Oni přehled
Mark E. Pocha (p)
Na jihu České republiky se prostírá Branišovský les, místo opředené mnoha děsivými legendami. Podle některých obyvatel nedalekých obcí v něm straší přízrak muže v tmavém kabátě, jiní šeptem mluví o červených očích vznášejících se ve tmě… V minulosti se v areálu tamější vojenské základny bez zjevného důvodu postříleli členové hlídky a mimoto v srdci lesa roste strom oběšenců – podobný těm, které lze nalézt v neblaze proslulé japonské Aokigahaře. A je toho ještě víc… Jednoho jarního dne se do Branišova vydává na víkendový teambuilding skupinka slovenských bankovních úředníků. Shodou okolností se ve stejné době les chystá navštívit i uznávaný, leč neurotický profesor literatury se svou dospívající dcerou a dva bývalí narkomani… A každý z nich si přináší svá tajemství, touhy i komplexy. Úděsná tajemství však ukrývá i Branišovský les…... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Oni. Přihlašte se a napište ho.
Mišmaš děsivých motivů, hozených čtenáři v plen, které pro neukotvenost ztrácejí na síle. Marek E. Pocha působí dojmem, že udělá cokoliv, aby čtenáře vystrašil (rozuměj: znechutil) nehledě na logiku věci – a teď nemluvím o logice obsahové, ale literární. Stejně tak selhávají dialogy, charaktery postav a především kompozice příběhu. Ta nefunguje alespoň celou první polovinu, než se vypravěč dobere k tomu podstatnému. Pak už to konečně nabere směr a zápletka grády. Tady musím tvůrce pochválit za několik skutečně ošklivých momentů. ze kterých mě zamrazilo až do morku kostí. Přestože to spíše souvisí s morálním i fyzickým nechutenstvím, pořád mu musím připsat plusové body. Škoda jen, že je to pouze kopírování jiných, výrazně lepších hororů.
O to víc mě mrzí, že autor nemá redaktora, který by jeho nápady a styl psaní dokázal ukočírovat. Přičemž úvodní proslov, naznačující, že komu se Oni nelíbí je dement nebo intelektuál, nevypovídá nic o spisovatelově genialitě, ale pouze o jeho omezenosti.
Knižní novinky (12. týden)
18.03.2019
Kniha Oni v seznamech
horory slovenské horory bizarro fiction
2019 | Oni |
2020 | Bestie |
2016 | Zombie apokalypsa |
2010 | A bude hůř! |
2021 | Země kanibalů |
No čekal jsem, že to bude brutální, ale víceméně je to spíš brutální zklamání. Kniha za mě postrádá jakoukoliv hororovou atmosféru. Spíš by se to dalo přirovnat k nepovedenému béčkovému hororu, který jen ukazuje násilné scény, ale nic víc.