Osmašedesátý přehled
Petr Pithart
Kritická studie o reformistech Pražského jara je originální filozofickou a historickou sondou do dějin Československa 20. století.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Osmašedesátý. Přihlašte se a napište ho.
Nezbývá mi než plně souhlasit s komentářem Chajdy 69, lépe bych to nevystihla . Zejména s tou pasáží, že se jedná o poměrně
smutnou a nepříliš lichotivou sondu do duše českého národa.
Pana profesora Petra Pitharta si velice vážím , kromě řady pořádů v rádiu i televizi jsem měla možnost jej sledovat v živém rozhlasovém vysílání věnovaném roku 1968 v rámci programu MFF v K.Varech .
Dalšími hosty byli mladá slovenská režisérka Nvotová a Jan Kačer. Pořad bravurně moderoval Michael Rozsypal , zapojovali se svými dotazy i přítomni diváci.
Kniha Osmašedesátý v seznamech
20. století Česko, Česká republika Československo rok 1968 disidenti české dějiny komunistický režimAutorovy další knížky
2018 | Proč?: Proč je Zeman prezidentem. Proč jsme tam, kde jsme |
1990 | Osmašedesátý |
2012 | Intelektuál ve veřejném prostoru |
2002 | Cesta a odkaz T.G. Masaryka |
2009 | Devětaosmdesátý |
Kniha vznikala v 70. letech minulého století a je to velmi znát. Kdybych to tušil před zapůjčením, asi bych jí nečetl. Takto jsem se těžce prodíral skrze seznamy různých osob a hlubokomyslné filosofické úvahy a spekulace o smyslu dějin a národů v Československu a přilehlých zemí. Nemám ovšem tolik informaci, abych posoudil, nakolik je kniha objektivní nebo subjektivní dojmologie autora. Hlavně mi však chyběly fakta o samotném roku 1968. Hodně se předpokládá, že čtenář celou situaci zná a předkládají se spíše názory autora, než přehledný nástin událostí doby. Pro mne tedy velké zklamání z mého špatného výběru pro mne nezajímavé historické knihy.