Pochybnosti otce Browna (8 povídek) přehled
Gilbert Keith Chesterton
Otec Brown série
Druhé vydání sbírky Nedůvěra otce Browna, liší se pouze názvem. Otec Brown je nadán nejen zemitou vírou v Boha, ale i zdravým selským rozumem, a především znalostí všech zákoutí lidských srdcí. Tyto vlastnosti mu umožňují elegantně řešit nejrůznější zločiny a objasňovat zdánlivě tajuplné události. Sám autor považoval svoje detektivky za důležitou část vlastní tvorby. Na pozadí napínavého děje a dialogů otce Browna se zúčastněnými se mnohdy odvíjí i filosofický podtext, především polemika s některými chatrnými aspekty myšlení moderní doby.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Povídky
Vydáno: 2012 , Karmelitánské nakladatelstvíOriginální název:
The Incredulity of Father Brown, 1926
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pochybnosti otce Browna (8 povídek). Přihlašte se a napište ho.
Naprosto nemá chybu. Pro mě jednoznačně předčí i Agathu Christie.
Nedávno skončil seriál detektivek na ČT. Pro mě naprosto dokonalé zpracování. Pravda "volně na motivy", ale moc povedené. Obojí doporučuji:))
Kniha Pochybnosti otce Browna (8 povídek) v seznamech
1975 | Létající hospoda / Napoleon z Notting Hillu |
1989 | Modrý kříž |
1987 | Klub podivných živností / Anarchista Čtvrtek |
1924 | Anarchista Čtvrtek |
Tahle bezvýznamná figurka duchovního Browna je brilantní čertík z krabičky a číst ty jeho případy je povětšinou velká radost, už proto, že v žánru detektivky (v němž se vpravdě nevyznám) je zjevem velmi originálním. Stejně jako jsou originální strukturou samotné příběhy. Chesterton, známý pro své paradoxy, tu detektivní žánr velmi inteligentně a zcela bez skrupulí staví na hlavu. Ba co víc, i spousta dalších žánrů a ještě do toho dovede vměstnat spousta filozofování na nejrůznější témata - náboženství, pověry, politika, ekonomika... Často jsou ty úvahy pronášené oním duchovním, kterého byste jednoduše přehlédli, ale který se svým nebetyčným klidem (pokud zrovna vzteky neklepe holí nebo nebouchá do stolu či netahá někoho za kabát) překvapí nejen postavy povídky, ale i samotného čtenáře. S naprosto agnostickým a stoickým klidem pak přednáší všem zúčastněným, jak se který zločin udál. Protože žádná nevysvětlitelná záhada se v nich neděje, jak by si jeden mohl myslet.
Musím se doznat, že první sbírka se mi asi líbila o něco více svými příběhy. Tak to ale u sbírek bývá, že jejich (subjektivně nahlížená) kvalita má kolísavou tendenci. V tomto případě mě moc nebavily ty, které se odehrávaly v Americe. Za to ty na britských ostrovech byly jinou lahodou. Myslím, že mě tím Chesterton docela nachytal.
Proroctví psa s nádherným vyprávěním zločinu, který Brown vyřeší sedíc u sebe doma a hladíc psa; Kletba rodu Darnawayů s polorozpadlým sídlem a rodovou kletbou; Okřídlená dýka, která byla nejen mysteriozní, ale v mé představivosti byla až thrillerová a mrazilo mě v zátylku. To byly ty, které se mi vryly do čtenářské oblíbenosti nejvíce.