezúhonnosť, praktické a radostné fungovanie v spokojnosti, dostatku a mieri. Úvod bol pútavejší ako nekonečné opisy v závere. No a ktovie, ako by to pokračovalo, keby to autor dokončil.
S esejami som sa stotožnila trochu viac. Mnohé postrehy s autorom zdieľam a úplne chápem jeho potrebu napísať ich, zverejniť (možno) v snahe druhým osvetliť, ako to je, aby bol život (jednotlivca i v komunite) lepší.