Pačinko přehled

Pačinko
https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/551567/bmid_pacinko.jpg 4 418 418

„Vítězů mohlo být jen pár, a poražených hodně. A přesto jsme hráli dál, protože jsme doufali, že bychom mohli být těmi šťastnými." Hlavní postavou ságy, která začíná roku 1910 v korejské vesnici a klene se přes celé 20. století, je dcera hostinského Sunja. Zaplete se s bohatým obchodníkem Ko Hansuem, a když otěhotní, zjistí, že Hansu je ženatý. Odmítne se stát jeho oficiální milenkou a rozhodne se přijmout nabídku k sňatku od Isaaca Päka, nemocného protestantského pastora, jenž ji odveze do Japonska. Usadí se spolu v Ósace a čelí silné rasové diskriminaci. Navzdory těžkostem Sunja tvrdě pracuje, aby dětem zajistila lepší budoucnost. Manžel je však za své přesvědčení brzy zatčen, což rodině přináší další potíže. Nicméně život jde dál a životy obou Sunjiných synů také. Zatímco Noe se snaží vymanit z osidel korejského původu a být společností přijat jako Japonec, čímž vytváří živnou půdu pro tragické konflikty, Mozasu hledá štěstí v podnikání s hazardní hrou pačinko. Dojemné vyprávění o lásce a obětování, o ambicích i neochvějné soudržnosti se odehrává v ulicích dobové Ósaky, Tokia i Jokohamy. S protagonisty prozkoumáme nejen tamní rušné trhy či studovny snobských univerzit, ale i hrabivé podsvětí velkoměst, tyjící z odvěké lidské touhy po lepším životě nehledě na míru risku. Výherní automaty pačinko jsou v Japonsku fenoménem dodnes: podle sociologů jejich lákadlům pravidelně podléhá až čtvrtina populace včetně důchodců a nemluvňat – tedy 30 milionů lidí – a zisky provozovatelů heren jdou do miliard amerických dolarů. Doteď jsou skoro tři čtvrtiny těchto podniků v rukou etnických Korejců.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: audiokniha , OneHotBook

Pachinko, 2017

Interpreti: Klára Suchá

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pačinko. Přihlašte se a napište ho.

evickakyticka
25.09.2024 4 z 5

Zajímavé čtení. Pro nás, Evropany, jsou asiaté "všichni stejní". Tady je ale krásně vysvětleno, že ne všechno je tak jednoduché. Bylo to spletité, místy kruté, ale velmi čtivé. V přestávkách mezi čtením jsem nad osudy postav přemýšlela. A takové knihy mám ráda.

Zuzana98
29.07.2024 5 z 5

Skvělá kniha. Ani ne tak o pačinku, jako spíše o osudech členů rodiny hlavní postavy Sundži. Z knih o východě, které jsem četla, se mi tato líbila nejvíce. Děj krásně plyne, není příliš spletitý a postavy vám jednodušše přilnou k srdci. Kniha není ani příliš lehká, ani těžkotonážní. Doporučuji jak na běžné čtení, tak vodě. Oceňuji rozsáhlý autorčin výzkum a její odhodlání předat příběh korejských imigrantů v Japonsku co nejvíce autenticky.

Lenka.Vílka
30.06.2024 5 z 5

Začala bych tím, že je kniha opravdu strašně hezky napsaná. Tohle číst je prostě nádhera už jenom kvůli tomu, jak autorka skládá slova do vět a věty do textu. A jako bonus je to skvěle přeložené, takže je celá kniha prostě dokonalá a krásná už jenom po téhle stránce. A jak po té příběhové? Vlastně taky. Nejde jenom o příběh samotný. Ten je vlastně pořád stejný, ať už se bavíme o jakýkoliv zemi, dvacáté století nám skoro všem přineslo stejné problémy.

("Žít den za dnem mezi těmi, kteří odmítají uznat tvé lidství, vyžaduje velkou statečnost.")

Moc se nechci rozepisovat o ději. Přeci jen, odehrává se to na dalším době, 1910-1989. Ale je tady všechno. Od rodinných a milostných vztahů (těch dobrých i smutných), po ty horší věci, jako je třeba rasismus a odstrkování přistěhovalců. I těch, kteří by se raději přizpůsobili místním. Ostatně to jde nejlíp vidět právě na osudu bratrů Mazasa a Noa. Takže pokud jste na rodinné ságy a historické romány, je to kniha pro vás. Navíc se tady stane poměrně dost věcí, které jsou i nám poměrně dost blízké. A není podstatné, že se tohle všechno děje lidem na druhém konci světa. Ono to bylo na dost místech světě poměrně podobné...

(Dost si tady čtu v komentářich ohledně názvu knihy. Já výběr pochopila a proč zrovna tohle: jako metafora celého příběhu. Až potom jsem se podívala, jak se kniha měla jmenovat původně. Byla to dobrá změna.)

Knižní novinky (10. týden)

03.03.2019

Kniha Pačinko v seznamech