Proč všichni odcházejí přehled

Proč všichni odcházejí
https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/317179/bmid_proc-vsichni-odchazeji-5Lw-317179.jpg 4 114 114

Novela Proč všichni odcházejí je autobiografickou výpovědí dítěte, dívky, která se poprvé setkává s odcházením blízkých. Zároveň se snaží pochopit, proč je svět dospělých takový, jaký je. Proč se lidé opouštějí, proč umírají, proč je tolik samoty? Rodinná historie ji nutí přemýšlet nad krutostmi koncentračních táborů a křivdami komunistického režimu. Její dětství je poznamenáno dobou temna, osaměním, protkáno dětským nepochopením, denním cvičením na violoncello, což ji často izoluje od okolního světa, ale nakonec i láskou. Odehrává se v malém moravském městě, na Vysočině a pražském Břevnově. Nejdůležitějším pevným bodem je vztah s otcem, spisovatelem a režisérem, který často odjíždí za prací, a chvilky s ním jsou o to vzácnější. Ona mu potají brává scénáře, pročítá je a přehrává si o samotě jednotlivé obrazy. Velkou nadějí, smyslem a ukotvením je přátelství s nemocnou starší kamarádkou, jež dává hrdince pocit spojenectví a zasvěcuje ji do tajů prvních lásek.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Proč všichni odcházejí. Přihlašte se a napište ho.

hanka_reading
25.11.2024 4 z 5

Hlavní postavou je Zuzanka, která popisuje svůj život a různé zážitky - nejdříve z pohledu šestileté holčičky, která brzy nastoupí do první třídy a poté sledujeme její život postupně až do páté třídy. Pochází z židovské rodiny, hraje na violoncello a píše básničky, díky kterým utíká do jiného světa.

Spolu se Zuzkou a její rodinou se ocitáme v 80. letech 20. století v jednom malém moravském městě. Otec je režisér a moc často ho z důvodu pracovních cest nevídá. Zažijeme s ní prázdniny u babičky a dědy. Při pobytu v nemocnici se seznámí s Monikou, se kterou si několik let posílají dopisy. A vždycky po nějaké době někdo odejde z jejího života a tak se ptá - proč všichni odcházejí?

Vyprávění je autentické, včetně použitého nářečí nebo různých slov a výrazů typických pro zvolený čas. Já osobně si připomněla slovo pišingr nebo období, kdy jsme nosili kamaše.

Jak je uvedeno na obálce - je to hořkosladké a nostalgické vyprávění o tom, jak se z malé Zuzanky stává dospívající dívka, která zjišťuje, že i ti nejbližší nás opouštějí. Bavilo mě sledovat myšlenkové pochody malé holčičky a také to, jak ztrátu blízkých vnímala - za mě se to autorce moc povedlo.

asam
18.11.2024 5 z 5

Příběh dospívající dívky. Na všechno je sama, snaží se pochopit chování dospělých. Vyrovnává se se samotou, s úmrtím blízkých ,pomáhá ji její fantazie a psaní básniček. Knížka k zamyšlení.

Noresa
18.10.2024 4 z 5

Po knížce "Soběstačný" jsem měla větší očekavání. Knížka se mi přesto líbila a určitě stojí za přečtení.

Kniha Proč všichni odcházejí v seznamech

2020  92%Soběstačný
2018  71%Johana