Příběh služebnice přehled

Příběh služebnice
https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/365387/bmid_pribeh-sluzebnice-QYb-365387.jpg 4 2870 2870

Proslulý román kanadské spisovatelky vykresluje pochmurnou vizi blízké budoucnosti Spojených států amerických, které se z demokratických výšin propadly do všeobjímajících hrůz totalitního režimu. V okovech nemilosrdného klerofašistického režimu se z každého, kdo se proti němu jakkoli prohřeší, stává otrok. Z plodných žen pak ještě něco mnohem horšího – služebnice, jejichž úkolem je rodit děti, s nimiž se nikdy nesetkají… Kniha byla odměněna Cenou Arthura C. Clarka pro nejlepší román roku a následně se stala předlohou pro filmové a aktuálně také pro úspěšné seriálové zpracování.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , Argo

The Handmaid's Tale, 1985

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Příběh služebnice. Přihlašte se a napište ho.

Kleio
23.10.2024 4 z 5

V mnohém přelomové a nadčasové dílo, o kterém by se mělo mluvit. Jeho myšlenka je totiž neskutečně silná a nebezpečná zároveň. Myslím, že všichni si po přečtení knihy musíme připustit, že něco podobného by v budoucnu opravdu mohlo nastat. Totalita založená na křesťanském fundamentalismu je snad mou největší noční můrou a přitom by stačilo tak málo a už bychom ji tu měli. Změny by podobně jako u hlavní hrdinky přišly nenápadně pod rouškou ochrany a bezpečnosti až by nečekaně skončily v naprostém omezení základních lidských práv a svobod. V tomto ohledu se dá nad Příběhem služebnice donekonečna rozjímat a diskutovat.

Zároveň si ale myslím, že se kniha stala obětí svého populárního seriálového nástupce, který Gileád a jeho systém více rozvedl (a nemyslím tím jenom to, že šel dějem daleko za hranice předlohy). Problémem je spíš forma, kterou Atwoodová zvolila. Kniha je svědectvím, deníkovým způsobem sepsaný soubor dojmů a obrazů, kde se realita chaoticky střídá s ne úplně jasnými vzpomínkami Fredovy. Dává tím pádem smysl, že se nedozvíme příliš nad rámec její ulity, ve které musí žít, jenže fungování Gileádu je přesně to, co mě zajímalo nejvíc. Seriál pro mě tak bude vždy favoritem i díky působivé práci s kontrasty a symboly, které Atwoodová mnohdy nastiňuje, ale na papíře nemají šanci tolik zapůsobit.

Lejčís
20.10.2024 5 z 5

Kdysi jsem zkoušela koukat na seriál, který podle této knihy natočili, ale bylo mi po první sérii tak úzko, že jsem to zkrátka nedala. Po pár letech jsem narazila na tuhle audioknihu a řekla si, že zkusím aspoň tohle. A dobře jsem udělala. Kniha není tak surová jako seriál, minimálně proto, že ty nejděsivější scény zkrátka přímo nevidíte. Zvolená metoda deníku, který je v závěru analyzován jako by byl opravdu skutečný, nemluvě o historickém vhledu do smyšlené reality, je však tolik autentická, že vám ani ze čtení není zrovna dobře. Přednes Zuzany Krajnové v audioknize to celé jen umocňuje. Totalitní režimy navíc ze společnosti dobře známe a i když se to může zdát neskutečné, už jsme si ověřili, že nastolit diktaturu není zase tak složité, jak se může zdát. Obzvlášť, když máte silný motiv, jakým neplodnost rozhodně je.

Překvapilo mě, jak příběh skončil, a rozhodně se potřebuju dozvědět víc. Další díl nejspíš nevynechám. A kdo ví, možná se časem znovu pustím i do toho seriálu, až na to bude to správné rozpoložení, aby to se mnou zas nezamávalo...

zd0981
19.10.2024

Po asi pětině knihu odkládám. Viděl jsem seriál, byl perfektní. Kniha nezaujala. Netroufnu si hádat proč.

Tipy na filmy a seriály podle knižní předlohy

07.04.2024

100 nejčtenějších knih roku 2022

27.12.2022

50 nejčtenějších knih letošních prázdnin (2022)

04.09.2022

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.

Žárlit se přece dá jen na člověka, který má něco, o čem si myslíme, že bychom to měli mít sami.

Ocenění knihy (3)

1987 - Commonwealth Writers' Prize (Best Book - Canada and the Caribbean)
1987 - Arthur C. Clarke Award
1986 - Los Angeles Times Book Prize (Fiction)

Kniha Příběh služebnice v seznamech

v Přečtených4 076x