Pohádky pro nehodné děti přehled
Jacques Prévert
Soubor pohádek, které výrazně vybočují z běžného průměru literatury pro děti. Krátká vyprávění se zvířecími hrdiny, smutná i humorná.
Literatura světová Pro děti a mládež Pohádky a bajky
Vydáno: 1985 ,Originální název:
Contes pour enfants par sages, 1947
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pohádky pro nehodné děti. Přihlašte se a napište ho.
všechny komentářeSouvisející novinky (0)
Kniha Pohádky pro nehodné děti v seznamech
1997 | Pro tebe, má lásko |
2000 | Slova |
1986 | Velké trojhvězdí |
1985 | Pohádky pro nehodné děti |
1983 | Jsem jaký jsem |
Do absolutna dovedený humanismus – to je v pár slovech shrnutý Prévert. Jeho kniha Pohádky pro nehodné děti (1947) básníkovy postoje prezentuje v možná nejpůvabnější podobě. Zvláštní prostor dětí a zvířat jako mikrokosmos nevinnosti je zde v protikladu s pragmatickým světem dospělých, kteří chtějí ovládnout celou Zemi i vesmír a zničit vše svobodné.
Paleček se baví se pštrosem a ten mu vyčítá: Víš, co řekl (Palečkův táta), když poprvé uviděl pštrosí vejce? Tak abys věděl, řekl: To by byla báječná omeleta!
Na to Paleček: Já za to nemůžu, ale nemám rád žertování dospělých
Ve Výjevu ze života antilop se praví: Když Bílí přicházejí, Černí před nimi často prchají. Bílí je chytají do lasa a Černí jsou donuceni stavět železnice nebo silnice a Bílí je nazývají „dobrovolnými pracovníky“.
A co zastřelená žirafa? Špinavý (čisťounký) dromedár? Mladý lev, co požírá krotitele? Všude kolem nás jsou fauly, které už sotva vnímáme.
Některé komentáře této knihy hovoří o hrubém nepochopení díla. Achjo – však si je přečtěte!