Povídky otce Browna (8 povídek) přehled

Povídky otce Browna (8 povídek)
https://www.databazeknih.cz/img/books/80_/80968/povidky-otce-browna.jpg 4 46 46

G. K. Chesterton, jeden z nejplodnějších a nejúspěšnějších anglických spisovatelů první poloviny 20. století obohatil detektivní žánr ve svých povídkách o charakteristickou postavu nenápadného katolického kněze Browna, jehož zdravý rozum a železná logika doplněná intuicí a důvěrnou znalostí lidské duše řeší nejrůznější zločiny a tajemné události. Populární seriál detektivních povídek autor uveřejňoval od roku 1910 až do své smrti v roce 1936 a celkem jich napsal čtyřicet osm.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Povídky
Vydáno: , SNDK - Státní nakladatelství dětské knihy
Originální název:

The Father Brown Stories, 1961


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Povídky otce Browna (8 povídek). Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (14)

Legens
20.06.2024 5 z 5

Můj komentář se vztahuje k povídkám Otce Browna, které u nás vyšly v různých knihách. (Četl jsem zatím "Povídky Otce Browna" a "Modrý kříž".)
Nejprve ale následující odstavec, který dávám stejný jako k Čapkovým povídkám z jedné a druhé kapsy a ke knize "Anarchista Čtvrtek" od G. K. Chestertona:
Přiznám se, že detektivky v tradičním slova smyslu nemusím. Myslím tím ty různě dlouhé příběhy, kdy jsou mi autorem nenápadně podstrkovány různé údaje z kterých bych měl sám odhadnout kdo je vrah, což se mi nepovede, a měl bych z toho mít pocit, že příště bych si při čtení něčeho podobného měl dávat větší pozor. To opravdu nechci. (Asi proto je mým nejoblíbenějším detektivem starý Pitr z Čapkovy povídky Smrt barona Gandary.)
Z tohoto pohledu se mi povídky Otce Browna (spolu s Čapkovými povídkami) jeví o několik tříd lepší než výše zmíněné klasické detektivky. Zde nemusím přemýšlet, zde sleduji myšlenky kněze, který je svá odhalení odvozuje ze zkušeností, které má ze zpovědnice. Ty povídky vlastně nejsou detektivky, ale pohledy do pekla psychiky zločinců. (Geniální je to např. povídce "Nejhorší zločin na světě", kde je mistrovsky vylíčen člověk, který doslova propadl ďáblu).
Skutečnými chuťovkami v těchto povídkách jsou odstavce nebo i velmi krátké úseky, které Otec Brown průběžně vyslovuje , kterými vysvětluje své myšlenky nebo odpovídá na různé názory jiných lidí. Nazval bych je "apologetické bonmoty" (apologetika je obhajoba víry, v tomto případě víry římskokatolické). Nejlépe je citovat příklady:
1. "To jsme právě chtěli - spojit velká náboženství Západu i Východu. Jistě chápete, že všechna náboženství jsou ve skutečnosti jedno."
"Jestliže jsou jedno," řekl Otec Brown mírně, "pak se mi zdá zbytečné chodit pro ně až do střední Asie."
(Povídka "Rudý Měsíc z Meru")
2. "Tihle pohanští stoikové, "řekl Otec Brown zamyšleně, "vždycky přehánějí své sebeovládání. Když se ozvala rána a výkřik, Apollónův kněz se vůbec nezarazil ani se neohlédl. Nevěděl jsem sice co se stalo ale věděl jsem, že to čekal."
(Povídka "Apollonovo oko")
3. "...tvrdí, že když je člověk skutečně zdráv, dokáže se dívat i do slunce."
"Když je člověk skutečně zdráv, tak ho to ani nenapadne, " prohlásil Otec Brown.
(Povídka Apollonovo oko")
4. "Tvrdí ovšem také, že dokáže vyléčit všechny tělesné neduhy."
"Jestlipak také dokáže vyléčit jednu duševní chorobu?" zeptal se Otec Brown s nepředstíranou zvědavostí.
"Jakou?" otázal se Flambeau s úsměvem.
"Takovou, když si někdo myslí, že je docela zdráv," odpověděl jeho přítel.
(Povídka "Apollonovo oko")
5. "U sta hromů, odkud znáte všechny ty kejkle?" zvolal Flambeau.
Stín úsměvu přelétl kulatou tvář jeho kněžského odpůrce.
"To je asi tím, že jsem klerikální hňup. Nikdy Vás nenapadlo, že člověk, který nedělá skoro nic jiného, než poslouchá skutečné lidské hříchy, nebude asi tak úplně neinformován o tom, co je lidská zloba? Ale kromě toho mě ještě jiná stránka mého řemesla přesvědčila, že nejste kněz."
"Která?" vyvalil zloděj oči.
"Útočil jste na rozum", odpověděl Otec Brown. "A to je velmi špatná teologie."
(povídka "Modrý kříž")
6. - zde necituji, na citaci je ten text příliš dlouhý. Apologeticky je ale naprosto dokonalý - poslední dvě strany povídky "Rudý Měsíc z Meru." Pro dokonalý efekt je třeba si tu povídku přečíst celou.

Isew
24.08.2023 4 z 5

Otec Brown není můj nejoblíbenější literární detektiv, ale přesto ho mám moc ráda. V jeho případech neteče krev po litrech, případy nejsou příliš komplikované a nejsou příliš akční, ale jsou milé. Většinou otec Brown přijde na řešení prostou úvahou, pouze znalostí psychologie člověka. Své místo mezi proslulými detektivy si zaslouží.


MartinPetlach
12.07.2023 5 z 5

Dlouho jsem nic nekomentoval, ale tohle nemohu vynechat.
Jsou to povídky trochu netradiční, ale všechny se mi líbily a vždycky mě ohromilo rozuzlení. Otec Brown ukazuje, že není dobré věřit pověrám a používat zdravý rozum. Ale také řeší komplikované případy vražd a krádeží.
Přišlo mi, že každou další povídkou kvalita stoupala. Jen první byla o něco lepší, jen by mě zajímal překlad a jak to znělo v originále. Každopádně nejzajímavější byly poslední tři.
U prokletí knihy mě bylo jasné, že si někdo jen vystřelil z obou detektivů, ale vůbec mi nedošlo jak. Je pravda, že Otec Brown si většinu postřehů nechá pro sebe a řekne je až na konec, ale přesto se vždy můžete dopátrat výsledku.
Prokletí Pendragonů mi připomnělo jednu povídku od H.P.Lovecrafta, zde ale nefiguruje žádné nadpřirozeno, ale opět zde intrikují pouze lidé z masa a kostí. Poslední povídka, ač napsaná v roce 1911 je a bude vždy aktuální. Nechtěl jsem ztrácet čas, takže místo přemýšlení jsem prostě četl, ale stejně bych nedošel ke stejnému závěru jako Otec Brown.

Viděl jsem několik dílů seriálu, ale žádný mi nepřipomínal tyto povídky, takže nevím jak moc je to jen inspirované, nebo jestli jsem prostě viděl špatné epizody.

Každopádně v průměru dávám 87/100 neboli 8.7/10

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Povídky otce Browna (8 povídek) v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených69x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených4x
v Knihotéce25x
v Chystám se číst17x
v Chci si koupit2x
v dalších seznamech2x