Pocit hanby přehled
Linda Castillo
Případy Kate Burkholderové série
Na opuštěné farmě je zavražděna amišská babička, a navíc je unesena její sedmiletá vnučka. Policejní náčelnice Kate Burkholderová se případem okamžitě začíná zabývat. Uvědomuje si totiž, že čím déle bude dívka pohřešovaná, tím menší je šance, že se ji podaří nalézt živou a zdravou. Navíc rodina dívky je v rámci amišské komunity velmi vážená. A přestože se její členové snaží s policií spolupracovat, dozvídá se Kate, že i oni skrývají nejedno tajemství. Vyšetřování zavede Kate do izolované osady, jež se nachází na jihu Ohia. Podaří se Kate dostat se ke ztracené dívce včas?... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2022 , MOBA (Moravská bastei)Originální název:
Shamed, 2019
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pocit hanby. Přihlašte se a napište ho.
(SPOILER)
Linda Castillo peče stále ve stejné formě; abych se vždycky začala znovu těšit, dávám si mezi těmi amišskými buchtami nejmíň tak půlroční pauzu.
Co mě baví pořád: kontrast starého a nového, tedy světů jakoby od sebe vzdálených dvě století; pensylvánská němčina, které se snažím rozumět; zápletka, většinou; vztah Kate a Johna, většinou.
Co mě nebaví: opakované popisy smutku a nářku, v tomto díle nahrazené několikrát opakovanou Kateinou obavou „jestli to NEVINNÉ DÍTĚ KVŮLI MNĚ umře…; občasné nelogičnosti v ději – např. náhlá zmínka o biskupovi, „kterého zabili“; Kateina opakovaná (až nelidská) schopnost přežít nakládačku – tady od chlapa jako hora (a odmítá ošetření).
Co mě nebaví vinou překladatelky: „ptát se na otázky“.
Co mě pobaví, byť s obočím zdviženým: už klasika - Kateino používání příjmení Tomasetti i v osobním styku; to, že amišové, kteří klidně vystaví rodinu nebezpečí a jezdí neosvětlenou bryčkou jen proto, že osvětlení je už příliš civilizované, nosí tenisky; to, že když se amišská stařenka vrtá v hlíně, nazývá to Kate „projektem“; a ze stejného soudku – to, že i amišové běžně používají pro postiženou holčičku označení „dítě se speciálními potřebami“.
Zatím 15 dílů, páni. S těmi půlročními pauzami to ještě zvážím, Linda píše rychleji, než já čtu! :-)
Tento díl série s Kate je takový průměr - to znamená, velmi čtivé, napínavé, překvapivé ... ale není to úplný TOP, abych dala pět hvězdiček, tentokrát mi tam "něco" chybělo. Na druhou stranu musím vyzdvihnout výborně vymyšlené nosné téma, byť možná v samém závěru chtělo trochu více propracovat. Jako čtení na dovolenou určitě super věc.
10 nejprodávanějších eknih (únor)
15.03.2022
10 právě čtených knih podle uživatelů (únor)
15.02.2022
Knižní novinky (6. týden)
06.02.2022
Kniha Pocit hanby v seznamech
2014 | Slib mlčení |
2015 | Modlitba za mlčení |
2017 | Ztracené děti |
2016 | Střípky ticha |
2018 | Do posledního dechu |
(SPOILER) Tento případ s Kate Burkholderovou byl možná maličko slabší, ale mně se ve finále líbil úplně stejně jako všechny její předchozí ;-). V této knize dojde k brutální vraždě amišské babičky a únosu její malé sedmileté vnučky, jak už ostatně prozrazuje anotace. Na opuštěné farmě byly přítomny sice ještě další děti z rodiny zavražděné, ale ty nejsou schopné pachatele popsat. Kate se tedy pouští do pátrání a postupně tak proniká do tajemství nejen rodiny zmizelého děvčátka, ale i ostatních členů amišské komunity. Po určité době totiž zjistí, že dítě nebylo podobné ani jednomu z rodičů a také datum narození je vzhledem k ostatním porodům matky přinejmenším zvláštní. Navíc zde v minulosti došlo k sebevraždě mladé ženy, která (prý) s sebou vzala i svoje miminko, které se ovšem nikdy potom nenašlo. Kate tedy bude muset vypátrat, co za tím vším stojí, a samozřejmě i najít ztracené děvče...
Všechny knihy z této série poslouchám jako audio v němčině a ty jsou vždycky tak výborně načtené, že konkrétně v tomto případě autorce odpustím určitou zdlouhavost příběhu a knihu ohodnotím také tentokrát plným počtem. No a samozřejmě se těším na další setkání s Kate ;-).