Oblečené k tanci na sněhu přehled
Monika Zgustová
Monika Zgustová v díle na pomezí románu a literatury faktu Oblečené k tanci na sněhu zachycuje autentická svědectví devíti „silných, vnímavých a statečných“ žen, které se dostaly do spárů jednoho z nejděsivějších totalitních režimů lidských dějin, a přece se nezlomily a dokázaly se vrátit do alespoň zčásti normálního života. Zgustové hrdinky líčí nejen své děsivé zkušenosti s prostředím stalinských lágrů, ale také strázně onoho „návratu do civilu“, jenž byl nejednou stejně nesnadný jako pobyt v místech s běžným lidským životem skoro neslučitelných. Všechny se shodnou na tom, že přežily zejména díky skutečnosti, že se upnuly na literaturu a poezii a nalezly krásu i ve zcela odlidštěných podmínkách a že jim pobyt v táborech pomohl si uvědomit, jaké hodnoty jsou skutečně důležité. Drásavému tématu navzdory je kniha oslavou života a vyznívá pozitivně v tom smyslu, že i takto drastickou zkušenost je možné přežít.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Oblečené k tanci na sněhu. Přihlašte se a napište ho.
Obálka mě děsila, myslela jsem si, že to bude jeden z těch uvzdychaných románků, ale spletka jsem se, jak jsem zjistila z anotace. Skvělá a silná kniha.
Silně emotivní, intimní zpovědi žen, které postihl krutý osud ,,nepřátel sovětského lidu,, autorka zpracovala jak zde níže zaznělo,, ploše a jedním hlasem. Mám zato, že takové prožitky nelze ani jinak vyprávět, byly by k neunesení. Svědectví o zvůli totalitní moci, která se ,,hojí,, na ženách a ty přeživší to ustály a dál žijí jako lidsky lidské bytosti stačí vyprávět ,,jedním hlasem,,.
Knižní novinky (36. týden)
30.08.2020
Kniha Oblečené k tanci na sněhu v seznamech
koncentrační tábory gulagy ženy pro ženy Sovětský svaz zločiny komunismu
2015 | Růže od Stalina |
2020 | Oblečené k tanci na sněhu |
2008 | Zimní zahrada |
2005 | Tichá žena |
2022 | Potmě jsme se viděli lépe |
Myslím že touto knihou chtěla autorka poukázat,že ne každý se nechal zlomit a co těmto silným ženám pomohlo přežít.
Vyprávění může vyznít ploše,ale jinak by se tolik příběhů nevešlo do jedné knihy.