Pláňata přehled

Pláňata
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/534700/bmid_planata-65fbe59473eab.jpg 4 1069 1069

Žádný lidský život není při pohledu zblízka obyčejný Pavlína vyrůstá v domácnosti, kde to každý myslí dobře, a přesto se všichni dennodenně hádají. Otec nesnese matčiny nářky, ona v něm vidí opilce, prarodiče vědí všechno nejlíp, ségra má svůj svět. První roky na základce tráví ještě pod dohledem soudružky učitelky papouškující komunistickou propagandu, se strachem vyhlíží déšť, který může obsahovat radioaktivní spad z Černobylu, a ze spánku ji budí děsivé obrazy třetí světové války rozpoutané imperialisty. Očekávanou změnu do života zakomplexované puberťačky a jejích věčně nespokojených rodičů ovšem nepřinese ani revoluce – lidé jsou stále stejní, jediným měřítkem úspěchu se stávají peníze a nůžky mezi schopnějšími spoluobčany (nebo těmi, co mají lepší startovní pozici) a zbytkem národa se nemilosrdně rozevírají. I Pavlína by si pro sebe chtěla urvat kousek štěstí, jenže pořád neví jak. A vztahy uvnitř její rodiny jsou den ode dne horší a pokřivenější... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pláňata. Přihlašte se a napište ho.

KajkaRych
25.01.2025 5 z 5

Čtivý a smutný příběh o dospívání na sklonku komunistického režimu a v první polovině 90. let 20. století. Příběh vypráví o životě jedné rodiny na vesnici, kde každý její člen měl své tužby, přání a naděje a ve které byla vytoužená svoboda nakonec jen jakousi iluzí. Tahle rodina, která žije na hromádce ve starém domě, je totiž zaplevelená, plná toxických vztahů i agrese. Celá kniha sestává z různých úhlů pohledů Pavlíny, její matky a otce. Čtenář si během děje připomene i dobové souvislosti. Příběh je nesmírně poutavý, plný emocí, hlubokých myšlenek a celý její děj je dynamický. Z některých situací, které si v rodině ani nedovedu představit, mi šel mráz po zádech. Za mě první kniha od téhle autorky a těším se, až si od ní přečtu něco dalšího. Vřele doporučuju.

maryska09
16.01.2025 5 z 5

Autorka umí psát. Její knihy se sestávají z krátkých kapitol a ještě kratších vět, a přitom jsou plné děje, citů, myšlenek a zvratů. Nikdy to není jednoduché čtení a často z něj mrazí, ale i z toho důvodu se její knihy čtou jedním dechem. Pláňata v tomto nejsou výjimkou, jsou prostoupené láskou i zmarem bez možnosti změny. Zcela doporučuju

IvaZBlavy
15.01.2025 5 z 5

Mám také obdobie teraz - idem na vlne našich, českých aj slovenských autorov. Táto kniha vynikajúcej Petry Dvořákovej ma dostala, ešte teraz mám zimomriavky.

100 nejčtenějších knih roku 2024

27.12.2024

50 nejčtenějších knih letošních prázdnin (2024)

02.09.2024

10 nejčtenějších knih (listopad)

15.11.2023

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.

Kniha Pláňata v seznamech

v Přečtených1 406x