Převozník přehled
Justin Cronin
Od autora bestselleru New York Times Přechod přichází strhující nový román o skupině přeživších na skryté ostrovní utopii – kde pravda není taková, jak se zdá. Souostroví Prospera, založené tajemným géniem, leží skryto před hrůzami zhoršujícího se vnějšího světa. Šťastlivci si zde užívají dlouhé, plnohodnotné životy, dokud monitory zapuštěné v jejich předloktí, které mají měřit jejich fyzické zdraví a psychickou pohodu, neklesnou pod 10 procent. Poté se sami odeberou do důchodu a vydají se na plavbu trajektem na ostrov známý jako Rodiště, kde se jejich selhávající těla obnoví, vzpomínky jsou vymazány a oni jsou připraveni znovu začít žít naplno. Proctor Bennett je převozník, který ohleduplně provází lidi procesem odchodu do důchodu – a když je to nutné, donutí je k tomu. Ale s Proctorem není všechno v pořádku. Za prvé, snil – což je údajně nemožné. Za druhé, jeho procento monitorů začalo znepokojivě rychle klesat. A pak přijde den, kdy je povolán do důchodu jeho vlastní otec, který mu před nástupem na trajekt předá znepokojivou a záhadnou zprávu...... celý text
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 2024 , Laser-books (Laser)Originální název:
The Ferryman, 2023
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Převozník. Přihlašte se a napište ho.
Prvních pár kapitol jsem byl lehce zmatený. Chvíli mi trvalo se do knihy dostat. Postavy a interakce mezi nimi jsou vykresleny zajímavě, nicméně prvních cca 200 stránek mi přišlo, že se na něco čeká (rozestavování figurek na šachovnici). Když se ale děj konečně dal do pohybu, úplně mě to pohltilo. Nejzajímavější za mě byla pasáž zhruba v polovině knihy. Pak se trochu povolily šrouby, ale finální rozuzlení a pointa mě vehnaly slzy do očí.
Kniha nabrala dost překvapivý směr. A i přes krkolomnější začátek si mě získala. Hlavní pointa příběhu jde hlouběji než jsem zprvu očekával.
Občas dost psychologické (hlavně zpočátku). Vnitřní monology hlavního hrdiny. Místy nahazuje lehce filosofické otázky. Příběh se vydává dost nečekaným směrem, což může být bráno jako plus, ale zároveň hrozí, že čtenář dostane něco trochu jinačího než zprvu očekával.
Vzhledem k pointě vhodné spíš pro dospělejší čtenáře
Knížka kdy stále čekáte až to bude zajímavé-a nakonec zjistíte že čtete sci-fi z vesmíru a vůbec vás to nebaví. Opravdu jsem čekal více.
Zajatkyně, Převozník a další knižní novinky (12. týden)
17.03.2024
Kniha Převozník v seznamech
Tak do polovičky knihy jsem netušila, co čtu. Pak se objevil úsek, který měl nějaký děj a zdálo se, že konečně to bude stát za to! A bác zase se dozvím, že jde o nějaké sny, které nemají hlavu ani patu. Prostě knížka velice zklamala