Planéta opíc přehled
Pierre Boulle
Kozmická výprava pánov tvorstva zo Zeme sa premení v kruté poznanie: človek nie je vrcholom evolúcie ani stvorenia. Na planéte Soror síce žijú ľudia, ale vyvinuli sa len na úroveň divokých zvierat. Pánmi planéty, ovládajúci rozvinutú technológiu, sú opice. Dobrodružný dej tejto sci klasiky ženie čitateľa k šokujúcemu rozuzleniu.... celý text
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 1991 , DLX SlovakiaOriginální název:
La Planète des singes, 1963
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Planéta opíc. Přihlašte se a napište ho.
![whack whack](https://www.databazeknih.cz/img/users/55_/55957/m_whack-REl.jpg?v=1640267255)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Ja mám normálne pocit, že táto kniha je nadčasová a prostredníctvom zopár metafor a alegórií ukazuje budúcnosť druhu Homo sapiens. Ten má svoj vrchol za sebou a momentálne sme svedkami jeho postupného úpadku. Možno nie o pár storočí, ale raz klesneme pod úroveň opíc. Súčasná politická scéna nám už dnes ponúka jasné dôkazy, že niektorí sa k tomuto bodu blížia oveľa rýchlejšie.
![Stosa_77 Stosa_77](https://www.databazeknih.cz/img/users/46_/464239/m_stosa-77-65eee417b91f0.jpg?v=1710154775)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Myslel jsem si, že film je volně podle knihy a ejhe ono to tak není, krom hlavní myšlenky, že se na planetě role lidí a opic vymění. Kniha se mi zdá lepší a ten konec mě úplně překvapil.
Kniha Planéta opíc v seznamech
v Mé knihovně | 225x |
alternativní historie zfilmováno francouzská literatura opice kosmonauti, astronauti sci-fiAutorovy další knížky
2000 | ![]() |
1970 | ![]() |
1982 | ![]() |
1998 | ![]() |
1970 | ![]() |
Nejedná sa len o plynulý, dobrodružný a s istou dávkou irónie vyrozprávaný príbeh, ale je to predovšetkým príbeh, ktorý nastavuje ľudstvu zrkadlo odrážajúce úpadok natoľko nerozumnej, poddajnej, pohodlnej, ľahostajnej..., ale aj škodlivej a násilníckej „civilizácie“, ktorej skôr či neskôr hrozí degenerácia alebo úplná skaza.
A má sa vôbec právo človek ako „pán tvorstva“ správať voči planéte Zem, zvieratám a rastlinám, ktoré na nej s ním žijú, tak, ako sa správa?