Ortel přehled

Ortel
https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36782/bmid_ortel-WBc-36782.jpg 4 260 260

Brilantní povídka zachycující tragické vyrovnání s tíživou, zdánlivě harmonickou skutečností. Povídka vyšla ještě za autorova života a je spolu s Proměnou, s níž je spjata i námětově, významným mezníkem v Kafkově uměleckém vývoji.

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Vyšehrad

Das Urteil, 1913

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ortel. Přihlašte se a napište ho.

murdoch
předevčírem 3 z 5

(SPOILER) Teď se hned ze začátku musím omluvit všem, kdo v téhle povídce vidí na první dobrou tu symboliku a poselství, které tam - pro mě ovšem po jistém, víceméně urputném přemýšlení a pročtení rozborů od pravděpodobně vnímavějších čtenářů - patrně opravdu je. Omluva tím pádem míří i k panu Kafkovi... Ale nemůžu za sebe prostě dát víc než tři hvězdičky. Hlavní postava je divnej pavouk (jistě, to nejspíš byl i Kafka sám, o tom žádná), přemýšlí nad věcmi, které by normálního člověka vůbec netrápily, ač úspěšný v obchodě a životě (má se ženit), naprosto nesmyslně lpí na názoru zahořklého starce, který je sice jeho otcem, ale přesto obrací svůj hněv proti vlastnímu synovi a vyřknutím nenávistného ortelu ho dohání k sebevraždě... Zvláštní, že Kafkova nedokončená díla mi sedla mnohem lépe. Ale tohle... Dobře, na to, jak krátká to je věc, fakt hodně jsem nad ní přemýšlel. Ale asi jen proto, že jde právě o Kafku, literární ikonu. Jinak bych Ortel odložil s úsměškem "co je to za blbost". Obávám se, že kdyby něco takového napsal někdo bezejmenný dnes, prostě to zapadne a nikdo se tím nebude zabývat a rozhodně se takové dílko nedočká označení "brilantní povídka"... Ale přesto, přese všechno neuctivé, co zde o Ortelu píšu, to ve mě hlodá... Zvláštní počin. Ale vůbec ne pro každého.

000nugatovej
15.12.2023 5 z 5

O čem to Je? Že by o ...? Nebo o ...? Možná o ... A ten konec!
Prostě Kafka je borec!

Vera Silent
13.02.2023 2 z 5

Toz super, ze se Kafka v tomto delirium vyhrocenych a paradoxnich emoci behem jedine noci nasel, ale me si tim neziskal. Pry jde v nemecky mluvicich zemich o Kafkovo nejvice interpretovane dilo. A pritom takova blbost, co... To s tim broukem se mi libilo vice.

Kniha Ortel v seznamech

Franz Kafka