Pravěk a jiné časy přehled
Olga Tokarczuk
Věcí Boha je tvořit, věcí lidí je pojmenovávat – říká autorka. Její románová vesnice Pravěk leží v centru celého světa, mezi řekami Černou a Bílou, které se spojují v Řeku jedinou. Hlídají ji čtyři archandělé: Rafael, Gabriel, Michael a Uriel. Příběh je vlastně realistický s fantastickými prvky a odehrává se ve 20. století – od začátku první světové války do 80. let. V 84 kapitolách poznáváme jednotlivé „časy“ hrdinů románu: statkáře Popielského, který po celou dobu hraje tajemnou hru o Osmi Světech, malé Míši a jejího mlýnku na kávu, Klásky obcující se Zlým Mužem žijícím v lese, její dcery Routy, faráře, který bojuje s povodněmi a s nezkrotnou Řekou, příběhy Matky Boží Jeszkotlovské, německého vojáka Kurta, Žida Eliho zastřeleného Němci, ruského důstojníka Ivana Mukty, ochrnuté Jenovéfy, bláznivé Florentýnky a Izidora posedlého korespondencí; čas sadu a podhoubí, čas zemřelých, a nakonec také čas mimočasového Boha, který stárne spolu s hrdiny. Pravěk a jiné časy je nejúspěšnější knihou jedné z nejčtenějších současných polských autorek, vyšla v mnoha vydáních a v mnoha jazycích a její scénickou úpravu převzala i polská televize.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2007 , HostOriginální název:
Prawiek i inne czasy, 1996
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pravěk a jiné časy. Přihlašte se a napište ho.
Přesně TOHLE je madam Tokarczuk v podobě, jak ji mám nejraději. V téhle knize je prostě všechno.... překrásný jazyk (borec překladatel), trocha magie, trocha historie, trocha nostalgie, trocha děsu, hrůzy, drsnosti, dál pak zajímavé osudy lidí, spousta symbolů, okénko z ekologie a vztahu ke všemu živému.... krása, mé srdce jásá. Moje kniha do čtenářské výzvy 2025 kniha, která vyšla vícekrát a vždy s jinou obálkou
Na túto knihu som sa veľmi tešila, pretože všade som videla len nadšené recenzie a tak som bola veľmi zvedavá a plná očakávania. Ale potom, ako to v takýchto prípadoch často býva, nastalo sklamanie. Kniha ma skoro vôbec nezaujala. Jej anotácia ma vôbec nepripravila na to, že čo mám čakať. Hneď na prvých stranách sú spomenutí archanjeli a už vtedy som mala tušenie, že to nebude nič pre mňa. Tí sa tam potom (našťastie) nevyskytovali, ale naozaj to nebolo nič pre mňa. Kniha probližuje 20. storočie skrz pohľady (časy) mnohých postáv. Žiadna z nich mai neprišla nejak zaujímavá. K ani jednej som necítila nejaké väčšie sympatie. Mnoho bolo práve až príliš divných, taktiež ako niektoré udalosti, ktoré sa tam odohrávali a ktoré mi prišli zbytočné a také nasilu. Taktiež sa tam toho veľa nedialo, tie udalosti mi prišli nezaujímavé. Trošku zaujímavejšie to bolo s príchodom druhej svetovej vojny, ale aj od toho som čakala viac, autorka to preletela až príliš rýchlo. Ono prejsť možno 80 rokov na 200 stranách sa asi ani nedá nejak detailne. Ale aby som nebola len negatívna, tak kniha sa v podstate čítala dobre, autorka má zaujímavý štýl písania. Lenže príbeh ma celkovo nezaujal, nenadchol, nič mi nedal.
Zákon krále Aurory, Jedno temné okno a další knižní novinky (45. týden)
04.11.2024
Program apokalypsy, Nick a Charlie a další knižní novinky (21. týden)
22.05.2022
Kniha Pravěk a jiné časy v seznamech
v Mé knihovně | 89x |
2010 | Svůj vůz i pluh veď přes kosti mrtvých |
2008 | Běguni |
2007 | Pravěk a jiné časy |
2016 | Knihy Jakubovy |
2020 | Bizarní povídky |
Původně jsem myslel, že svým (ve skutečnosti jen strojeným) magickým realismem to bude podobná kniha do trojice k mé oblíbené Usedlosti a ke Zvonu v jezeře, ale to byl velký omyl. Absolutně nesdílím nadšené recenze, pro mě je to kniha, která se sice snadno a lehkostí přečte, ale současně se musí přetrpět, pokud se nenecháte okouzlit hezkými slovy a půjdete trochu do hloubky. Především už nesnáším to hnípání se v dějinných traumatech 20. století, v čemž se bohužel středoevropská (jak je patrné, nejen česká) literatura zjevně zhlédla a dělá to s upřímným masochistickým zaujetím. Tady mi autorka zas namáčí čenich do stále stejné močůvky, ale nejhorší je, že to rámuje do jakýchsi duchovně-magicko-alegorických kulis, které s tím ubohým dějinným bubláním a kolotáním vůbec nesouvisejí, nedávají mu žádný kontext, smysl ani vyznění. K čemu třeba všichni ti archandělé, zmínění v úvodu, střežící vesnici Pravěk ze všech stran? Vždyť se za celou dobu nijak neprojeví! Proč vlastně "Pravěk" a proč jsou tu sousedé "Božští" a "Nebeští"? A tak dál. Je to jenom hra na duchovní rozměr, plná líbivých, zdánlivě pozoruhodných, ale fragmentárních myšlenek a amorfních alegorií, ze kterých v posledku vůbec nic nevyplývá. Takové prázdné "cosi" mezi slovanským novopohanstvím a ženskou eko-ezoterikou, paradoxně říznutých lidovým polským katolicismem. Vše se tu drobí do série proměn (postav, doby, myšlenek...), upadá a rozpadá se, jen na závěr na straně 276 se objeví jakýsi záblesk smyslu, když autorka téměř gnosticky filosofuje, že tento svět se vlastně Bohu nepovedl, ale možná je někde jinde nějaký lepší, dokonalý a neměnný, jehož je on sám součástí. Kniha se pěkně a svižně čte (za to jedna hvězdička navíc), ale časem začne zarážet dost mizerná psychologie čím dál podivnějších postav, se kterými se nelze sžít – možná proto, že namísto propracované psychologie je to spíš jen typologie, občas dokonce karikatura. Mnoho postav se objeví, aby zase zmizelo, a i ty, které zůstávají, vidíme jen v útržcích. Vše je podané bez emocí, se studeným nadhledem. A celá ta přebujelá alegoričnost a snaha o archetypální podtext to vše spíš vyprazdňují, než že by ty lidské děje obohacovaly a dávaly jim širší rozměr. Celý můj dojem z knihy přesně vystihuje tato hluboká věta: "Všichni, které Kláska vyléčila, během války zemřeli. Právě tak se projevuje Bůh." Ach, děkuji pěkně za vzpruhu do života, přesně to jsem potřeboval slyšet! Zůstává mi z knihy nepříjemný pocit bezútěšné, ale o to líbivěji nakašírované lidské i dějinné marnosti.