Písmem mojí přítelkyně přehled
Barbora Linke
Když se čerstvě rozvedená Kamila ponoří do deníků Židovky Julie zděděných po babičce, netuší, že se její život co nevidět obrátí vzhůru nohama. Novou práci jí nečekaně ztrpčuje minulost a současně se zaplétá do milostného trojúhelníku. Julie se s nastolením protektorátu potýká s nenávistí a ústrky ve společnosti a i ve své rodině nachází čím dál menší porozumění. Pak jí po letech zkříží cestu kamarád z dětství. Má jejich láska šanci na přežití, když jsou transporty do Terezína v plném proudu?... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Písmem mojí přítelkyně. Přihlašte se a napište ho.

#pismemmojipritelkyne @barbora.linke @motto_redakce
Tretí diel série, ktorá voľné nadväzuje na predchádzajúce dve. Tretí diel je o Julii, ale tiež o Kamile, vnučke Ester a Soni.
V tretej časti sa viac dozvedáme, aký má Kamila život. Kamila po rozvode a veľkej strate hľadá novú prácu. Dostane príležitosť a tak sa jej šéfom stane chlapík z parkoviska...
Druhá dejová linka je O Júlii. Jej denníky aj listy boli zaujímavé a najviac som sa rozcitlivela pri odchode Dávidka. Z predchádzajúcich častí som však mala za to, že to Júlia mala ťažšie. V tejto časti mi chýbalo aj viac z Terezína. Chápem, že chcela autorka dejovo vsunúť denníky a listy, ktoré číta Kamila a aby sedeli časovo, ale zaujímavú časť nechala na koniec a to by si zaslúžilo rozprávať bližšie a určite obšírnejšie.
Na konci je tabuľka osôb z príbehov, bližší opis kde skončili a či prežili.
Ďakujem @traceybeegee za štafetu.
#stafetovyzavislak

Třetí díl z volně navazující série Jménem mojí sestry a Srdcem mojí babičky.
Za mě určitě nejlepší ze všech dílů, kniha je čtivá a napínavá od začátku do konce.
Kamila je čerstvě po rozvodu, nastupuje do nové práce a zaplétá se do milostného trojúhelníku. Po babičce zdědila deníky Židovky Julie, které si pročítá.
Druhou dějovou linkou je minulost, a to jsou právě Juliiny zápisky díky kterým poznáváme její osud jako Židovky v době války. Julie nám přiblíží život svojí židovské rodiny, jejich zvyky a tradice, ale také jak se svět otáčí zády k Židům během války, je pro ně spousta zákazů, příkazů a vůbec to nemají lehké. Potkává se s Ezrou, kamarádem z dětství, kterého nemůže vystát, a nebo si to jen namlouvá?
Líbila se mi soudržnost rodiny, hlavně u loučení s Davídkem, to pro mě bylo hodně emotivní. Celou jejich rodinu nemine transport do Terezína, kde autorka dokonale vystihne krušné časy. Není to jen hlad a špatná hygiena, co jsou na denním pořádku, ale i tvrdá práce, různé nemoci, strach, bezmoc.
Bavily mě oba příběhy, z minulosti o trochu víc. Starší dějové linky mám radši i u jiných knih, většinou bývají zajímavější. Ale Kamilu jsem si také oblíbila, a i když si ani ona neprocházela příliš šťastným obdobím, bylo příjemné na chvíli utéct od nelehkého čtení deníků.
V závěru je tabulka s postavami, které se objevují v knize a jejich osud. Doporučuji číst až po přečtení, jde o spoilery. Já se přiznám, že jsem se několikrát mrkla :o) Nechybí ani odkaz na židovský slovníček.
„Znám jedno hezké přísloví pocházející z Indie. Zasej myšlenku a sklidíš čin, zasej čin a sklidíš zvyk, zasej zvyk a sklidíš charakter, zasej charakter a sklidíš osud, hezký osud."
Celou sérii moc doporučuji a těším se na další knihy autorky.
Prostě já, Bouře a běs a další knižní novinky (41. týden)
06.10.2024
Kniha Písmem mojí přítelkyně v seznamech
v Mé knihovně | 72x |
Krásná trilogie. Tento poslední díl je hlavně o Julii, její rodině, židovských tradicích a jejich pobytu v Terezíně. Druhá linie ze současnosti o Kamile, která čte její deníky po své babičce Ester.
"Lidé čekají celý týden na pátek, celou zimu na léto, celé roky na lásku. Život je dar a my ho nesmíme promarnit. Tak nesněme svůj život, žijme svůj sen!"