Probudím se na Šibuji přehled
Anna Cima
Když se sedmnáctiletá Jana dostane do vysněného Tokia, nejraději by zde zůstala navždy. Záhy se přesvědčí o tom, jak nedozírné následky může takové přání mít. Ocitne se totiž uzavřená v magickém kruhu rušné čtvrti Šibuja. Zatímco mladší podoba Jany bloudí městem, zažívá podivuhodné situace a hledá cestu domů, čtyřiadvacetiletá Jana v Praze studuje...... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Probudím se na Šibuji. Přihlašte se a napište ho.
Zcela upřímně přiznávám, že namyšlenou hlavní hrdinku Janu jsem nemohla vystát podobně jako nespisovný jazyk. Moje iritace byla značná, ale naštěstí do děje začaly víc a víc pronikat přeložené úryvky Kawašitových děl a postupně se odkrýval i jeho tragický (byť fiktivní) osud. Z těchto pasáží dýchala japonská atmosféra a mystika a vůbec by mi nevadilo, kdyby hrály ještě větší roli. Konec byl na mě moc předčasný a otevřený, ale musím znovu vyzdvihnout Kawašitovu linku. Vymyslet si vlastního spisovatele, jeho díla a životní příběh není rozhodně nic jednoduchého a běžného.
Toto ma bavilo, autorov píšucich magický realizmus nie je zas toľko, aby sme sa vyhli určitému porovnávaniu s jeho najvýraznejšou osobnosťou, ale i tak príbeh mal myšlienku, výrazné charaktery, dve navzájom prepletené línie a stratený záver. Za mňa kompletné menu, teším sa na ďalšie knihy.
Anna Cima se vrací! Vypráví o ohrožených úhořích i o vzpomínkách
26.10.2022
Ocenění knihy (3)
Česká kniha
Cena Jiřího Ortena
Magnesia Litera
(DILIA Litera pro objev roku)
Kniha Probudím se na Šibuji v seznamech
v Přečtených | 1 712x |
prvotina Japonsko česká literatura japonská literatura magický realismus rozhlasové zpracování Magnesia Litera Cena Jiřího Ortena
O knize jsem toho spoustu slyšela, už když vyšla, ale dostala se ke mně až teď jako audio. Ze začátku jsem se malinko lekla, protože nejsem příznivcem magického realismu, fantasy ani ničeho podobného. Nicméně tenhle motiv se nakonec ukázal i pro mě snesitelným a autorka s ním hezky pracovala, takže jsem se zase brzy uklidnila. Navíc, jak jsem pochopila, je to odkaz na japonské autory.
Vyhovoval mi hovorový jazyk a oceňuji nahlédnutí do tajů japonštiny a japonské kultury. Určitě je to "must have" pro všechny, které tato země a kultura zajímá. Velmi povedený debut.