Pod kupolí (2023) | Databáze knih

Pod kupolí přehled

Pod kupolí
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/507746/bmid_pod-kupoli-fU0-507746.jpg 4 2437 2437

Malé městečko odřízne od okolního světa neproniknutelná bariéra neznámého původu a obyvatelé jsou náhle ponecháni svému osudu. Ovzduší je postupně znečišťováno, zásoby se tenčí, energetické zdroje docházejí, pokusy o proražení bariéry jsou marné. Vláda státu je bez ohledu na veškeré své zdroje bezmocná a může pouze přihlížet zvenčí. Radní s diktátorskými sklony, ilegální výrobna drog a jediná slyšitelná radiostanice, vtloukající lidem do hlavy jen boží lásku – to jsou přísady, které působí jako katalyzátor už beztak výbušné situace. Výsledkem je postupný rozklad lidského společenství, kde přestávají platit pravidla civilizace. To vše nabízí Kingova mistrná studie lidské bezmoci, arogance a násilí.... celý text

Literatura světová Horory Sci-fi
Vydáno: , Beta-Dobrovský

Under the Dome, 2009

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pod kupolí. Přihlašte se a napište ho.

Cesinka
18.03.2025 4.5 z 5

(SPOILER) Tak to byla jízda. Ale musím přiznat, že mi celkem trvalo probrat se začátkem. To množství postav... Trvalo mi, než jsem přestala mít v hlavě guláš. Pak to bylo nějakou chvíli takové, že jsem si říkala ,,ty jo, to se nějak vleče ". Potom to ale chytlo drive a já se nemohla od knížky odtrhnout. Některé postavy jsem úplně nesnášela, samozřejmě jako hlavní byl Jim Rennie. Je neuvěřitelné, co dokáže takový člověk udělat se společností. A takoví lidé jsou, touží po moci a jdou přes mtrvoly. Junior jakbysmet, ovšem tam už hraje roli více věcí, včetně chybějící inteligence. Carter byl zákeřný, ale na konci knihy jsem s ním paradoxně sympatizovala-s jeho pocity vůči Renniemu.
A teď se tedy dostáváme k závěru knihy, kdy jsem četla jedním dechem a střídaly se ve mně pocity smutku, prázdnoty a mnohdy až deprese. Nějak jsem se vžila do těch situací a především tedy právě situace Cartera mi přišla naprosto nepředstavitelná a deprimující. Samozřejmě ani situace venku nebyla o nic lepší. Zkrátka a dobře jsem trpěla s nimi a bylo to pro mě celkem náročné. Nicméně to byla opravdu jízda.
Konec jsem popravdě nečekala, jako tušila jsem, že to nebude žádný velký happy end, ale ten počet přeživších mě docela uzemnil.
Kniha se mi líbila

dav110
11.03.2025 5 z 5

Nevzpomínám si, kdy jsem naposledy nějakou postavu nenáviděl tak jako Jima Rennieho. Mám hypotézu, že se mi to četlo takříkajíc jedním dechem (bez zádrhelů) hlavně proto, že jsem se nemohl dočkat až pan druhý radní umře velice bolestivou smrtí. Btw. zajímalo mě, jestli jsem jediný, kdo v Renniem vidí Trumpa? Republikán, náboženský fundamentalista, člověk, který trpí mesiášstvím a velikášstvím, který si myslí, že je pro svou komunitu nepostradatelný, přitom je to prachobyčejný podvodník sledující své vlastní ekonomické zájmy. Svou moc si udržuje hlavně díky tomu, že se obklopí všehoschopnými tupci. A hlavně nikdy nemluví sprostě. :-)) Z toho jeho "zatr-pacenci" se mi otvírala kudla v kapse aneb Nikdy nevěřte člověku, který se vyhýbá vulgarismům. Jinak jde z knihy cítit, že King bude sympatizantem Demokratů, ani to, že jednu z těch sympatičtějších postav, lokální novinářku Julia Shumway, "oblékl" do republikánského trikotu, jeho politické preference nekryje... ;-))

Myslím, že kniha funguje tak dobře, jelikož ty nadpřirozené prvky (za všechny titulní kupole uzavírající městečko před okolním světem) hrají vlastně okrajovou roli, plní toliko funkci katalyzátoru. Kniha je de facto studií toho, jak se lidé chovají v kritických podmínkách, jak rychle se může všechno posrat (což teď sledujeme naživo v USA).

A začínám si všímat, že čím delší Kingova kniha, tím jsem spokojenější. Nadchly mě už "Nezbytné věci" (přes 700 stran), tohle bylo výtečné. Časem mě čeká minimálně ještě "To" a "Svědectví".

Merlin_CZ
10.03.2025 5 z 5

rozhodně jedna z nejlepších kingovek !

Osudný okamžik, Jen my dva a další knižní novinky (28. týden)

09.07.2023

Knižní novinky (2. - 15. července)

02.07.2018

Kniha Pod kupolí v seznamech

v Přečtených3 268x
v Mé knihovně1 117x
v Chystám se číst1 028x

(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)