Písmem mojí přítelkyně přehled

Písmem mojí přítelkyně
https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/552016/bmid_pismem-moji-pritelkyne.jpg 5 49 49

Když se čerstvě rozvedená Kamila ponoří do deníků Židovky Julie zděděných po babičce, netuší, že se její život co nevidět obrátí vzhůru nohama. Novou práci jí nečekaně ztrpčuje minulost a současně se zaplétá do milostného trojúhelníku. Julie se s nastolením protektorátu potýká s nenávistí a ústrky ve společnosti a i ve své rodině nachází čím dál menší porozumění. Pak jí po letech zkříží cestu kamarád z dětství. Má jejich láska šanci na přežití, když jsou transporty do Terezína v plném proudu?... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Písmem mojí přítelkyně. Přihlašte se a napište ho.

prochajda
03.03.2025 4.5 z 5

Krásná trilogie. Tento poslední díl je hlavně o Julii, její rodině, židovských tradicích a jejich pobytu v Terezíně. Druhá linie ze současnosti o Kamile, která čte její deníky po své babičce Ester.
"Lidé čekají celý týden na pátek, celou zimu na léto, celé roky na lásku. Život je dar a my ho nesmíme promarnit. Tak nesněme svůj život, žijme svůj sen!"

recenzienika657
03.03.2025 4 z 5

#pismemmojipritelkyne @barbora.linke @motto_redakce

Tretí diel série, ktorá voľné nadväzuje na predchádzajúce dve. Tretí diel je o Julii, ale tiež o Kamile, vnučke Ester a Soni.

V tretej časti sa viac dozvedáme, aký má Kamila život. Kamila po rozvode a veľkej strate hľadá novú prácu. Dostane príležitosť a tak sa jej šéfom stane chlapík z parkoviska...

Druhá dejová linka je O Júlii. Jej denníky aj listy boli zaujímavé a najviac som sa rozcitlivela pri odchode Dávidka. Z predchádzajúcich častí som však mala za to, že to Júlia mala ťažšie. V tejto časti mi chýbalo aj viac z Terezína. Chápem, že chcela autorka dejovo vsunúť denníky a listy, ktoré číta Kamila a aby sedeli časovo, ale zaujímavú časť nechala na koniec a to by si zaslúžilo rozprávať bližšie a určite obšírnejšie.

Na konci je tabuľka osôb z príbehov, bližší opis kde skončili a či prežili.

Ďakujem @traceybeegee za štafetu.

#stafetovyzavislak

zuzi9
26.02.2025 4.5 z 5

Třetí díl z volně navazující série Jménem mojí sestry a Srdcem mojí babičky.
Za mě určitě nejlepší ze všech dílů, kniha je čtivá a napínavá od začátku do konce.

Kamila je čerstvě po rozvodu, nastupuje do nové práce a zaplétá se do milostného trojúhelníku. Po babičce zdědila deníky Židovky Julie, které si pročítá.
Druhou dějovou linkou je minulost, a to jsou právě Juliiny zápisky díky kterým poznáváme její osud jako Židovky v době války. Julie nám přiblíží život svojí židovské rodiny, jejich zvyky a tradice, ale také jak se svět otáčí zády k Židům během války, je pro ně spousta zákazů, příkazů a vůbec to nemají lehké. Potkává se s Ezrou, kamarádem z dětství, kterého nemůže vystát, a nebo si to jen namlouvá?

Líbila se mi soudržnost rodiny, hlavně u loučení s Davídkem, to pro mě bylo hodně emotivní. Celou jejich rodinu nemine transport do Terezína, kde autorka dokonale vystihne krušné časy. Není to jen hlad a špatná hygiena, co jsou na denním pořádku, ale i tvrdá práce, různé nemoci, strach, bezmoc.

Bavily mě oba příběhy, z minulosti o trochu víc. Starší dějové linky mám radši i u jiných knih, většinou bývají zajímavější. Ale Kamilu jsem si také oblíbila, a i když si ani ona neprocházela příliš šťastným obdobím, bylo příjemné na chvíli utéct od nelehkého čtení deníků.

V závěru je tabulka s postavami, které se objevují v knize a jejich osud. Doporučuji číst až po přečtení, jde o spoilery. Já se přiznám, že jsem se několikrát mrkla :o) Nechybí ani odkaz na židovský slovníček.

„Znám jedno hezké přísloví pocházející z Indie. Zasej myšlenku a sklidíš čin, zasej čin a sklidíš zvyk, zasej zvyk a sklidíš charakter, zasej charakter a sklidíš osud, hezký osud."

Celou sérii moc doporučuji a těším se na další knihy autorky.

Prostě já, Bouře a běs a další knižní novinky (41. týden)

06.10.2024

Kniha Písmem mojí přítelkyně v seznamech

v Mé knihovně72x